Eleva pune un deget pe unghiul unui triunghi și îl mută până îl suprapune cu al altuia. Face la fel cu toate celelalte. Și așa din două triunghiuri se face unul singur. Concluzia: Triunghiurile sunt congruente. Este unul dintre exercițiile aplicației MyKoolio pentru matematică după care copiii se dau în vânt.
Le vine mai natural să apese pe căsuța care validează un răspuns la vreun test grilă, decât să țină creta în mână. „Nouă, copiilor, plăcându-ne jocurile, putem și să învățăm cu această aplicație. Și înainte la ore cum era. Era mai greu pentru profesor să strângă nu știu ce materiale ca să facă acele forme”, spune unul dintre elevi. Îl completează colega lui: „E distractivă într-un fel. Noi acasă suntem obișnuiți cu telefoane, cu tablete, și aici le asociem”.
Aplicația îi ajută și pe elevi și pe profesori
Dar nu copiii trebuie convinși când vine vorba de tehnologie. Profesorii sunt cei reticenți. „Foarte mulți profesori au fost atrași, s-au implicat, alții care din cauza vârstei, pregătirii și educației IT au fost mai retrași. Digitalul este viitorul și trebuie să acceptăm asta. Eu la orele mele de la Politehnică folosesc retroproiectorul pentru cursuri, grafice. Copiii apreciază lucrul ăsta. Nu degeaba aflăm de la elevii mai mari, de 15 ani, că se plictisesc la școală. E normal, când profesorii vin cu aceleași metode de predare ca acum o sută de ani”, a explicat Radu Gologan, unul dintre coordonatorii aplicației pentru matematică.
Koolio, personajul alături de care învață copiii, trimite mesaje în timp real, îi felicită când au răspuns corect. Dar aplicația îi ajută și pe profesori: „Este bine realizată, este conform standardelor, programelor actuale de matematică. Și cel mai mult aș sublinia faptul că ușurează foarte mult munca profesorului la tablă. Câștigăm foarte mult timp cu această aplicație. Timp pe care îl pierdeam cu scrisul la tablă, cu dictarea, cu prezentarea problemelor, uneori eram nevoiți să realizăm anumite figuri din anumite materiale pentru a ne ajuta în activitatea didactică”, explică și Cătălin Osiceanu, profesor de matematică la Școala „Grigorie Ghica Voievod” din București.
Aplicația are o variantă și pentru disciplina limba și literatura română. Pe www.mykoolio.ro există un demo gratuit ca profesorii să testeze aplicația înainte de a o cumpăra. „Am plecat de la principiul că digitalul este viitorul educației peste tot în lume. Așa că de ce să nu facem asta și la noi. Un profesor ar trebui să știe să lucreze pe calculator și să își dorească să aducă un plus la clasă. Noi nu vrem să înlocuim materialele clasice, ci să completăm”, a explicat Răzvan Ioan, reprezentantul companiei care a dezvoltat aplicația.