Un experiment Libertatea a demonstrat deficienţele grave de transport public din Bucureşti, mai ales din perspectiva unui turist abia ajuns în România. Aeroportul Otopeni este legat de centrul Capitalei prin două linii expres de autobuze, dar şi de un tren care pleca din câmp şi ajunge la Gara de Nord. Totul în funcţie de microbuzul care respectă sau nu programul de transfer.
Trenul de la metrou
La 950 de kilometri distanţă, situaţia este cel puţin în antiteză. Spre deosebire de Bucureşti, Varşovia se bucură de metrou din 1995, după aproape 19 ani de la inaugurarea primului tronson din subteranul Capitalei. Păstrând proporţia, am fi putut spune că astăzi sistemul de transport public de pe malurile Dâmboviţei este cel puţin cu tot atât timp înainte. Nimic mai greşit. Varşovienii au, pe lângă metrou, şi o linie de tren urbană, cu gări subterane, care taie oraşul. Ambele capete comunică cu trenuri regionale care acoperă distanţe cel puţin satisfăcătoare pentru navetişti. Prin analogie, şi ca un exerciţiu de imaginaţie, e ca şi cum comuna Fundulea, aflată la 30 de kilometri de centrul Bucureştiului, ar beneficia de o linie rapidă de transport pe şine, până la cea mai apropiată gură de metrou – Anghel Saligny.
Oraşele “oglindă”
Varşovia are o populaţie de 1,7 milioane de locuitori, fără zona metropolitană. Dar, în total, sunt trei milioane de polonezi care ţin pornit motorul economic al capitalei datorită unui sistem de transport public integrat, intuitiv şi, mai ales, ecologic. MZA Varșovia, omologul RATB, a comandat încă din 2014 autobuze electrice, care au început să circule din acest an prin Centrul Vechi al oraşului, alături de biciclişti şi pietoni. Producătorul este Solaris, o companie autohtonă cu tradiţie în sistemul de transport public polonez. Dar acesta este doar un aspect de ultimă oră.
Reţeaua varşoviană
Staţiile de autobuz şi tramvai sunt dotate cu reţele wireless, ce oferă internet gratuit, iar automatele de bilete împânzesc capitala care, la rându-i, este împărţită în două: zona I – care cuprinde Centrul şi zona II – cu periferiile şi aria metropolitană. Cât priveşte reţeaua de tramvaie, dacă ramele nu poartă însemnele vreunui proiect european, acestea sunt recondiţionate şi vopsite cu aceleaşi culori ca cele noi.
Nu există mijloc de transport fără panou informativ digital, unde sunt afişate numele staţiilor şi timpii de parcurs în minute până la fiecare dintre acestea. La fel cum nu există mijloc de transport fără un mic automat de bilete pentru cei care sunt în întârziere. Sau fără aerul condiţionat aferent.
Biletul, cât e biletul?
Un zlot polonez este mai scump cu 8 bani decât leul românesc. Tradus, asta înseamnă o paritate similară, singura diferenţă simţindu-se la sume cu mai mult de două zerouri. Dacă la Bucureşti un bilet costă 1,3 lei, sumă care permite călătorului să folosească un singur mijloc de transport, o singură dată, în Varşovia, oferta ţine mai degrabă de un soi de bazar: bilete de 20 de minute, de 70 de minute, bilete pe termen lung, pentru weekend sau pentru grupuri. Practic, oferta acoperă orice necesitate şi este gândită, cumva, să protejeze buzunarul călătorului. Preţurile pornesc de la 1,7 zloţi un bilet de 20 de minute pe toate liniile şi pe toate mijloacele de transport – tramvai, autobuz, metrou, tren urban, tren regional – şi sar de 40 de zloţi pentru grupurile de turişti.
Iar acest ultim aspect nu este singurul gândit să facă Varşovia atractivă pentru străini. În punctele cheie ale capitalei Poloniei, sunt panouri informative cu principalele atracţii din zonă, cu legăturile şi, mai ales, cu timpii de parcurs. Asta în cazul în care semnalul wireless din staţii pentru accesarea unei harţi digitale este slab sau bateria este pe terminate. Dar nici asta nu ar fi o problemă. Cel puţin în trenul urban există, la liber, porturi USB pentru încărcarea dispozitivelor electronice.
CITEŞTE ŞI:
Mesajul transmis de jurnalistul german, ridicat de jandarmi la protestele din Piața Victoriei
VIDEO / Tiziana Vaccaro, actrița care vrea să pună în scenă Sindromul Italia: „Italienii nu empatizează cu badantele”
Vezi şi locuri de vizitat în Polonia – cele mai apreciate obiective turistice!