”Este un accident regretabil”, a spus ministrul, luni, precizând că în prezent, compania CFR se confruntă cu un gav deficit de vagoane.
„Compania se confruntă cu un grav deficit de vagoane, mă ocup să găsesc o soluţie, având în vedere că peste 400 de vagoane au norme de reparaţie sau de întreţinere neefectuate, lucru care a constituit unul din motivele pentru care şi-au propus să reducă din trenuri. Am reuşit şi am prevenit reducerea unui mare număr de trenuri, mai mult de 80 din cele 96, iată că din păcate consecinţe ale managementului neglijent din ultimii ani din perspectiva activităţilor de reparare a materialului rulant produc astfel de efecte care, sigur, că trebuie sa le gestionez eu acum”, a spus acesta, la Parlament.
Ministrul Transporturilor a arătat că a avut o întâlnire săptămâna trecută cu conducerea companiei la care i-a invitat pe toţi reparatorii de material rulant din România.
„Şi în urma acestei dezbateri am constatat că – unu – compania a deschis o serie de proceduri de licitaţie pentru întreţinere sau reparaţii la unele dintre vagoane şi locomotive, proceduri la care nu s-a prezentat niciun reparator. Cei care au în activitate reparaţiile de material rulant au reclamat că procedurile de achiziţii publice pe serviciile de reparaţii pe care compania trebuie să le aplice sunt extrem de greoaie, le creează timpi mari de aşteptare. Am propus ca să se imagineze o procedură simplificată de achiziţie publică pentru serviciile acestea de întreţinere şi reparare şi în cursul acestei săptămâni compania va veni cu o propunere”, a detaliat el.
Șova: Am aflat ca la companie există un serviciu de achiziţii publice format din 4 persoane, absolut surprinzător, terifiant aproape
Lucian Şova spune că are unele suspiciuni privind caietele de sarcini care au fost până acum propuse pentru aceste proceduri de achiziţie publică nu au fost realizate corespunzător.
„Am aflat ca la companie există un serviciu de achiziţii publice format din 4 persoane, absolut surprinzător, terifiant aproape, ţinând cont de dimensiunile resursei umane. Am propus ca măcar pe un proiect pilot următorul caiet de sarcini pentru activităţi de reparaţii să fie făcut cu un consultant extern în nişte limite de preţ rezonabil şi să încerc să văd cum poate arăta un caiet de sarcini făcut corect astfel încât să-i atragă pe reparatori. Încă mai sunt vagoane care corespund unor standarde minime de confort şi de calitate”, a afirmat Lucian Şova.
Întrebat dacă există riscul de a se repeta un astfel de incident, Lucian Șova a răspuns: ”Ca să vă spun foarte cinstit, cred că se mai poate întâmpla pe perioada sezonului rece, mai ales că acum este viscol și zăpadă, unele disfuncționalități să mai apară. Mă voi strădui în continuare să îi țin în alertă pe cei de la compania de călători și din alte structuri de transport”, a afirmat Șova.
Ministrul a fost întrebat când a circulat ultima oară cu trenul. ”Cred că sunt ani buni de când nu am mai mers cu trenul”, a spus Lucian Șova. ”Datoria mea este să cunosc probleme reale, credeți că nu cunosc problemele de la Tarom, pentru că nu sunt pilot?”, a mai spus ministrul.
Unul dintre trenurile CFR Călători, care asigură legătura dintre Zimnicea și Alexandria, în județul Teleroman, s-a dezintegrat… la propriu.
Astfel, pasagerii au fost nevoiți să meargă în ger și zăpadă, până când conductorului trenului – în dulcele stil românesc – a rezolvat problema, printr-o simplă cârpeală.
Citește și: EXCLUSIV / Avocatul Poporului dă vina pe sindicaliști că nu i-au transmis informațiile necesare să atace ”revoluția fiscală” la CCR