Edilul a anunţat că au fost gândite două măsuri pentru ca mijloacele de transport în comun din Bucureşti să circule mai bine, iar traficul să se descongestioneze.
„Linia de tramvai 21 va fi transformată pe modelul succesului pe care l-a înregistrat linia 41. Această linie va fi protejată printr-un gărduleţ, astfel ca maşinile să nu mai poată să pătrundă pe linia de tramvai şi să blocheze astfel circulaţia. Avem obţinute deja toate avizele, autorizaţiile, şi acum implementăm proiectul”, a anunţat Gabriela Firea.
Cel de-al doilea proiect, care va fi implementat până la finalul acestui an, prevede ca autobuzele să circule pe mijlocul bulevardelor. Mai exact, liniile de tramvai vor fi transformate în benzi unice pentru autobuze.
„Pe liniile de tramvai, unde structura acestora permite, va circula şi autobuzul. Acestea sunt deja benzi unice create. Am spus că, pentru început, benzile unice din Capitală să fie cele care sunt deja create, au infrastructura, iar autobuzele să poată să intre pe linia de tramvai. Etapa a doua va fi aceea când linia de tramvai va trebui să fie amenajată astfel încât să poată să intre şi autobuzul”, a explicat Primarul General.
Nu este pentru prima dată când Primăria Capitalei îşi propune să rezolve problema traficului sufocant prin această modalitate. În 2016, după ce lucrările de modernizare s-au încheiat pe şoseaua Iancului, din Sectorul 2, autorităţile locale au vrut să creeze o bandă unică a RATB pe mijlocul drumului, iar autobuzele şi tramvaiele să circule în paralel. În timpul probelor, însă, au constatat că peroanele staţiilor de tramvai au fost amenajate prea aproape unul de celălalt, iar dacă două autobuze s-ar intersecta în acea zonă, nu ar avea loc să treacă unul pe lângă celălalt. Astfel că iniţiativa a fost abandonată.
Un proiect similar privind transportul în comun este în Istanbul, unul dintre cele mai aglomerate oraşe din lume, cu o populaţie de aproximativ 20 de milioane de locuitori. În metropola turcă o parte dintre mijloacele de transport în comun circulă pe mijlocul şoselelor, în zone delimitate cu garduri de protecţie de restul benzilor de circulaţie.
Conform estimărilor, în Bucureşti, la orele de vârf mijloace de transport în comun ale RATB, adică autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele circulă cu o viteză medie de cel mult 13 Km/h. Specialiştii dau asigurări că, odată implementate benzile unice, viteza mijloacelor de transport în comun de suprafaţă va creşte până la 30-35 Km/h.
Previziunile Uraniei pentru perioada 9-15 septembrie 2017
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro