4 avantaje pe care le-ai avea dacă ți-ai muta biroul în mijlocul naturii:
- Ai reduce semnificativ stresul
Accesul la lumină naturală și elemente de natură în spațiul de lucru te pot ajuta să reduci stresul semnificativ. Aceasta este concluzia acestu studiu care scoate în evidență relația între mediul închis de lucru și starea ridicată de anxietate a angajaților. De asemenea, raportul mai evidențiază și faptul că satisfacția muncii la birou este afectată de atmosfera din interiorul unei firme. Astfel, accesul la natură oferă o gură de oxigen importantă pentru orice angajat care trebuie să răspundă zilnic în fața unor cerințe și obiective solicitante. Această idee a fost aplicată și în România, de către Liviu Tudor, proprietarul Genesis Property, care a dezvoltat campusul privat West Gate în parcul de birouri cu cel mai mare spațiu verde exterior din țară, de 15.000 de metri pătrați.
- Ești mai flexibil și mai creativ
Conceptul biroului mutat în mijlocul naturii a dat naștere unei noi generații de freelanceri și colaboratori externi denumiți în prezent nomazi digitali. Vorbim despre specialiști care preferă să lucreze de la distanță, de pe o plajă exotică sau de pe un platou montan spectaculos, unde singura condiție pentru a putea lucra este accesul la internet. Înconjurați în permanență de natură, această vacanță prin muncă este considerată mult mai eficientă datorită flexibilității de care acești nomazi digitali au parte, dar și capacității de a fi mai creativi în proiecte, inspirați de mediul liber și relaxant, notează și jurnaliștii americani de la Forbes.
- Un mediu sănătos te inspiră să ai un stil de viață mai sănătos
Un studiu publicat de National Institutes of Health din Statele Unite ale Americii în 2011 arată că, în ceea ce privește locul de muncă, un mediu sănătos reprezintă o inspirație pentru a duce un stil de viață similar, în timp ce un mediu nociv va avea efecte periculoase la nivel psihologic asupra unui angajat. Studiul vorbește despre importanța pentru angajați a contactului permanent cu natura, fie prin plante, parcuri, lumină naturală. Un astfel de decor va impulsiona angajatul să trăiască mai activ și sănătos și va contribui enorm în diminuarea factorilor de stres care apar în mod normal într-un mediu de lucru.
- Productivitatea crește
Pentru angajatori, productivitatea salariaților va fi întotdeauna o prioritate, dincolo de toate beneficiile pe care un mediul echilibrat și plin de natură le-ar putea aduce. Din fericire, studiile realizate la Universitatea Harvard și citate de publicația americană Inc arată că inclusiv productivitatea angajaților va crește semnificativ odată cu mutarea birourilor în mijlocul unui cadru cât mai apropiat de natură.
Chiar și într-un mediu business, natura poate juca un rol important și benefic pentru activitatea unei firme și performanța așteptată de la angajați. Aceștia se vor simți mult mai în largul lor la locul de muncă, vor fi mai eficienți, satisfacția muncii va fi mai mare, iar mediul pozitiv va construi o relație de muncă mai sănătoasă.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright Roma Black