Când nu știi ce să mai gătești, dar în cămară ai deja cumpărăturile făcute, iar de pe rafturi nu îți lipsește orezul, îți propunem noi câteva rețete delicioase cu orez. Preparatele se fac repede și se pot consuma în orice moment al zilei, deoarece sunt sățioase și sănătoase. Așadar, vezi care sunt cele mai bune rețete cu orez.
Cuprins:
Ardei umpluți cu orez
Ingrediente:
- 3 ardei grași (roșii);
- o ceapă;
- două linguri de ulei;
- o cutie sos de roșii;
- sare, piper;
- o legătură de pătrunjel;
- un pahar de orez.
Mod de preparare:
Se spală şi se taie ardei la un capăt, se curăţă cotorul şi pieliţele albe; într-o tigaie se călesc orezul, verdeţurile spălate şi tocate (se păstrează puţin pătrunjel pentru servit), ceapa rasă pe răzătoare, o lingură de ulei, sare şi piper.
Se umplu ardeii cu acest amestec numai pe 3/4 (orezul se va umfla), se aşază în picioare într-o cratiţă cu restul de ulei de măsline şi se varsă atâta apă cât să-i acopere. Se adaugă sucul de roşii. Se fierb cam 45 de minute, până se înmoaie orezul. Se servesc cu pătrunel tocat.
Orez la cuptor
Ingrediente:
- 1 1/2 cană orez;
- 4 1/2 căni apă;
- 3-4 căţei de usturoi;
- sare;
- puţin piper măcinat;
- 2 linguri de ulei;
- pătrunjel.
Mod de preparare:
Se taie usturoiul mărunt. Într-o cratiţă înaltă, care poate fi introdusă la cuptor, se încinge uleiul. Se pune apa la fiert şi se încinge cuptorul. Apoi se adaugă usturoiul în uleiul încins şi, imediat, orezul. Se căleşte bine, amestecând cu o lingură de lemn, până devine uşor auriu. Apoi, se toarnă apa fierbinte peste orez, se adaugă piper şi sare, după gust, şi se introduce vasul la cuptor. Orezul este gata când toată apa din vas s-a evaporat. Nu e nevoie să amesteci. Se serveşte cu pătrunjel tocat.
- Inspiră-te și din: rețete simple cu paste.
Orez cu legume – rețete cu orez
Ingrediente:
- o cană de orez;
- 3 căni de apă;
- o ceapă mică;
- o pungă cu amestec de legume congelate (porumb, mazăre, ardei), 3 linguri de ulei, sare, piper
Mod de preparare:
Orezul se spală şi se fierbe în apă. Se scurge apoi. Într-o tigaie se pune uleiul, 3 linguri de apă şi ceapa tocată mărunt. Se lasă 3-4 minute şi se adaugă legumele, sare şi piper. Tigaia se lasă pe foc până se înmoaie puţin legumele. Se adaugă orezul fiert, se amestecă cu legumele şi se opreşte focul. Se mănâncă ca atare sau ca garnitură.
Pilaf țărănesc de orez
Ingrediente:
- 2 căni orez
- 4 căni apă
- apă
- 2 cepe
- 1 morcov
- 1 ardei
- 2 ciuperci
- 4 linguri ulei
- o conservă roșii cuburi în bulion
- 2 linguri mărar mărunțit
- sare
- Piper
Mod de preparare:
Continuăm lista de rețete cu orez și pregătim cel mai bun pilaf țărănesc. Mărunțește ceapă cât mai fin, apoi separat toacă celelalte legume. Călește ceapă pentru pilaful cu legume pentru 1-2 minute în cele 4 linguri de ulei.
Adaugă legumele tocate fin și lasă-le alte 2 minute, apoi adaugă apă, urmată de orezul spălat în mai multe ape. Presară puțină sare, după gust.
