Varianta de lucru în acest moment prevede că mașinile vor fi taxate între 50 și 3.000 de euro, în funcție de coeficientul de poluare și emisiile de dioxid de carbon, potrivit Știrile TVR. Noua taxă de primă înmatriculare se va aplica timp de trei ani și va fi înlocuită apoi de un impozit progresiv, plătit de toți proprietarii de mașini, în funcție de cât de mult poluează autoturismele lor.
„Că este vorba de o taxă, că este vorba de un impozit (…) sunt diverse formule care pot fi luate în calcul și care până la urmă să ducă practic la înnoirea parcului auto. Pentru că ceea ce avem astăzi în România este într-adevar o situație care se agravează zi de zi”, a declarat, pentru sursa citată, Marius Tudor, secretar general al Asociației Producătorilor și Importatorilor de Autoturisme.
Peste 630.000 de mașini vechi au fost înmatriculate în România, anul trecut. Fenomenul ia amploare și în 2018. În Bucuresti, parcările marilor bulevarde sunt pline de autoturisme din import scoase la vânzare. În multe județe, o programare la Registrul Auto Roman se obține acum cel mai devreme pentru luna mai. Peste 120.000 de mașini au fost omologate deja de la începutul anului. Cu peste 20.000 mai mult decat în perioada similară a lui 2017.
Autorităţile locale au pregătit în ultimele luni terenul pentru introducerea acestei noi taxe auto, din care vor să adune bani la buget, pe motiv că România s-a umplut de maşini second-hand care poluează.
Istoria taxei auto în diferitele ei forme va avea un nou episod. La 1 ianuarie 2007 a apărut taxa de primă înmatriculare. Pe 19 februarie 2009, taxa a fost modificată, iar Guvernul a scăzut valoarea ei cu o treime. Din 30 ianuarie 2012 şi până la 31 decembrie 2012, taxa a fost suspendată iar cei care apucaseră să o plătească urmau să primească banii înapoi. Din 15 martie 2013, intră în vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, iar din acel moment taxa auto a fost calculată exclusiv pe baza emisiilor poluante. Timbrul de mediu, împreună cu alte 102 taxe nefiscale au fost eliminate la 1 februarie 2017, amintește sursa citată.
Sursa video: Știrile TVR
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro