De pe 27 februarie și până pe 16 martie, părinții pot depune cererile la secretariatele școlilor. Numai în Capitală sunt disponibile aproape 15.000 de locuri. În ceea ce privește prioritatea, și anul acesta rămâne valabil criteriul adresei, care le dă câștig de cauza celor care locuiesc aproape de școala dorită. Fiecare copil trebuie să treacă prin clasa pregătitoare. Cu o singură excepție: preșcolarii care în toamna vor avea 7 ani pot fi înscriși direct în clasa I.
În Capitală, bătaia cea mai mare se da pe școlile centrale, iar prioritate au cei care locuiesc lângă școală. Astfel că în această perioada crește numărul vizelor de flotant. Pe internet au apărut sute de oferte de vânzare sau de cumpărare a vizelor. În funcție de zonă, prețurile încep de la 50 de euro și pot ajunge până la 300 de euro.
„Nu s-a rezolvat problema flotantului și domiciliului, pentru că nu este atribuită Ministerului Educației. Nu este reglementat în România într-o încăpere câți pot să aibă flotant. Am făcut propunerea către MAI să se clarifice acest subiect”, a declarat, pentru stiri.tvr.ro, secretarul de stat în Ministerul Educației, Liviu Marian Pop.
„Părinții doresc să-și ducă copiii într-o anumită școală, la o anumită învățătoare și, dacă se poate, cât mai aproape de locul de muncă. Acest lucru conduce la situații incredibile: să avem clase pregătitoare de 40 de copii, sălile de sport să fie transformate în săli de clasa”, a declarat și președintele Federației “Spiru Haret”, Marius Nistor.
În ceea ce privește calendarul de înscrieri, 27 februarie este prima zi în care părinții pot completa cererile tip în școli. Formulare se pot găsi și online. Rezultatele vor fi afișate pe 22-23 martie. Iar cei care nu vor prinde un loc acum, mai au o șansă în a două etapă, care se va desfășura în perioada 24-30 martie.
Care este sistemul din Spania
În Spania, școlile nu mai țin cont de mult de domiciliu. Dacă există prea multe cereri, școala aplică un barem pe puncte. Au întâietate cei care au deja un frate înscris în școală și cazurile sociale.
„Dispare astfel subterfugiul folosit înainte, când copiii erau înregistrați la bunici, la rude sau la cunoscuți, ca să aibă acces la o școală”, a declarat directorul de Școală Generală “Juan de Austria” din Alcalá de Henares, Antonio Suarez.
„Nu trebuie să stai într-un cartier că să-ști înscrii copilul la școală. Eu cred că e mai simplu”, a declarat și o româncă stabilită în Spania, tatiana Istrăescu.
Școlile din regiunea Madrid primesc și elevi din alte cartiere sau chiar din alte provincii, mai ales dacă părinții lucrează în apropiere. Domiciliul familiei contează și astăzi la înscrierea copilului, dar nu mai este o cerință obligatorie, mai ales dacă sunt destule locuri libere în școală.
Sursa video: stiri.tvr.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro