Mezelurile. Acestea sunt făcute din carne de porc, vită, pasăre etc. Problema lor este că sunt bogate în nitrați și nitriți, deși în ultima vreme au apărut mezeluri cu eticheta curată. Acestea însă sunt multe mai scumpe și mai greu de găsit. Acești conservanți fac produsele să devină valabile mai multă vreme fără să se altereze, Pe de altă parte, însă ele sunt nocive pentru organsim, în cantități mari având potențial cancerigen. Pe lângă acești nitrați în mezeluri mai găsim o serie întreagă de alte substanțe chimice, multe grăsimi. E bine să citești cu atenție eticheta mezelurilor și să le eviți pe ele care conțin nitrat de potasiu, nitrit de sodiu sau nitrit de origine vegetală.
Ketchup-ul. Este un aliment preferat deopotrivă de cei mici și cei mari și îl vei întâlni în aproape orice bucătărie. E bine să ai în vedere că acest produs conține mult zahăr, chiar dacă e ascuns de obicei. Astfel poate conține 22 g de zahăr la 100 g de ketchup. Uneori zahărul se ascunde sub denumiri precum dextroză, fructoză… Recomandarea este ca să citești secțiunea de glucide din lista de ingrediente și să verifici partea de zahăr raportată la cea de roșii.
Tăiței deshidratați. Sub formă de supă instant. Pare o bună soluție când ești grăbit. Torni apă clocotită, lași 3 minute și supa cu tăiței e gata. Pe ambalaj vei găsi o listă mare de ingrediente din care, vai, lipsesc tocmai legumele, chiar dacă reclamele spun altceva. Cele mai multe conțin ulei de palmier, un produs periculos pentru sănătate. Ca să nu mai vorbim de aditivi și potențiatori de gust care sunt toxici pentru organism. Unii dintre aceștia se descompun foarte lent și produc neplăceri digestive precum balonare și crampe. Și aici e bine de citit eticheta.
Produsele fără zahăr, grăsimi sau gluten. Noile tendințe ne împing să fim atenți la siluetă, consumând produse fără zahăr sau gluten, ca soluție ideală. Nimic mai fals. Sunt destui nutriționiști care condamnă aceste produse. De ce? Fiindcă lipsa unor substanțe e compensată de adăugarea altora. Și aici e valabilă recomandarea de a citi cu atenție eticheta pentru a evita aditivii.
Sucurile light. Au devenit un produs foarte mediatizat considerând că lipsa zahărului este un atu puternic pentru sănătate și siluetă. În realitate, zahărul este înlocuit cu aditivi de edulcoranți, la fel de nocivi, sau chiar mai mult, fiind și cancerigeni. Evită sucurile pe care scrie că au în componență acesulfam K și aspartam. Și guma de mestecat le conține.
Iaurturile cu fructe. Contrar aparențelor iaurturile cu fructe nu sunt o sursă de hrană sănătoasă, cum par la prima vedere. Conțin zeci de aditivi, coloranți, corectori de acciditate, conservanți etc. Legea interzice folosirea aditivilor în iaurturi, dar aceștia nu provin din lactate, ci sunt adăugați la prepararea lor. De aceea e bine să consumi iaurturile naturale, peste care poți adăuga puțină dulceață sau fructe proaspete.
Cuburile de supă. Există un obicei înrădăcinat la multe gospodine de a folosi cuburile de legume sau carne pentru a spori gustul mâncărurilor gătite. Din păcate, cu tot efortul producătorilor ele nu sunt altceva decât niște chimicale cu multă sare, ulei de palmier și aditivi. De obicei au glutamat monosodic, guanilat disodic (E627) și inozinat disodic (E631). Acești aditivi au rolul de a întări percepția sărată. Compoziția acestor cuburi constituie o bombă cu efect întârziat pentru organismul uman. Citește cu atenție eticheta și evită-le pe cele care conțin glutamat. Mai verifică aditivii de gust (E6) și nivelul de zahăr. Cele mai bune supe sunt cele făcute în casă, din ingrediente naturale.
Ciocolata sub formă de pudră, adică cea instant. E preferată de mulți adulți și copii la micul dejun. Dacă însă vei citi eticheta vei observa că unele mărci conțin foarte mult zahăr (până la 86%). Conform unui studiu, un bol de 200 ml este suficient pentru a depăși aportul maximal cotidian de zahăr adăugat recomandat de către OMS pentru un adult. Alege-le, deci, pe cele cu un conținut cât mai scăzut de zahăr.
Cerealele pentru micul dejun. Multe cereale pentru micul dejun, ca și batoanele de cereale, sunt bogate în zahăr și materii grase. Conțin 15-20 g materii grase pentru 100 g. Nici pâinea tip toast (de sendivișuri) nu este mai bună. Unele sunt foarte sărate sau au conservanți. Trebuie să verifici cu atenție eticheta. Cea mai bună pâine este cea făcută în casă.