Însă rezolvarea multora dintre aceste probleme poate fi destul de costisitoare și, în plus, îți poate transforma locuința, pentru un timp, într-un șantier. Dacă ești în căutarea unor modalități mai ieftine, dar eficiente, prin care să îți faci locuința mai confortabilă din punct de vedere termic, iată ce ar trebui să știi:
Metoda ieftină prin care izolezi orice podea
Locuințele cu podele acoperite cu gresie sunt printre cele mai răcoroase, întrucât gresia nu reține căldura. Parchetul este o variantă mai bună, însă dacă vrei să scapi definitiv de problema podelelor reci, cea mai bună soluție este să îți pui în casă o mochetă precum aceasta, care îți va asigura confortul termic de care ai nevoie și care te va scăpa de grija podelei reci. Aceasta este cu atât mai utilă dacă ai copii, pentru că nu va trebui să mai stai cu grija că ar putea răci dacă se joacă pe jos.
Încălzește încăperile, nu pereții
Dacă locuința nu este izolată termic foarte bine, foarte multă căldură se pierde prin pereți. Și cum caloriferele sunt poziționate, de obicei, pe perete, sub geam, o parte din căldura emanată de acestea nu ajunge în încăpere. Un truc simplu de pus în practică și care nu te costă nimic este să îmbraci un carton în folie de staniol și să îl poziționezi în spatele caloriferului. Căldura emanată de calorifer, care se pierdea în general prin perete, va fi reflectată înapoi în cameră.
Izolează bine ferestrele și ușile
Locuințele noastre pierd foarte multă căldură atunci când izolația de la nivelul ferestrelor sau ușilor este una de proastă calitate, iar curenții de aer rece pătrund cu ușurință în casă. Identifică locurile în care vechea izolație nu mai funcționează la fel de eficient sau zonele prin care aerul rece intră ușor în casă și sigilează-le folosind o bandă izolatoare. Nu uita nici de pragul ușii de la intrare, cu atât mai mult dacă locuiești la casă, și asigură-te că pe sub el nu vine frigul de afară.
Verifică dacă funcționează corect caloriferele
În fiecare an, ar trebui să golești caloriferele de apă și să le aerisești, astfel încât ele să funcționeze la capacitate maximă atunci când pornești căldura. Dacă ai senzația că unul sau mai multe dintre caloriferele din casa ta nu sunt suficient de calde, verifică întâi cum se simt țevile prin care curge în ele apa caldă. Dacă acestea sunt fierbinți, dar caloriferul este doar călduț, înseamnă că ai de-a face cu o problemă de aerisire corectă.
Folosește un ventilator cu aer cald
Uneori, se poate întâmpla să ne fie frig, cu toate că temperatura din încăpere este una plăcută. Pentru aceste momente, când nici cea mai groasă pătură nu te poate face să te simți bine în locuința ta, poți folosi un ventilator cu aer cald. Deși nu este suficient un asemenea aparat pentru a încălzi o încăpere, acesta te „păcălește” astfel încât să ai senzația că temperatura din cameră este mult mai mare.
Și nu în ultimul rând, dacă vrei să îți reduci și costurile cu încălzirea pe timpul iernii, nu uita că temperatura optimă din casă ar trebui să se situeze undeva între 18 și 21 de grade Celsius, așa că nu porni la maximum centrala termică, ci setează termostatul pe o temperatură plăcută.
Sursă Foto: Shutterstock/Copyright:g-stockstudio
(P) Articol realizat împreună cu Mathaus.ro