O căruță plină cu copii, cu căciuli roșii de Moș Crăciun, merge pe șosea. Se îndreaptă către biserică. Acolo, copiii primesc o masă caldă în fiecare zi. Negrenii de Sus este o localitate din Teleorman, unul dintre cele mai sărace județe din țară.
E ora 9 și câțiva bărbați încarcă o combină frigorifică și alimente în câteva mașini. Sunt mai mulți macaragii care și-au făcut un grup pe Facebook. Așa au reușit, cu două luni înainte de Crăciun, să se organizeze ca să vină de sărbători la copiii nevoiași. Au citit în Libertatea reportajul despre cantina susținută de preotul Bogdan Danu, și-au luat cu ei și copiii și au pornit spre Teleorman.
Ionel Borțea e de opt ani plecat din țară. Doi ani a lucrat pe șantier structuri metalice, în Rusia, pe friguri de neimaginat, iar ultimii șase ani i-a petrecut în Germania. Vine acasă de două ori pe an. Din cele 15 zile pe care le are de vacanță, una a dedicat-o acestui drum. ”Această acțiune e prima la care particip și m-am gândit că poate să ofere un sprijin pentru cei nevoiași. Ne-am hotărât, fără nicio obligație, să participăm cu toții, cu plăcere. În Germania, nu e mare diferență ca în România, dar acolo plusul financiar ne determină să plecăm din țară. Nu că sunt un mare patriot, dar inima mea bate în țară”, spune bărbatul.
Românii care lucrează în străinătate au trimis donații
Cel care a venit cu inițiativa este Marian Marcu. Internetul a adus laolaltă pe grupul „Macaragii de 7 stele” români care lucrează în Anglia, Germania, Spania. „Pe Facebook, grupul de Macaragii 7 stele, ne-am organizat, am postat, ne-am strâns, am adăugat clipuri cu această Asociație Casa Plină, unde sunt peste 100 de copii nevoiași și bătrâni care au nevoie de ajutorul nostru. Sper să vină cât mai multă lume aici. Faptele bune făcute de acești oameni pentru copii ne-au determinat, ne-am gândit că și noi, dacă suntem de la 200 de kilometri depărtare, chiar și de la 2.000, mulți au trimis câțiva bănuți din puținul lor, din Anglia, din Spania, din Germania, toți macaragii, sunt impresionat de ajutorul lor”, a spus Marian Marcu.
După masă, zumzăiala copiilor s-a mutat din cantină în curte. Una dintre bucătărese făcea o listă cu copiii care urmau să viziteze a doua zi un cămin de bătrâni. Un băiețel se plimba prin curte, fericit, cu două pachete din spatele cărora abia putea să vadă aleea. ”Nu știu ce am aici”, a putut să îngaime. Un alt băiat și-a pus pe portbagajul bicicletei o cutie frumos împachetată. ”Mi-am dorit o mașină cu telecomandă și am primit”, spune emoționat și apoi urcă pe bicicletă.
”E un lucru foarte bun că oamenii se mobilizează de Sfintele Sărbători, în special de Crăciun. Nevoile sunt multe, dar și oamenii sunt mai ușor de mobilizat. Dacă cineva într-un mediu de lucru propune să facă o faptă bună, impactul este mai mare acum, de sărbători. Și iată că și la noi au venit câteva grupuri anul acesta. Invitația rămâne deschisă și pe viitor, ca să putem continua proiectul nostru cu masa caldă și celelalte activități”, spune preotul Bogdan Danu, care încearcă să adune cât mai mulți donatori. Doar așa cantina poate rămâne deschisă.
Cei care doresc să ajute Asociația o pot face donând în contul Asociației Casa Plină: RO11RNCB 0304 1502 5997 0001.
Citește și: