În locul cremelor de protecţie solară destul de costisitoare şi uneori controversate, încearcă să foloseşti uleiuri esenţiale. Se vând în doze mici, dar sunt foarte concentrate şi se aplică doar diluate (conform indicaţiilor din prospect) în alte uleiuri bază, de regulă – ulei extravirgin de măsline. Şi obţii un produs protector spornic şi natural 100%.
Plantele care îţi păzesc pielea
Uleiurile esenţiale de bergamotă, de cocos, de morcovi, de şofran fac minuni pentru pielea expusă la soare: o ajută să respingă atacul razelor ultraviolete, să se regenereze, o hidratează, îi menţin elasticitatea, reduc inflamaţiile şi totodată accelerează bronzarea, stimulând melanogeneza, procesul de sintetizare a melaninei (pigmentul cu funcţie de ”colorare”).
Dieta bronzantă
-Ronţăie morcovi şi bea suc proaspăt de morcovi, îţi vei administra doza zilnică de betacaroten, un antioxidant puternic, ce combate acţiunea radicalilor liberi (responsabili cu îmbătrânirea precoce a pielii şi, în general, a tuturor celulelor din organism). Nu strică – ba dimpotrivă, potenţează efectul exercitat din interior al betacarotenului – o mască preparată din doi morcovi fierţi, amestecaţi cu o lingură de miere, una de ulei de măsline, puţin suc de lămâie şi două linguri de apă: o pastă pe care o ţii puţin la frigider, după care o aplici pe faţă şi pe decolteu, după ce ai venit de la plajă şi ai făcut duş.
–Roşiile, ardeii graşi, cireşele, caisele, piersicile, fructele de pădure (zmeura, afinele, murele, coacăzele), spanacul, pepenele – toate fructele şi legumele colorate sunt surse bogate de betacaroten şi licopen, plus alţi nutrienţi esenţiali pentru sănătatea pielii şi nu numai.
–Seminţele de in protejează şi pielea, şi părul, datorită acizilor graşi omega 3, care stimulează procesul de regenerare a ţesuturilor. Amestecă o linguriţă de seminţe de in în păhărelul cu iaurt (încă un aliment benefic pentru revigorarea pielii).
-Şi migdalele au efect antioxidant şi antiinflamator, datorită vitaminei E, la fel ca cerealele integrale, bogate în vitamina E şi vitamina a (importante pentru piele) şi seleniu (care grăbeşte bronzarea şi păstrează elasticitatea pielii).
-Seleniu conţin şi alte alimente: ton, sardine, somon, ciuperci, carne roşie şi albă, organe, alune braziliene, ceapă.