Așează capacul pe cratiță și lasă pilaful cu legume să fiarbă la foc mic-mediu pentru 15-20 minute, sau până când apă scade. Adaugă apoi roșiile cuburi și amestecă, mai lasă apoi pilaful cu legume pentru încă 5 minute la foc mic. Presară mărarul tocat fin și servește pilaful de orez cu legume fierbinte, alături de un preparat din carne sau lângă o salată verde sau murături.
Sursă rețetă: Retetepractice.ro
Risotto Alla Milanese
Ingrediente:
- 50 g orez (arborio, de preferat)
- 1/2 linguriță șofran
- 1 ceapă
- 2 linguri de unt
- 2 linguri ulei de măsline
- 200 ml vin alb sec
- 1 L supă de pui (fierbinte neapărat)
- 100 g parmezan ras
- sare și piper după gust
Mod de preparare:
Sotează, într-o tigaie mare, ceapa tocată, timp de 5 minute. Adaugă orezul, amestecă și lasă să se mai facă 3-4 minute. Adaugă șofranul peste supa de pui fierbinte. Adaugă vinul în tigaie, amestecă. Asezonează cu sare și piper, amestecă din când în când, până când orezul absoarbe vinul.
Toarnă și supa de pui cu șofran peste (nu toată, doar cât să acopere stratul de orez), amestecând din când în când până când orezul o absoarbe și pe ea. Repetă procesul cu supa, până când o pui pe toată.
Când guști din orez și simți că s-a fiert bine, dă de pe foc tigaia. Adaugă untul și parmezanul. Amestecă bine. Servește fierbinte.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Rețete cu orez – Pui cu orez
Ingrediente:
- 800 g pulpe de pui superioare, dezosate
- 350 g orez cu bob lung
- 1 ardei
- 1 ceapă mare
- 4 căței de usturoi
- 500 ml apă
- 1 cup concentrat de supă
- o conservă roșii mărunțite (400 g)
- 3 linguri ulei
- o legătură pătrunjel
- 1 linguriță paprika
- 1 linguriță pudra de usturoi
- sare
- piper
Mod de preparare:
Taie pulpele bucățele, ardeiul cubulețe, iar ceapă mărunt. Prăjește puiul cât să prindă culoare în cele 3 linguri de ulei, adaugă ceapă, ardeiul și usturoiul, urmate de sare și piper, apoi lasă tigaia la foc pentru 5 minute, amestecând periodic. Adaugă orezul și amestecă pentru 2 minute, urmat de paprika și pudra de usturoi.
Toarnă apă și cubul de supă, roșiile, amestecă și acoperă tigaia cu un capac. Lasă orezul cu pui la foc mediu pentru 20-25 de minute, sau până când orezul absoarbe umezeală. Amestecă orezul cu o furculiță, apoi servește-l cu pătrunjel tocat.
Sursă rețetă: Retetepractice.ro
Chiftele de orez
Ingrediente:
- un kg orez
- 150 g pesmet fin
- 150 g făină
- o legătură ceapă verde
- 2 frunze busuioc
- 1/2 linguriță oregano
- 2 lingurițe parmezan ras
- 8 ouă
- un cățel usturoi
- 150 g mozzarella
- ulei pentru prăjit
- sare
Mod de preparare:
Într-o oală, se pune la fiert apa cu sare, iar în momentul în care această da în clocot, se adaugă orezul și se lasă la fiert pâna ce apă s-a evaporat. Apoi, orezul se lasă la răcit. Se adaugă parmezan și amestecă. Se adaugă ceapă tocată, usturoiul, oregano, busuioc, sarea și 7 ouă bătute.
Se amestecă foarte bine și apoi, cu palmele umezite, se modelează chiftele. În mijlocul fiecărei chiftele se pune câte un cub de mozzarella. Fiecare chiftea se trece prin făină și prin ou bătut. Apoi, fiecare chiftea se trece prin pesmet și se înlătura pesmetul în plus. Se prăjesc chiftelele în baie de ulei încins și se scot pe șervete de hârtie și se aduc la masă.
