Halva/VIDEO
Ingrediente: 100 g semințe de floarea-soarelui crude și decojite, îndulcitor la alegere – 3 linguri de sirop de arțar sau de agave ori zahar pudră -, o linguriță de esență de vanilie, o lingură de rom (opțional).
Preparare: semințele de floarea-soarelui se rumenesc fără ulei timp de un minut într-o cratiță antiaderentă, amestecând continuu cu o lingură de lemn, ca să nu se ardă. Se lasă la răcit 2-3 minute și se macină până capătă textura grișului. Se adaugă îndulcitorul și vanilia și se amestecă bine până se omogenizeaza și devine o pastă fină. La final se pune romul.
Burritos cu fasole
Ingrediente: o lingură de ulei de rapiță, un cățel de usturoi, o jumătate de linguriță de praf de chili, o jumătate de linguriță de sare, o cană de fasole neagră (din conservă), boabe de porumb (din conservă), 3 tortillas, 3 roșii, o legătură de pătrunjel, 3 legături de ceapă verde.
Preparare: se încinge uleiul într-o tigaie și se călește usturoiul un minut, amestecând continuu. Se adaugă praful chili și sarea și se mai lasă pe foc 30 de secunde. Se încălzesc foile de tortilla în tigaie și se pun pe fiecare: roșii tăiate, verdeață tocată, ceapă mărunțită, porumb, fasole. Se adaugă amestecul din tigaie și se rulează fiecare tortilla. Se servește imediat.
Cartofi cu sos de roșii
Ingrediente: 1 kg cartofi noi, 400 ml suc de roșii, 50 ml ulei, 4 căței de usturoi, boia de ardei dulce, cimbru uscat, sare și piper, busuioc proaspăt, ulei pentru uns tava.
Preparare: se încinge cuptorul la 190 de grade și se unge o tavă cu puțin ulei. Cartofii se spală și se taie în cuburi mari, apoi se pun într-un castron încăpător. Se toarnă peste ei uleiul, se pun sare, boia și piper și se amestecă bine, ca să se pătrundă cartofii cu arome. Se dau apoi la cuptor pentru 30 de minute, până când intră ușor furculița în ei. Se amestecă bine sucul de roșii cu cimbrul uscat și se toarnă peste cartofi. Se presară apoi usturoiul pisat. Se mărește temperatura la 200 de grade și se dă din nou tava la cuptor până se rumenesc cartofii. Se servesc cu busuioc proaspăt.
Chifteluțe de legume
Ingrediente: 300 g dovlecei, 4 cartofi medii, un morcov, o ceapă verde, 3 fire de mărar, 3 fire de pătrunjel, sare, piper, o linguriță rasă de ierburi de Provence, 3-4 linguri de făină, un vârf de linguriță de pudră de turmeric, ulei pentru prăjit.
Preparare: dovleceii și cartofii se curăță, se dau prin răzătoarea cu ochiuri mici, se storc bine și se mai lasă să stea 10 minute, după care se storc din nou. Se curăță morcovul, se dă și el pe răzătoarea mică, după care se amestecă bine cu dovleceii și cartofii. Mărarul și pătrunjelul se spală și se toacă mărunt. Ceapa verde se curăță și se taie în rondele mici. Se amestecă toate și se adaugă sare, piper și ierburile de Provence. La final, se adaugă făina, treptat, până se leagă legumele și se pot forma biluțe, apoi se pune turmericul. Se încinge uleiul într-o tigaie, se formează chifteluțe și se pun la prăjit la foc potrivit. Se rumenesc pe ambele părți, apoi se scot cu ajutorul unei palete pe șervețele de bucătărie, ca să se scurgă excesul de ulei.
Pilaf cu ciuperci la cuptor
Ingrediente: 400 g orez, 500 g ciuperci, două cepe, două linguri de ulei, 1 litru de supă de legume, sare piper, cimbru proaspăt.
Preparare: se curăță și se taie ceapa felii, iar ciupercile se taie în două pe lungime. Se călește puțin ceapa în ulei, se adaugă orezul și supă cât să le acopere și se lasă pe foc până scade lichidul la jumătate. Se mai pune supă, dacă e nevoie. Se lasă până dă într-un clocot, amestecând din când în când, după care se potriveșrte de sare și de piper, se adaugă ciupercile și se bagă în cuptor. Când ciupercile s-au rumenit, se scoate pilaful și se servește cu cimbru proaspăt.
Felii de mere cu nuci pecan
Ingrediente: un măr mare, două linguri de unt de arahide, o mână de nuci pecan, o mână de fulgi de migdale, 50 g pepite de ciocolată albă și amăruie.
Preparare: se spală mărul, se taie felii rotunde și se unge cu un strat generos de unt de arahide. Se presară nuci, fulgi de migdale și ciocolată și se servește ca gustare sau mic dejun. Este un preparat sățios, dar care nu îngrașă.
Citește și: 3 rețete de maioneză de post