Brioșe cu alune
Ingrediente: 220 g ciocolată (70%), 120 g unt (80%), 80 g făină, 100 g zahăr, un praf de sare, o lingurițăde extract de vanilie, 4 ouă; decor- alune de pădure
Preparare: se preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Ciocolata se rupe în bucăți și se pune cu untul tăiat într-o cratiță în bain-marie, până se topesc, dar să nu fiarbă. Se lasă să se răcorească puțin. În acest timp făina se amestecă într-un bol cu sarea și zaharul, apoi se adaugă deodată peste compoziția de ciocolată topită și se mixează până se omogenizează bine. Se adaugă ouăle, pe rând, amestecând după fiecare. Se adaugă extractul de vanilie și se mai bate pe viteza mare 10-20 de secunde, până se obține o compoziție cremoasă. În tava de muffins pregătită cu hârtiuțe speciale se împarte compozitia în mod egal. Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade și se coc maximum 11-12 minute, pentru a păstra interiorul cremos. Se scot brioșele și se decorează cu alune de pădure.
Trei delicii cu ciocolată
Tort mousse
Ingrediente: 200 g ciocolată menaj sau amăruie, 400 ml frişcă lichidă, 30 g unt, două ouă, 100 g zahăr, 10 g gelatină, apă; decor: mentă
Preparare: se separă albuşurile de gălbenuşuri, ciocolata se rade, gelatina se pune la înmuiat în puţină apă rece, iar frişca se bate spumă. Într-un vas se pun untul și ciocolata ruptă în bucăţi, în bain-marie, se amestecă bine, până se topeşte ciocolata. Se adaugă apoi gelatina, se amestecă bine şi se ia de pe foc. Albuşurile se bat spumă împreună cu zahărul până devin tari ca pentru bezele. Se adaugă apoi frişca bătută şi se toarnă câte puţin ciocolata topită amestecând continuu. După ce s-a omogenizat se toarnă într-un vas şi se introduce în frigider, unde se lasă cel puţin 2 ore.
Trei delicii cu ciocolată
Minitarte
Ingrediente: blat: 200 g făină, 90 g zahăr, 25 g cacao, un vârf de cuţit de sare, 100 g unt, un ou, un albuș pentru uns; cremă: 250 g ciocolată (70 % cacao), 80 ml lapte, 12 g unt, 200 ml frişcă lichidă, două ouă
Preparare: se amestecă făina, zahărul și cacaoa. Se adaugă untul tăiat cuburi. Se amestecă ingredientele până se obține o compoziție cu textură de nisip. Se bate oul cu un pic de sare și se adăugă peste făină, amestecând. Aluatul obținut se pune la frigider într-o folie alimentară, minimum o oră. Se încălzeşte cuptorul la 180 de grade. Se întinde aluatul în forme mici de tartă şi se înţeapă cu furculița pentru a permite aerului să circule. Aluatul se va coace timp de 20 de minute. Se scoate și se unge cu un albuș bătut. Crema. Se rade ciocolata și se pune într-un bol adânc. Într-o oală se pun la foc mediu laptele, untul și frișca lichidă. Se amestecă continuu până la primul clocot și se varsă peste ciocolată amestecând ușor cu o lingură. Într-un bol se bat cele două ouă și se adăugă peste compoziția de ciocolată răcită. Se amestecă până se va obține o compoziție lichidă, ușor cremoasă. Peste aluatul de tartă uns cu albuș se adăugă compoziția de ciocolată. Se pun formele în cuptor pentru 10 minute. Se stinge focul și se mai lăsă pentru încă 10 minute în cuptorul stins, dar cald. Crema trebuie să aibă textura unei budinci. Se scot tartele. După ce s-au răcit se pun în frigider minimum o oră înainte de servire.