Sursă rețetă: Retetepractice.ro
Risotto cu legume și carne
Ingrediente:
- 250 g orez cu bobul lung
- 400 g muşchi de vită
- 100 g mazăre congelată şi fiartă
- 150 g morcovi mici
- 100 g porumb
- 2 cepe albe
- 50 g unt
- pătrunjel verde
- 3-4 linguri ulei
- 300 g ciuperci
- sare
- piper alb
- piper negru
Mod de preparare:
Mazărea se trece prin câteva jeturi de apă călduţă. Se curăţă ceapa şi se căleşte în unt împreună cu ciupercile mărunţite şi cu muşchiul de vită tăiat cubuleţe. Se adaugă orezul, mazărea, porumbul, morcovii şi dovlecelul tăiat cubuleţe şi se călesc la foc mic.
După câteva minute se adaugă un pahar cu apă clocotită, se condimentează cu sare şi piper, apoi se lasă să fiarbă la foc mic. Se amestecă uşor să nu se zdrobească legumele. După ce au fiert, se serveşte în boluri. Se ornează cu frunzuliţe de pătrunjel verde.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Budincă cu orez
Ingrediente:
- 300 g orez
- 2 cepe
- 3-4 morcovi
- 2 dovlecei
- 50 ml ulei
- ceapă verde
- pătrunjel verde
- sare
- piper alb
Mod de preparare:
Se spală orezul în câteva ape până se limpezeşte ultima apă. Se taie ceapa şi se pune câteva minute să se călească în uleiul de măsline. Separat, se curăţă dovleceii şi morcovii, se dau pe răzătoarea mică şi se pun în cratiţă peste ceapă. Se toarnă puţină apă şi se lasă să dea în câteva clocote. Secretul unei budinci delicioase este ca atunci când fierb legumele, să fiarbă la foc mic şi să fie acoperite cu un capac.
Trebuie înăbuşite şi, din când în când, să se adauge apă sau suc de roşii, după preferinţă. Se adaugă şi orezul şi apa puţin câte puţin, până începe să se umfle, apoi se bagă cratiţa în cuptor şi se lasă să se rumenească. După ce s-a făcut, se serveşte ornată cu verdeaţă şi smântână sau cu codiţe de ceapă verde, tocate mărunt.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Rețete cu orez – Piept de pui cu orez sălbatic
Ingrediente:
- un piept de pui
- 1 ceașcă orez sălbatic
- 1 legatura sparanghel
- un cubuleț unt
- ulei
- Pentru sos
- 1 lingură muștar
- 1 lingură făină
- sare
- piper
- zahăr
- 100 ml apă
- 1 linguriță pătrunjel tocat
Mod de preparare:
Se spală pieptul de pui, se taie cubulețe și se călește în puțin ulei. Se pune apoi apă, până acoperă carnea și se lasă la fiert. Când s-au înmuiat, se pun bucățile într-o tavă cu ulei, se ung cu unt și se bagă la cuptor. Se stropesc din când în când cu uleiul din tavă și se scot când s-au rumenit bine.
Între timp, se pune orezul la fiert în apă cu sare. Separat, se pregătește sparanghelul: se taie partea lemnoasă de jos și se fierbe în apă cu sare, 3-4 minute. Până se adaugă ca garnitură la mâncare, trebuie ținut în apă rece, pentru a rămâne verde.
Se prepară sosul de muștar: se pune apa la fiert cu un praf de sare, zahăr și piper. Se adaugă făina și se amestecă încontinuu, până se obține o pastă. Se pune apoi și muștarul și se lasă la fiert 2-3 minute la foc mic iar, la final, se adaugă pătrunjelul tocat mărunt.
Pe fiecare farfurie, se pun câteva bucățele de carne de pui cu sos de muștar, și garnitură de orez.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
10 Rețete cu orez pregătite din ingredientele pe care le ai deja în cămară. Simplu și rapid poți avea cel mai gustos fel de mâncare.