CITEŞTE ŞI:
- ”Părinții mei au murit îmbrățișați” | Președintele Federației Române de Gimnastică a ascuns 40 de ani tragedia prin care a trecut la cutremurul din 77. VIDEO EXCLUSIV
- VIDEO EXCLUSIV. Zimnicea a căzut sub lama buldozerelor comuniștilor. Cum a fost declanșată demolarea orașului din cel mai sudic punct al României
- Documente CIA declasificate. Cutremurul devastator din 1977 a lăsat România în beznă și la mila țărilor din jur. Cum ne-a ajutat URSS
- Un scenariu apocaliptic pentru Capitală. Un seism major poate produce acum cu 5.000 de victime mai mult decât în 1977
- EXCLUSIV / Cutremurul din 1977 a scos-o la pensie de ”boala fricii”. Vasila Laţiu trăiește cu 485 de lei pe lună
Personalităţi care au murit în cutremurul din 1977
Toma Caragiu, unul dintre cei mai îndrăgiți actori români din toate timpurile, a fost prins în ruinele blocului în care locuia. Găsit după 6 zile, a fost înmormântat pe 11 martie 1977, la Bellu. Avea 52 de ani. Ne-a lăsat roluri fabuloase, în scenete comice și filme ca “Actorul și sălbaticii”, “Premiera” sau seria “Brigada Diverse”.
Regizorul de film și televiziune Alexandru Bocăneț a murit alături de Toma Caragiu. În seara cutremurului, cei doi sărbătoreau, în locuința actorului, finalizarea peliculei “Gloria nu cântă”. Bocăneț a fost soțul cunoscutului designer Doina Levintza.
În blocul vecin cu cel în care stătea Toma Caragiu a avut loc altă tragedie: Doina Badea a pierit cu toată familia – soțul și cei doi copii. Îndrăgita cântăreață, posesoara unei voci inconfundabile, avea doar 37 de ani.
Poetul, prozatorul și eseistul A.E. Baconsky a murit și el în timpul cutremurului. A fost tatăl lui Teodor Baconski, fost ministru al Afacerilor Externe între 2009 și 2012.
Alexandru Ivasiuc, prozator și romancier, a făcut 5 ani de pușcărie din pricina convingerilor sale anticomuniste. A murit sub ruinele blocului Scala.
Filofteia Lăcătușu, solistă de muzică populară, locuia în Târgu-Jiu și venise la București în martie 1977 ca să înregistreze un disc. A murit în Hotelul Victoria, unde era cazată. Avea doar 29 de ani.
Mihai Gafița, critic și istoric literar român, a pierit în ruinele blocului de pe strada Colonadelor. Soția i-a murit alături, dar trupul ei nu a fost găsit.
Poeta și prozatoarea Veronica Porumbacu și soțul ei, criticul și istoricul literar Mihail Petroveanu, au pierit tot în blocul de pe strada Colonadelor.
Actrița Eliza Petrăchescu locuia într-un bloc de pe strada Brezoianu. Acolo și-a găsit sfârșitul. Juca la Teatrul Mic și a avut roluri în filme ca “Tănase Scatiu”, “Felix și Otilia” sau “Nunta de piatră”.