Spală cu maşina de spălat plină. Nu ai suficiente rufe adunate pentru a umple cuva maşinii de spălat? Aşteaptă până completezi şi restul. Potrivit calculelor efectuate de specialişti, în acest fel eviţi 6-7 cicluri de spălări lunare, ceea ce înseamnă, în medie, circa 10 kw economisiţi.
Alege becuri economice. Înlocuieşte becurile din casă cu unele economice. Deşi au o putere mai mică, generează aceeaşi cantitate de lumină. Sunt mai scumpe, dar investiţia e amortizată rapid (un astfel de bec consumă de cinci ori mai puţin).
Nu lăsa calculatorul deschis. N-are nici un sens să ţii calculatorul pornit doar din comoditate. Economiseşti într-un an câteva sute de lei dacă te obişnuieşti să o- preşti computerul pe timp de noapte. Şi în timpul zilei, atunci când nu îl foloseşti, trece-l în stand-by sau cel puţin opreşte-i monitorul.
Lasă aparatul de aer condiţionat pornit. E greu de crezut, dar e adevărat. Explicaţia vine din faptul că aparatul de aer condiţionat consumă mai mult curent atunci când e pus în funcţiune şi când se forţează să răcească încăperea. Atunci când temperatura din cameră a scăzut, el intră pe un mod economic de funcţionare. De aceea, e mai bine să menţii temperatura scăzută decât să răceşti periodic încăperea.
Alege aparatură cu clasă de consum A+. Electrocasnicele sunt etichetate de producători astfel încât cumpărătorii să poată evalua consumul anual de energie al acestora. Ideale sunt aparatele din clasa A+++, A++, A+. Aparatele din clasa A+++ sunt cu până la 65% mai eficiente energetic, cele A++, cu până la 45%, iar cele A+, cu până la 25%.
Maşina de spălat vase nu trebuie folosită pentru doar câteva vase şi trebuie scoasă din program opţiunea de uscare, pentru a face economie de curent.
Frigiderul şi congelatorul trebuie să stea cât mai departe de sursele de căldură şi la cel puţin 20 cm depărtare de perete. Temperatura recomandată pentru frigider e între 1 şi 4°C, iar pentru congelator ar trebui reglată la -18°C. O temperatură mai scăzută creşte consumul de energie.
Cuptorul cu microunde şi plita electrică trebuie folosite la nivelul mediu de intensitate.
Bine de ştiut
Uite ce electrocasnice ”înghit„ cel mai mult curent. Procentual din factură, electrocasnicele cu cel mai mare consum de energie electrică sunt:
✔ maşina de spălat – 10%
✔ aparatul de aer condiţionat – 25%
✔ boilerul – 15%
✔ maşina de spălat vase – 7%
✔ frigiderul – 14%.