Cuprins:
Dulceață de afine din două ingrediente
Afinele se numără printre cele mai gustoase fructe de pădure. Aroma lor dulce-acrișoară le face irezistibile. Mai mult, sunt și foarte sănătoase. Conțin un cocktail de vitamine (A, C, E și K) și alte substanțe (fier, calciu, zinc și fosfor), necesare unui organism sănătos. Afinele conțin și cantități considerabile de fibre, ceea ce le face să fie un aliat pentru tranzitul intestinal sănătos.
Ingrediente: 1 kg afine, 500 g zahăr
Mod de preparare: Curăță afinele de impurități și spală-le bine cu apă, de mai multe ori. Pune-le într-o oală și acoperă-le cu zahăr. Lasă-le o oră sau mai mult la macerat, într-un loc răcoros și ferit de razele soarelui.
După ce au stat la macerat, pune-le la fiert la foc mic și așteaptă un sfert de oră, timp în care afinele vor începe să fiarbă. Nu uita să amesteci, altfel riști să se prindă dulceața de fundul vasului.
După ce au început să fiarbă, mai lasă-le puțin, apoi ia-le de pe foc.
Strecoară afinele de siropul format cu ajutorul unei strecurători. Siropul îl pui apoi înapoi la fiert.
Lași să fiarbă pentru încă vreun sfert de oră, timp în care elimini spuma care se formează la suprafață cu ajutorul unei linguri sau palete.
Adaugi înapoi în sirop afinele și mai lași compoziția la fiert pentru aproximativ 10 minute.
Ia dulceața de pe foc și las-o câteva minute să se răcească puțin. Toarn-o apoi în borcane sterilizate și acoperă-le cu un prosop gros până se răcesc.
Lasă borcanele în cămară și bucură-te oricând poftești de delicioasa dulceață de afine.
Dulceață de afine – rețeta
Afinele au numeroase beneficii pentru organism și reprezintă un instrument pentru menținerea unei stări bune de sănătate, le fel ca și celelalte fructe de pădure.
Ingrediente: 1 kg afine, 1 kg zahăr, zeama de la o lămâie mică.
Preparare dulceață de afine: se curăță afinele de codiță, se spală cu apă rece și se scurg. Se așază într-o cratiță un strat de afine, unul de zahăr și tot așa până se termină și fructele și zahărul. De fiecare dată, peste fructe se stoarce și puțină zeamă de lămâie. Se lasă la rece de seara până dimineața. A două zi se fierbe la foc mic până se topește zahărul, amestecând continuu, și se adună spuma când se formează. Când dulceața începe să se lege, se pune în borcane cu filet și se lasă acoperite cu pături până se răcesc.
Dulceață de afine – rețeta simplă fără conservanți
Ingrediente: 1 kg afine, 700 g zahăr
Preparare dulceață de afine- rețeta simplă: curăță afinele de impurități și spală-le bine cu apă, de mai multe ori. Pune-le într-o oală și acoperă-le cu zahăr. Lasă-le o oră sau mai mult la macerat, într-un loc răcoros și ferit de razele soarelui.
După ce au stat la macerat, pune-le la fiert la foc mic și așteaptă un sfert de oră, timp în care afinele vor începe să fiarbă. Nu uita să amesteci, altfel riști să se prindă dulceața de fundul vasului.
După ce au început să fiarbă, mai lasă-le puțin, apoi ia-le de pe foc.
Strecoară afinele de siropul format cu ajutorul unei strecurători. Siropul îl pui apoi înapoi la fiert.
Lași să fiarbă pentru încă vreun sfert de oră, timp în care elimini spuma care se formează la suprafață cu ajutorul unei linguri sau palete.
Adaugi înapoi în sirop afinele și mai lași compoziția la fiert pentru aproximativ 10 minute.
Ia dulceața de pe foc și las-o câteva minute să se răcească puțin. Toarn-o apoi în borcane sterilizate și acoperă-le cu un prosop gros până se răcesc.
Lasă borcanele în cămară și bucură-te oricând poftești de delicioasa dulceață de afine.
