Cu puțină creativitate, efort și atenție la detalii, poți crea un spațiu încăpător în care să te întorci cu drag în fiecare zi. Îți prezentăm mai jos cinci idei care să te ajute să profiți la maxim de fiecare centimetru pătrat al locuinței tale.
1. Folosește oglinzi
Acesta este un truc folosit deseori de designerii de interior, deoarece plasarea oglinzilor în locuri strategice creează impresia de profunzime, de încăperi mai mari decât sunt ele de fapt. Uite unde ar trebui să adaugi oglinzi în locuință:
- Vizavi de o fereastră, deoarece imaginea reflectată în oglindă îți va da impresia că ai două ferestre și implicit, o cameră mai mare;
- În spatele unui obiect mare de mobilier, precum un divan, pentru a crea impresia că există mai mult spațiu în spatele lui;
- Pe ușile dulapurilor, deoarece crează iluzia unui spațiu mai încăpător.
2. Folosește obiecte de mobilier extensibile
Pentru a nu înghesui multe obiecte de mobilier într-un spațiu cu puțini metri pătrați, optează pentru obiecte de mobilier extensibile, care pot îndeplini chiar o funcție dublă. Spre exemplu, o canapea extensibilă poate fi atât un obiect pe care să se așeze prietenii când vin în vizită, cât și un pat noaptea.
Asemănător, nu trebuie să ai constant o masă sau scaune montate dacă nu le folosești. Le poți păstra într-un colț al camerei sau a bucătăriei până ești pregătit să iei masa. Sunt foarte ușor de instalat, deci asta nu va fi o piedică.
3. Pastrează doar lucrurile pe care le folosești
Fă un inventar al lucrurilor pe care le deții și vezi ce nu folosești. Spre exemplu, nu ai nevoie de o lampă decorativă uriașă dacă ai o aplice sau o lustră în tavan care îți luminează toată încăperea. Când ai un spațiu mic, e bine să adopți o atitudine „mai puțin înseamnă mai mult”.
O aglomerare mare de obiecte duce la formarea senzației de claustrofobie. Adună toate obiectele de care nu ai neapărat nevoie și pune-le la vânzare. Astfel, ai dublu avantaj: spațiu încăpător și bani în plus.
4. Folosește spatiul vertical
Pentru că nu ai foarte mult spațiu pe orizontală, e bine să profiți la maxim de cel disponibil pe verticală. În loc să ai multe piese pentru depozitare care ocupă loc în toată camera, le poți muta în corpuri de mobilier vertical.
Un exemplu bun sunt rafturile plutitoare. Acestea au avantajul că pot fi instalate oriunde, sub scări, deasupra canapelei sau deasupra ușilor. Le poți folosi în loc de bibliotecă sau pentru a păstra diverse obiecte în cutii decorative.
5. Folosește spații de depozitare
Prezența a prea multor obiecte aflate la vedere creează impresia de dezordine și poate fi motivul pentru care te simți claustrofob în casa ta. O soluție este să maschezi toate spațiile de depozitare deschise.
Poți folosi perdele sau alte materiale textile pentru a acoperi biblioteci sau alte rafturi descoperite. Dacă nu ești un fan al acestei idei, optează pentru cutii ce au capac, coșuri sau poți chiar investi în obiecte de mobilier ce au spațiu de depozitare integrat.
Chiar dacă locuința ta nu are mulți metri pătrați, nu înseamnă că trebuie să fie neîncăpătoare. Prin implementarea unor soluții simple, cum ar fi corpuri de mobilier extensibile și spații de depozitare verticale, îți vei transforma casa într-o oază de relaxare.
Sursă foto: Shutterstock
(P) Articol realizat împreună cu mobiladmd.ro
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!