Colecția care a aparținut lui Nicolae Ceaușescu și acum este la Muzeul Militar cuprinde 18 arme, majoritatea de vânătoare, de diferite tipuri, pe care fostul președinte al României le-a primit cadou de la personalități politice ale vremii. Printre cei de la care Ceaușescu a primit arme de vânătoare sunt Leonid Brejnev, liderul Uniunii Sovietice, Iosip Broz Tito, liderul comunist al Iugoslaviei, dar și Regina Elisabeta a Marii Britanii.
”Exista, la momentul respectiv, și nu numai în cazul românesc, această tradiție a vânătorii și a cadourilor către șefii de stat”, spune istoricul Emil Boboescu, muzeograf în cadrul Muzeului Militar Național.
Una dintre cele 18 arme nu este de vânătoare. În 1973, Nicolae Ceaușescu a primit un pistol din partea firmei americane Colt, la 100 de ani de când începuse producția acelui tip de revolver.
Ceaușescu avea armele sale preferate
Nicolae Ceaușescu nu folosea armele primite cadou, pentru că avea armele sale de vânătoare pe care știa bine cum să le mânuiască.
”El fusese militar și era un ochitor foarte bun, iar un trăgător bun folosește doar arma pe care o cunoaște. Utiliza câteva arme la vânătoare, șase din câte știu eu. Le ținea în Primăverii sau în Scroviștea, nu știu exact, doar despre muniție știu că era depozitată la Scroviștea. Armele primite cadou, care nu erau doar 18, avea un număr cel puțin dublu, le ținea expuse la Muzeul Național de Istorie. În 1990, armele lui Ceaușescu au fost declarate corpuri delicte și au fost depozitate o parte la Inspectoratul General la Poliției, iar altă parte la Ministerul Apărării. Multe au dispărut ulterior”, ne-a mai spus Neculai Șelaru.
Despre cea mai interesantă poveste de vânătoare cunoscută în România, respectiv semnarea tratatului de retragere a trupelor sovietice din România la o partidă de vânătoare, Neculai Șelaru ne-a spus că a avut loc la Prundu Bârgăului, în Bistrița.
”Tratativele româno-sovietice erau mai vechi, dar Hrușciov nu voia să semneze documentul. A fost invitat de Gheorghiu-Dej în România, la o partidă de vânătoare de urși. Asta pentru că se aflase că Hrușciov nu vânase niciodată urși în Uniunea Sovietică, chiar dacă era o țară foarte mare. După vânătoare, seara, au participat toți la o petrecere cu mult alcool și, în acest context, liderul sovietic a semnat documentul”, a mai spus Șelaru.
O legendă vânătorească spune că Nicolae Ceauşescu a ucis cel mai mare urs din România, deşi acesta fusese crescut în captivitate, doar pentru a depăşi un record stabilit de Iosip Broz Tito, dictatorul sârbilor.
Ultima vânătoare la care a participat Nicolae Ceauşescu a avut loc în 10 decembrie 1989, în pădurea Ogarca, din cadrul Ocolului Silvic Ghimpaţi. Cu această ocazie, 3.000 de cocoşi de fazani au fost lansaţi de către organizatori în bătaia puștilor.
În calitate de conducător al României, Ceaușescu a adunat o colecție de arme impresionată. O mare parte a acesteia se află expusă la Muzeul Militar Național ”Regele Ferdinand I”.
Citește și:
EXCLUSIV/Cristian Lipovan, românul care a explorat ruinele de la Cernobîl, la 32 de ani după dezastru. ”O cameră plină cu măşti de gaze pentru copii, imaginea asta mă urmăreşte”