Sursa: retete.unica.ro
Gemul de afine de casă
Ingrediente: 1 kilogram afine coapte, 400 g zahăr, sucul de la o lămâie
Preparare gem de afine: Afinele se spală, se înlătură codițele și partea albă. Într-o cratiță se adaugă afinele, zahărul și sucul de la o lămâie. Se lasă 30 de minute. Cratița se pune la foc mediu și se lasă afinele să fiarbă 30-40 minute amestecând din când în când. Spuma ce se formează se va îndepărta cu ajutorul unei spumiere sau linguri. Separat, se fierb câteva borcane. Se lasă la uscat. Pentru a obține un gem cu o consistență de pastă îl pot pasa cu un ajutorul unui blender. Gemul de afine se transferă în borcane și se lasă la răcit.
Dulceață de fructe de pădure
Ingrediente: 1 kg de zmeura/afine/mure; 1 kg de zahăr; zeama de la 2 lămâi; 200 ml apa.
Mod de preparare: Amestecă zaharul cu apa și adaugă sucul de lămâie. În acest sirop fierbe zmeura/afinele sau murele timp de 20 de minute, iar dacă dulceața se scurge ușor de pe lingură, las-o în continuare să fiarbă. Când se formează picături și are consistență, ia cratița de pe foc și lasă dulceața să se raceasca 10 minute, înainte de a o turna în borcane.
Dulceață de fragi
Ingrediente: 1 kg zahăr, 600 g fragi, 250 ml apă, zeama de la o lămâie.
Preparare: fragii e de preferat să nu-i speli, fiindcă sunt foarte fragili; dacă ții neapărat s-o faci, fă-o cu mare blândețe. Pune apa și zahărul într-o cratiță cu fund gros, pe foc. După ce dă în 2-3 clocote, adaugă fragii si redu focul la minim. Adună spuma formată. Adaugă zeama de lămâie și mai lasă 5 minute să fiarbă, apoi pune dulceața în borcănele, înfiletează capacele și învelește-le cu un prosop. A doua zi, după ce s-au răcit, le poți depozita în cămară.
Dulceață de zmeură
Ingrediente: 1 kg zmeură, 1 kg zahăr.
Preparare: se spală cu grijă zmeura și se pune pe o sită să se scurgă, apoi se amestecă într-o cratiță cu zahărul și se lasă la rece vreo 3 ore. După aceea, se pune la fiert la foc mic. Din când în când se mai scutură cratița și i se ia spuma, pe măsură ce se formează. Când începe să se lege, se ia o linguriță din zeamă și se pune într-un pahar cu apă rece pentru a verifica dacă este suficient de închegată. Dacă siropul face un fir subțire, care se întinde în pahar, înseamnă că este gata și se ia de pe foc. Dacă nu, se mai lasă. Se toarnă fierbinte în borcane, iar acestea se închid ermetic.
Dulceață de zmeură fără zahăr
Ingrediente: 1 kg zmeură, 60 g îndulcitor, zeama de la 1 lămâie
Mod de preparare: Spală bine zmeur şi pune-o la scurs. Stropeşte zmeura cu sucul de la lămâie şi pune în cratiţă un strat de zmeură, un strat de îndulcitor, zmeură şi din nou îndulcitor. Lasă peste noapte vasul în frigider, iar a doua zi o pui pe foc. Amestecă la foc potrivit până se încheagă siropul, după care pune-o în borcane sterilizate. Pentru averifica consistența, ia o linguriță de dulceață și la-so un pic la răcit și vezi cât de bine este închegată.
Dulceață de coacăze roșii
Ingrediente: 1 kg zahăr, 1 kg coacăze roșii, 30-50 ml zeamă de lămîie, 1/2 litru apă.
Preparare: dulceața se face din coacăze roșii, albe sau negre cu boabele mai mari, care au numai 1-2 semințe. Coacăzele conțin o mare cantitate de pectină (care încheagă siropul), de aceea la 1 kg de zahăr se pun numai coacăzele care rezultă dintr-un kg cântărit, după ce boabele s-au desprins de pe ciorchini. Apoi se scot sâmburii cu o scobitoare sau cu o sârmă subțire inoxidabilă, îndoită ca un ac de păr. Se pun pe foc fructele, zahărul, zeama de lămâie și apa și se fierb fără să se lege prea mult. Va rezulta o cantitate mare, dar când se va răci, se va gelifica împreună cu fructele.
