Clătite cu cremă/VIDEO
Ingrediente: 500 ml apă minerală, o cană de făină, un ou, un praf de sare, ulei pentru uns, 300 g căpșune, 250 ml smântână pentru frișcă, două linguri de zahăr pudră.
Preparare: se bate oul cu două linguri de făină și se subțiază cu apă minerală, adaugată treptat. Se pun apoi restul de făină și de apă minerală, sarea, se amestecă și se dă puțin la rece. Apoi, se unge o tigaie cu ulei și se coc clătitele pe ambele părți. Căpșunele se zdrobesc cu zahărul pudră. Se bate frișca, se toarnă peste căpșune și se omogenizează, apoi se umplu cu această cremă clătitele.
Bruschete cu brânză de capră
Ingrediente: o baghetă, 200 g brânză de capră, două linguri de ulei de măsline, 400 g căpșune, câteva frunze de busuioc proaspăt, sare.
Preparare: se taie bagheta pe lung, apoi fiecare bucată se taie în două. Se presară pe fiecare felie brânză de capră mărunțită, sare și ulei de măsline, se așază într-o tavă și se bagă în cuptorul încins cam 3-4 minute. După ce se scot, se presară căpșune tăiate și frunze de busuioc. Se servesc imediat.
Înghețată
Ingrediente: 700 g căpșune, 450 g iaurt gras (10%), 4 linguri de miere de salcâm.
Preparare: se spală și se curăță căpșunele (se păstrează câteva pentru decor) de codițe, apoi se pasează pțnă se obține un piure. Se adaugă iaurtul și mierea și se pasează din nou. Compoziția obținută se pune în forme de înghețată, care se dau la congelator câteva ore.
Salată cu avocado
Ingrediente: un avocado copt, câteva frunze de salată, câteva căpșune, zeama de la o jumătate de lămâie, un pic de ulei de măsline, sare, piper, un sfert de ceașcă de caju prăjit.
Preparare: se curăță avocado și se taie felii, se așază pe o farfurie și se adaugă salata mărunțită, căpșunele spălate și tăiate rondele, cajuul și sare și piper după gust. Se amestecă zeama de lămâie și uleiul și se toarnă peste ingrediente. Se servește imediat.
Ruladă cu mascarpone
Ingrediente: pentru blat – 4 ouă, 4 linguri de zahăr, un praf de sare, două linguri de ulei, 4 linguri de făină, un vârf de linguriță de praf de copt, esență de vanilie; pentru cremă – două linguri de zahăr (se mai poate adăuga, dacă nu ți se poare suficient de dulce), un plic de zahăr vanilat, 100 g mascarpone, 200 ml frișcă, o linguriță de gelatină și 200 g căpșune pentru umplut.
Preparare: pentru blat, albușurile se bat spumă cu un praf de sare. Se adaugă zahărul și se mixează până se obține o spumă lucioasă. Gălbenușurile frecate cu ulei și esența de vanilie se toarnă peste albușuri și se mixează ușor. La sfârșit, se încorporează ușor făina amestecată în prealabil cu praful de copt, folosind o spatulă. Se toarnă compoziția într-o tavă (40/28 cm) tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptor, la foc mediu, cam 15-20 de minute sau până ce blatul se rumenește ușor. Se scoate din tavă, se pune pe un grătar și se lasă să se răcorească, apoi se rulează cu tot cu hârtia de copt. Pentru cremă, mascarpone și frișca se bat cu zahărul până la omogenizare și se adaugă gelatina preparată conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se scoate hârtia de copt de pe blatul răcit și se așază pe o altă bucată de hârtie (sau pe folie alimentară). Peste blat se întinde crema în strat uniform, apoi, în mijloc, se pun căpșunele întregi, curățate de codițe. Se rulează blatul cu atenție și se învelește în hârtie, strângând-o bine la capete. Se dă la rece pentru cel puțin o oră, apoi se porționează și se poate servi.
Plăcintă cu rubarbă
Ingrediente: pentru aluat – 250 g făină, 125 g unt, un ou, 3 linguri de zahăr pudră, 3 linguri de apă; pentru umplutură – 700 g căpșune, 120 g zahăr, 3 tije de rubarbă, 3 linguri de amidon; pentru uns – un gălbenuș, două linguri de lapte.
Preparare: se spală căpșunele și se curăță de codițe, apoi se taie felii. Se spală rubarba, se curăță de coajă și se taie cubulețe. Se pun împreună pe foc mic, într-o cratiță cu fund gros, rubarba, căpșunele, zahărul și amidonul. Se lasă să clocotească până se îngroașă puțin, apoi se ia de pe foc și se lasă la răcit. Între timp, se pregătește aluatul, amestecând toate ingredientele. Se pune apoi în folie alimentară și se dă la rece pentru 30 de minute. După aceea, se întinde într-o formă de tartă și se toarnă peste el fructele. Surplusul de aluat se taie fâșii și se așază peste plăcintă ca un grilaj. Se unge cu gălbenușul bătut amestecat cu lapte și se bagă în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru 40-45 de minute, până se rumenește. Se taie după ce se răcește.