În Europa (inclusiv în România fructul este adus din: Tahiti, Hawaii, Peru, Polinezia. În aceste zone, fructul noni este utilizat în medicina tradiţională pentru efectele de vindecare a rănilor, combaterea oboselii şi a diareei.
Indienii considerau noni o plantă sacră şi o foloseau pentru echilibrarea organismului. De mai bine de 10 ani a devenit cunoscut în SUA, ca preparat natural terapeutic, disponibil sub formă de suc, pudră sau sirop. Compoziţia sa a atras atenţia lumii, fiindcă substanţele conţinute de noni nu se mai regăsesc în nici o altă legumă sau fruct de pe glob. Află care sunt calităţile sale deosebite.
Iată ce calităţi au fost confirmate până acum:
– protecţie împotriva bacteriilor, microbilor şi a altor infecţii, prin stimularea imunităţii (conţine o substanţă cu rol de antibiotic şi alţi şase constituenţi cu acţiune antimicrobiană împotriva E-coli, Salmonellei dar şi Stafilococului aureus)
– este o sursă optimă de vitamina C, conţinând circa 155 mg de acid ascorbic la 100 de grame
– conţine: magneziu, calciu, cupru, fier, fosfor, provitamina A, vitamine din grupul B, enzime şi proteine necesare organismului
– poate fi utilizat cu succes pentru a scăpa de câteva dependenţe, cum ar fi cea de cafea sau de fumat (conţine xeronină care combate nicotina şi are rol detoxifiant)
– scade hipertensiunea
– îmbunătăţeşte procesele metabolice
– are efect antialergic
– calmează durerile
– reglează somnul
– creşte rezistenţa la stres
– îmbunătăţeşte starea generală a organismului din punct de vedere psihic şi fizic.
Contraindicaţii şi precauţii
– conţinutul mare de potasiu explică de ce pacienţii cu insuficienţă renală şi/sau hiperpotasemie, trebuie să evite consumul unor cantităţi mari de noni.
– noni poate produce o anume toxicitate hepatică din cauza prezenţei antrachinonei.
– deşi efectele anticanceroase sunt dintre beneficiile cel mai adesea invocate, s-au constatat unele interacţiuni defavorabile cu medicamente anticanceroase (chimioterapie), cărora extrasul de noni le scade eficienţa.
Citeşte şi: Cum luptăm împotriva imunității scăzute a organismului