Colegiul Național de Informatică “Tudor Vianu”, în parteneriat cu Primăria București – Sector 1 și Societatea de Științe Matematice din România, organizează în perioada 21 -26 februarie 2018, a 10-a ediție a Concursului Internațional de Matematică „Romanian Master of Mathematics”.
„Este o ediţie de nota 10, la care participă 20 echipe cu 109 concurenți, din 18 țări. Avem concurenţi din Bulgaria, Belarus, Brazilia, Croația, Franța, Ungaria, Indonezia, Italia, Coreea de Sud, Marea Britanie, Peru, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovenia, Ucraina şi, desigur, Statele Unite ale Americii”, spune Corina Vinţ, directorul Colegiului Naţional de Informatică „Tudor Vianu”.
Această competiţie este considerată una dintre cele mai prestigioase, nu doar din România, ci la nivel internaţional.
„Am auzit de mai mulţi ani de acest concurs, dar abia acum am reuşit să intru în echipa olimpică a Coreei de Sud. Este prima competiţie internaţională pentru mine, deci am emoţii. Consider că matematica este un domeniu foarte important, fiindcă te ajută atât în problemele cotidiene, cât şi în ştiinţă, de exemplu”, este de părere Shim Youmin, o elevă în vârstă de 17 ani, care reprezintă Coreea de Sud în această competiţie din România.
„Acest concurs este un master în matematică. O competiţie pentru cei mai buni din lume la matematică. Aici, dintre cele 110 echipe care participă la Olimpiada Internaţională de Matematică, sunt invitate primele 20”, explică Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic de matematică al României.
România este reprezentată de două echipe la această a X-a ediţie a concursului, iar alături de acestea, Colegiul Național de Informatică “Tudor Vianu” participă și cu o echipă proprie.
„Întotdeauna mi-a plăcut matematica. Este foarte utilă, practic, totul în jurul nostru este o formă de matematică. De exemplu, mie-mi plac foarte mult sporturile nautice, iar cu ajutorul matematicii, am putut să calculez foarte uşor unghiurile de înclinare a velei, astfel încât atunci când practic wind-surffing să obţin cea mai bună poziţie”, povesteşte Anca Ghinea, elevă în vârstă de 15 ani, de la Colegiul ”Tudor Vianu”.
Concursul, devenit o tradiție pentru Colegiul “Tudor Vianu”, este considerat de Societatea de Științe Matematice din România ca având cel mai înalt nivel de dificultate în rândul concursurilor internaționale de matematică de profil.
„Problemele sunt propuse de fiecare dintre ţările participante, cu excepţia României. Nu ar fi corect, noi având şi calitatea de organizatori. Dar, dacă identificăm o problemă interesantă, o propunem şi o introducem pe lista scurtă, iar dacă ceilalţi sunt de acord, poate fi introdusă în concurs. În prezent, România se plasează cam pe locul 10 la nivel mondial în clasamentul celor mai bune echipe de matematică, iar în vârful ierarhiei sunt China, SUA, Coreea de Sud şi Taiwan”, spune Călin Popescu, cercetător la Institutul Naţional de Matematică.
Citește și:
JURNAL DE FRONT DIN AFGANISTAN. Ziua 8: Alexandru și Deniz, o poveste de dragoste cu reguli de război – VIDEO