Dulceață de cătină
Ingrediente: 1 kg boabe de cătină, 800 g zahăr, 700 ml apă.
Preparare: se spală bine fructele. Se prepară un sirop din apă si zahăr, fiert circa un sfert de oră. După ce se leagă siropul, se adaugă fructele de cătină și se amestecă din când în când. Se ia spuma când se formeză. Se lasa la fiert până când e bine legată si are o nuanță portocaliu-închis. Se pune în borcane închise ermetic, se acoperă, se lasă la răcit și apoi se depozitează în cămară.
Dulceață de mure
Ingrediente: 1 kg mure, 1 kg zahăr, 200 ml apă, două linguri zeamă de lămâie, esență de vanilie.
Preparare: se spală murele și se scurg bine. Se amestecă apa, zahărul și zeama de lămâie și se pun la fiert, până se obține un sirop bine legat. Se adaugă murele și se continuă fierberea pentru încă 30-35 de minute. Spre sfârșit se adaugă esența de vanilie. Se pune fierbinte în borcane spălate și sterilizate.
Trucuri pentru o dulceață perfectă
- Se face în cantități mici (1-2 kg).
- Sunt foarte bune combinațiile de fructele de pădure: zmeură, mure, afine.
- Alege fructe proaspete și netratate.
- Prepară-le în ziua în care le-ai cumpărat.
- Dulceața se leagă mai bine dacă jumătate din cantitatea de zahăr se pune aproape de finalul perioadei de fierbere.
- Dacă vrei să știi când este aproape gata, înmoaie o lingură în lichidul care fierbe și lasă să cadă câteva picături pe o farfurie. Dacă lichidul curge ca un sirop gros, trebuie să mai fiarbă, dar dacă formează picături dense și se lipește de farfurie, trebuie stins focul.
- Pentru a grăbi “legarea” dulcețurilor, bagă un cotor de măr, cu tot cu sâmburi și coajă, într-un săculeț de tifon și scufundă-l în dulceața pusă pe foc. Este bogat în pectină și va grăbi prepararea dulceții în mod natural.
- Pentru a evita afumarea sau arderea dulceții, se pun câteva pietre curate în cratița în care aceasta se va prepara.
- Dulceață de fructe roșii iese mult mai aromată dacă la final se mai pun câteva fructe proaspete.
- Dacă nu vrei că dulcețurile să se închidă la culoare, adaugă pastile de vitamina C în timpul fierberii, cam 500 mg/0,5 l compoziție.
- Folosește vase cu fund gros.
- Dacă vrei ca dulceața să nu mai facă pojghiță de mucegai deasupra, pune-o imediat după ce a fost luată de pe foc în borcane fierbinți și întoarce-le cu fundul în sus. Acoperă-le cu un pled și lasă-le să se răcească lent.
Diferența dintre gem și dulceață
Dulceața este o pastă groasă din fructe adesea puse întregi și fierte cu zahăr timp îndelungat. Gemul este un produs tartinabil de fructe care se prepară, de obicei, din fructe și zahăr. Gemurile sunt de obicei semitransparent și pot conține bucăți de fructe. În timpul procesului de producere a gemului, producătorii îndulcesc, fierb, fierb la foc mic și încheagă extractul de fructe.
Dulceața si gemul sunt diferite tipuri de fructe conservate pe care le consumăm cel mai frecvent ca acompaniament la o serie de produse alimentare, cum ar fi pâinea și produsele de panificație. Cu toate acestea, ele diferă între ele prin ingredientele, textura și metoda de preparare.
În timp ce unele au bucăți de fructe întregi, altele conțin doar fructe zdrobite. Cel mai mare conținut de zahăr se găsește în dulceață, deși gemurile sunt la distanță mică. Oricare ar fi preferința ta, ai grijă să nu consumi prea mult, pentru că aceste produse vin la pachet cu mult zahăr adăugat și calorii. Ca orice aliment, este binevenit și benefic în cantități rezonabile.
Citește și: Gemuri și dulcețuri pentru iarnă – 10 rețete
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!