În plus, câteva zile pe lună în care ai folosit aparatul de aer condiționat se vor resimți din plin în factura la energia electrică. Și așa ajungem să ne întrebăm: ce făceau oamenii pentru a se răcori înaintea apariției aerului condiționat? Există mai multe trucuri prin care poți menține răcoarea în casa ta, iar ele nu necesită foarte mult efort:
Folosește aerul condiționat alături de un ventilator
Ventilatorul este o soluție eficientă pentru recircularea aerului dintr-o încăpere, reducerea umidității și menținerea unui aer respirabil și proaspăt. Folosit împreună cu aerul condiționat, ventilatorul ajută la economisirea energiei, pentru că răspândește mai rapid aerul rece în camere. Iar principalul avantaj pentru un ventilator de camera este prețul accesibil, pe care oricine și-l poate permite. După cum vezi, există modele de ventilatoare care nu costă mai mult de 100 de lei, dar a căror putere este suficient de mare pentru a menține confortul termic în camera în care îți petreci adeseori timpul liber.
Schimbă cearșafurile cu unele din bumbac
Vara trebuie să schimbăm cearșafurile mai des, iar materialele pe care le alegem sunt cu atât mai importante cu cât ele trebuie să absoarbă umezeala și să nu se încingă foarte tare, mai ales pe timpul nopții. Cele mai bune materiale sunt bumbacul sau inul, care îți lasă pielea să respire mai bine și sunt mult mai confortabile pe timpul verii.
Alege draperii opace
Draperiile opace, în culori neutre, și nu închise la culoare, pot reduce încălzirea unei încăperi cu până la 33%. Aceasta este una dintre cele mai eficiente metode pentru a scăpa de zăpușeala resimțită chiar și în casă într-o zi caniculară. De asemenea, obloanele din lemn pot ține la distanță razele soarelui și contribuie din plin la menținerea unei case răcoroase.
Nu închide ușile din casă
Atunci când închizi ușile fiecărei încăperi din locuința ta, aerul rece nu mai poate pătrunde la fel de ușor, iar camerele se încălzesc mai rapid și atmosfera poate deveni irespirabilă. Specialiștii recomandă să lași ușile din casă deschise și pe timpul nopții, pentru a favoriza recircularea aerului și aerisirea camerelor.
Răcește așternuturile înainte de culcare
Pentru a se răcori în nopțile extrem de călduroase, egiptenii foloseau o tehnică rapidă și eficientă: umezeau așternuturile înainte de culcare, pentru a reuși să adoarmă mai repede și a se simți mai confortabil în pat. Dacă vrei să testezi această metodă, îți recomandăm să pulverizezi apa cu ajutorul unui spray și să protejezi salteaua cu ajutorul unei învelitoare sau a unor prosoape, care să absoarbă excesul de umezeală.
Schimbă locul plantelor din casă
Plantele sunt un ajutor binevenit pe timpul verii, pentru că ele ajută la oxigenarea aerului dintr-o încăpere și, amplasate lângă geam, pot reduce temperatura resimțită. Dacă locuiești la casă, pomii cu coroane bogate, precum nucul, sunt o alegere excelentă pentru a-ți proteja locuința de supraîncălzire, dar și pentru a menține umiditatea la nivelul solului.
Renunță la folosirea aragazului
Într-o zi caniculară, ultimul lucru pe care ți-l dorești este să gătești în bucătărie, la aragaz. Căldura degajată de aragaz sau cuptor este resimțită mult mai intens și niciun aparat de aer condiționat, oricât de performant ar fi, nu îi va face față. În schimb, îți poți găti mese gustoase care să nu necesite preparare termică sau, dacă ai această opțiune, poți începe să folosești mai des grătarul din curte.
Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Andrey_Popov