Sintagma ”mor de cald„ începe să capete înțeles propriu în ultimii ani, în lume. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) avertizează cetățenii români care călătoresc în Portugalia privind codul roșu de caniculă pentru centrul acestui stat și cel portocaliu pentru restul țării și recomandă ocolirea zonelor cu incendii de vegetație din regiunea Leiria. Portugalia se confruntă în prezent cu cele mai grave incendii de vegetație din istoria recentă, soldate cu 62 de morți. Lusitanii au decretat doliu național de trei zile în urma acestei tragedii. În acest moment, în Lisabona temperatura maximă este de 31 de grade, cu 5 grade peste temperatura maximă normală la ei pentru această perioadă a anului: 24 de grade Celsius.
În weekend depășim cu un grad clima tropicală
Reamintim că în 2003 au decedat în Europa, din cauza caniculei prelungite, 15.000 de persoane. În anul 2006 au murit 23 de oameni. Anul trecut, în iunie, 13 cetățeni români și-au pierdut viața din cauza caniculei. Menționăm că anul 2016 a fost înregistrat drept cel mai cald an la nivel global, de când există meteorologie. În weekendul care urmează România trebuie să se aștepte la o creștere bruscă a temperaturii, în special în sud, după o fluctuație total anapoda în cursul acestei săptămâni.
În Muntenia, s-a înregistrat pe 21 iunie o maximă de 32 de grade – adică a fost foarte cald. Pe 22 iunie maxima ”se răcorește” la 27 de grade Celsius, pentru ca pe 24 iunie, când ne atinge ”canicula ucigașă din Portugalia”, să crească din nou la peste 35 de grade. Media temperaturii (noapte/zi) în acest final de săptămână va fi de 26,5 grade Celsius, cu mai mult de 8 grade peste media cliamtică normală. Trebuie spus că la Tropice temperatura medie este de 25 de grade…
În jurul datei de 2 iulie temperatura va scădea din nou, după care, în cursul lunii iulie în țara noastră se va instala clima tropicală.
Războiul bioxidului de carbon va accentua criza climatică
Căldura năucitoare la care asistăm este efectul, spun specialiștii, modificărilor climatice determinate de acțiunea umană, respectiv industrializarea. Bioxul de carbon emis în cantități mari în atmosferă de fabrici creează așa numitul ”efect de seră”, care încălzește atmosfera și dă peste cap clima. Iar faptul că SUA tocmai au refuzat să semneze un protocol de diminuare a activităților industriale producătoare de bioxid de carbon, va accentua criza climatică actuală.
”Datorită încălzirii globale, în sistemul climatic avem o cantitate din ce în ce mai mare de energie transferată între componentele sistemului mult mai intens. Avem astfel o creştere a frecvenţei manifestărilor extreme de vreme. Contrastul termic este mult mai mare în ultimul timp. Trecerile se fac mai frecvent de la perioade cu vreme mult mai caldă decât în mod obişnuit la cele cu temperaturi normale, astfel că, per total, avem o tendinţă spre încălzire”, ne-a spus Roxana Bojariu, climatologul Administraţiei de Meteorologie.
Există și alte puncte de vedere, care ne îmbărbătează și ne spun că asistăm la o modificare climatică ciclică, adică este naturală și au mai trecut prin ea și alte generații de oameni.
”Vă reamintesc că în anul 2000 au apărut cele mai fierbinți veri în vestul Europei, soldate cu numeroase victime. De la an la an, verile caniculare s-au deplasat către Est, iar acum este mai cald la noi decât în occidentul european. Sunt fenomene legate de încălzirea globală, dar sunt ciclice, nu trebuie să ne panicăm. Mai mult, fenomenul de vară caniculară și-a diminuat amplitudinea în deplasarea sa de la Vest la Est. În viitor vom scăpa de asemenea manifestări meteorologice violente”, ne-a spus Dumitru Baltă, meteorolog previzionist de gradul I.
În iulie, în România se va instala seceta
Prognoza meteo pe lunile iunie, iulie și august arată că nu trebuie să ne așteptăm la călduri ”mai omenoase” decât vara trecută. Mai mult, lipsa precipitațiilor își va face din ce în ce mai mult prezența cu cât ne apropiem de miezul verii.
Astfel, dacă luna iunie va depăși, pe ansamblu, doar puțin temperatura medie pentru acestă lună a anului, prezența ploilor se va manifesta cumva haotic. Dacă pe ansamblu, în special la câmpie, precipitațiile vor fi ușor deficitare, la munte ele vor fi excedentare.
În iulie, temperatura medie va fi mai ridicată decât norma climatică, îndeosebi în sud și sud-est, unde media de temperatură va depăși cu 4 grade normalul. Precipatațiile vor fi deficitare, în special în sud și sud-est unde se va instala seceta.
În august, media climatică anuală a temperaturilor va depăși cu 2 grade normalul, pe ansamblu, iar preciăitațiile vor continua să fie deficitare. Seceta se va accentua în special la câmpie, în sud și sud-vest.
Studiu: Jumătate din populația lumii, afectată de caniculă până în 2100
Potrivit unui studiu publicat de o echipă de oameni de știință din Statele Unite în jurnalul „Nature Climate Change”, jumătate din populația lumii va fi afectată de căldura extremă, până în anul 2100. Mai mult, dacă ritmul emisiilor de gaze cu efect de seră se va menține la nivelul actual, trei din patru persoane din lume vor fi afectate de valurile mortale de caniculă până la sfârșitul secolului.
Potrivit unor exemple ale cercetătorilor, până în anul 2100, orașul riscă să se confrunte cu circa 50 de zile cu temperaturi și umiditate situate peste pragul la care au fost înregistrate anterior decese. De asemenea, în orașele din sudul Statelor Unite, precum Orlando și Houston, valurile mortale de caniculă s-ar putea prelungi pe aproape toată durata verii.
Conform studiului, în acest moment aproape una dintre trei persoane suferă din cauza valurilor mortale de caniculă.