„Avem programul „Enjoy its from Europe” – Salam de Sibiu, Indicație Geografică Protejată (IGP). Anul trecut, proiectul a fost aprobat de către Comisia Europeană și am început implementarea de la 1 februarie. Primul an cred că va fi ceva mai greu, pentru că este o nouă legislație cu care implementăm, dar sperăm, sunt convinsă că toate lucrurile vor funcționa bine. Primul lucru pe care o să-l vedeți va fi prezența noastră la Alimentaria în Barcelona și apoi vom avea câteva acțiuni in-store în România, apoi încă un târg la Torino, în septembrie, un târg de slow food”, spune Carmen Gavrilescu, președintele Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu din România.
Pe lângă acestea, salamul de Sibiu va fi prezent chiar și la el acasă, când orașul ca fi Capitala Gastronomică Europeană.
„Este unul dintre puținele produse românești care ajunge pe mesele europenilor și ajunge printr-un sistem validat european de calitate. Este un lucru de imagine, este valuta forte a României, salamul de Sibiu fiind întotdeauna așa”.
Bani de promovare pentru salam
Cei care au primit acești bani sunt șase producători asociați și fiecare își va stabili politica de preț cu care va defila prin Europa. Pentru că este un produs premium, și prețul va fi cam la fel, spun producătorii.
Comisia Europeană a dat producătorilor salamului de Sibiu, 1,6 milioane de euro pentru a promova acest produs în toată Europa, iar planul de promovare se întinde pe 3 ani.
„Avem produse destul de multe și reprezentative, plecând de la produsele tradiționale, produsele cu Indicație Geografică, produsele cu Denumire de Origine Controlată. Avem și sectorl ecologic, care are un segment foarte important și este pe un trend ascendent. De altfel, și sectorul vie și vin a căpătat tot mai multă atenție și avem și programe de promovare pe acest sector”, spune Elena Tatomir, director general pe Politici Agricle și Strategii din Ministerul Agriculturii.
Dezbatere publică pe promovarea produselor românești
Ministerul Agriculturii a fost vineri gazda unei întâlniri între reprezentanți ai Comisiei Europene și producătorii români, pentru a pune la cale planurile de promovare a produselor românești.
Pentru acest an, suma alocată programelor de promovare eligibile pentru cofinanțarea UE este de 179,1 milioane de euro, cu 37,1 milioane de euro, mai mult față de bugetul din 2017.
În schimb, campania 2018 vine cu o noutate, reprezentată de programele de informare și promovare de pe piața UE, destinate să evidențieze aspectul durabil al producției de carne de oaie și capră, care este considerat cel mai extins sistem de producție animalieră și care joacă un rol important în protejarea naturii și păstrarea biodiversității.
Scopul acestui program este, pe de o parte, de a crește numărul de activități destinate țărilor terțe, în care există cel mai mare potențial de dezvoltare, iar pe de altă parte, de a informa consumatorii de pe piața internă cu privire la standardele ridicate ale produselor UE, respectiv diferitele sisteme și etichete ale UE privind calitatea (denumirea de origine protejată − DOP, indicația geografică protejată − IGP, specialitatea tradițională garantată − STG).
Următorul produs care ar putea să câștige bani europeni pentru a ajunge pe cât mai multe mese din Europa este Telemeaua de Ibănești.
Citiți și:
VIDEO/ Imperiul imobiliar al familiei Dragnea. Aproape toate proprietăţile au fost obţinute şi sunt administrate prin intermediul unor firme