Cea mai caldă lună ianuarie din ultimii 57 de ani
Roxana Bojariu, climatolog-şef al ANM, spune că au fost ierni cu temperaturi ridicate, dar este pentru prima dată când căldura persistă atât de mult.
„Au mai fost ani în care s-au doborât recorduri, dar ceea ce deosebește acest an este perioada mare în care am avut temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit. Vă pot spune că pentru luna ianuarie care abia s-a încheiat avem deja bilanțul. Luna ianuarie 2018 este cu peste două grade mai cladă decât media lunilor ianuarie din intervalul de referință 1981-2010. Şi cu peste trei grade mai caldă decât media lunilor ianuarie din intervalul mai vechi 1961-1990„, susţine climatologul.
Pe data de 3 februarie, la Bechet, s-au înregistrat 21 de grade Celsius. Meteorologii spun că dacă temperatura ar fi ajuns la 25 de grade, atunci ar fi fost considerată o zi de vară.
Consecințele temperaturilor ridicate
Organismul uman resimte din plin această perioadă cu temperaturi anormale. Medicii avertizează că virozele şi gripa se răspândesc mult mai uşor.
„Din păcate, mecanismul uman este silit să facă fată unor condiții anormale. Noi ne-am adaptat acestui climat temperat, cu ierni mai aspre şi veri mai călduroase şi trecerile de la astfel de perioade foarte clade la perioade normale ne pun probleme sistemului imunitar, de exemplu. Şi clima şi modificările climatice îşi au rolul lor în aceste epidemii. Dincolo de ce se întâmplă cu gripele iarna, vara există vectori precum țânțarii să aducă boli care nu erau foarte răspândite în zona temperată. Chiar şi în România, vara trecută am avut cazuri de West Nile . Răspândirea virusului Zika a fost favorizată şi de schimbarea climei, de temperaturi mult mai ridicate în zone care altă dată nu ar fi permis existența țânțarilor purtători”, susține climatologul Roxana Bojariu.
Şi culturile agricole vor avea de suferit. Sunt zone întregi unde nu există un strat de zăpadă care să protejeze culturile de cereale.
„Sunt mai multe avantaje pe care un strat de zăpadă le aduce culturilor agricole. Un strat de zăpadă asigură o rezervă de apă în sol pentru primăvară, atunci când ciclul vegetativ se reia în toată forța şi când începe să apară un necesar de apă pentru dezvoltarea plantelor. Stratul de zăpadă protejează iarna atunci când avem temperaturi foarte scăzute, cu îngheț, cu temperaturi care se mențin sub minus cinci grade multe zile. Stratul de zăpadă izolează plantele de acest îngheț, de aceste condiții” este de părere Roxana Bojariu.
Primăvara se declanșează mai repede cu o săptămână la nivelul Europei, dar climatologii nu exclud ca în perioada următoare să vină din nou frigul şi ninsoarea. Aceștia avertizează că o perioadă cu temperaturi geroase, mai lungă de trei zile, ar putea compromite unele culturi.
Citeşte şi:
Armata română a pierdut o dronă subacvatică în Marea Neagră
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro