Din capul locului, trebuie precizat că, potrivit Codului fiscal, persoanele care și-au pierdut locul de muncă și beneficiază, potrivit legii, de indemnizația de șomaj, sunt asigurate, în continuare, atât în sistemul de sănătate, cât și în sistemul public de pensii.
Asigurare pentru pensie și sănătate
Dar, cine plătește contribuțiile la sistemul de pensii și la cel de sănătate, atâta vreme cât persoanele aflate în șomaj nu au salarii? Potrivit Avocatnet.ro, de plata acestor contribuții pentru șomeri se ocupă Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, prin intermediul agențiilor sale teritoriale. În funcție de situație, baza de calcul a contribuției diferă după cum urmează: pentru contribuția la sănătate, baza lunară de calcul este indemnizația de șomaj; pentru contribuția pentru concedii medicale, baza lunară de calcul este totalitatea drepturilor reprezentând indemnizații de şomaj; pentru contribuția la pensii, baza lunară de calcul este indemnizația de șomaj.
Asigurare pentru accident de muncă și boli profesionale
De asemenea, Codul fiscal prevede că asiguraților care primesc ajutorul de șomaj li se achită și contribuția pentru asigurare în caz de accidente de muncă sau de boli profesionale. Pe de altă parte, actul normativ stabilește că plata contribuției se face „pentru persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj, pe toată durata efectuării practicii profesionale în cadrul cursurilor organizate potrivit legii”. Și de plata acestor contribuții se ocupă Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, prin intermediul agențiilor sale teritoriale, baza lunară de calcul fiind indemnizația de șomaj. Totuși, trebuie precizat că, în acest caz, cota de contribuție pentru accidente de muncă și boli profesionale este de 1%. (în mod normal, cota este cuprinsă între 0,15% și 0,85%, în funcție de clasa de risc).
Cotele de contribuții
Contribuția asigurărilor pentru șomaj este datorată de fiecare angajator pentru toate persoanele pe care le încadrează în muncă, în baza contractului individual. Cotele de contribuții prevăzute în Codul fiscal, sunt de 0,5% pentru contribuția individuală a salariatului și de 0,5% pentru contribuția angajatorului.
Obligațiile angajatorului
Angajatorii sunt obligați, conform Codului fiscal, să calculeze atât contribuția individuală a salariatului, cât și propria contribuție. Contribuția la șomaj se raportează, fie lunar, fie trimestrial, cu ajutorul formularului 112 ( „Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate”). Avocatnet atrage atenția că, potrivit Codului de procedură fiscală angajatorii care nu rețin sau rețin și nu virează integral contribuțiile pot fi amendați de autorități, în funcție de cuantumul obligațiilor fiscale sustrase de la plată, cu sume cuprinse între 1.000 și 27.000 de lei.
Trei categorii de ajutoare pentru șomeri
Potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, șomerii pot beneficia de trei categorii de ajutoare: 1. Indemnizația lunară de șomaj (o compensație parțială a veniturilor ); 2. Diverse servicii pentru îmbunătățirea șanselor de angajare (informarea și consilierea profesională, formarea profesională sau chiar consultanța și asistența pentru deschiderea unei afaceri); 3. Anumite sume de bani, dacă reușesc să se angajeze în perioada de acordare a indemnizației de șomaj. De exemplu, cei care se angajează într-o localitate aflată la peste 50 km de casă pot cere o primă de încadrare, iar cei care se încadrează în muncă într-o altă localitate și își schimbă domiciliul au dreptul la o primă de instalare
Citește și: