Cuprins:
Ce este factorul de protecție solară SPF
O zi la plajă parcă este deja incompletă fără senzația lipicioasă a cremei solare care lasă dungi albe pe obraji și pe piele. Ne dăm cu această cremă pentru că știm că trebuie. Dermatologii și, unora dintre noi, chiar mamele noastre, ne-au insuflat nevoia unei creme de protecție solară cu SPF ridicat încă dinainte de a putea merge. Dar ce presupune exact a avea o protecție solară „SPF mare”?
SPF-ul este acronimul pentru factor de protecție solară, o măsură relativă pentru perioada de timp în care crema de protecție solară vă va proteja de razele ultraviolete (UV).
Razele UVB afectează în primul rând stratul exterior al pielii, epiderma. Sunt responsabile pentru arsurile solare și unele cancere de piele la nivel de suprafață.
Soarele emite si raze UVA, care pot patrunde în nivelul inferior al pielii, numit derm. Razele UVA sunt de obicei asociate cu „bronzarea”. Cu toate acestea, culoarea mai închisă a pielii este un semn de deteriorare a celulelor din derm. Numerele și valoarea SPF se referă de obicei doar la razele UVB, dar unele creme de protecție solară pot proteja și împotriva UVA.
Cum vă spune SPF-ul pentru cât timp sunteți protejat? Și ce înseamnă, de fapt, factorul de protecție solară SPF?
Există o concepție populară greșită că SPF se referă la timpul de expunere la soare. De exemplu, mulți consumatori de creme solare cred că, dacă în mod normal suferă de arsuri solare într-o oră, atunci o protecție solară SPF 15 le permite să rămână la soare 15 ore (adică, de 15 ori mai mult) fără arsuri solare.
Acest lucru nu este adevărat deoarece SPF nu este direct legat de timpul de expunere la soare, ci de cantitatea de expunere solară. Deși cantitatea de energie solară este legată de timpul de expunere la soare, există și alți factori care influențează cantitatea de energie solară. De exemplu, intensitatea energiei solare afectează cantitatea. De exemplu o oră de expunere la ora 9 dimineața este egală cu 15 minute de expunere la ora 13, la prânz.
Descoperă și cum să-ți pregătești pielea pentru expunerea la soare.
Factorul de protecție solară SPF și intensitatea energiei solare
În general, este nevoie de mai puțin timp pentru a fi expus la aceeași cantitate de energie solară la prânz, comparativ cu dimineața devreme sau seara târziu, deoarece soarele este mai intens la prânz față de celelalte ore. Intensitatea solară este, de asemenea, legată de locația geografică, o intensitate solară mai mare având loc la latitudini mai mici. Deoarece norii absorb energia solară, intensitatea solară este în general mai mare în zilele senine decât în zilele înnorate.
Pe lângă intensitatea solară, există o serie de alți factori care influențează cantitatea de energie solară la care este expus un om:
- tipul de piele
- cantitatea de protecție solară aplicată
- frecvența de reaplicare
Persoanele cu pielea deschisă au o probabiliate mult mai mare să absoarbă mai multă energie solară decât persoanele cu pielea închisă, în aceleași condiții.
Cantitatea de protecție solară aplicată influențează și cantitatea de radiație solară absorbită, deoarece mai multă protecție solară are ca rezultat o absorbție mai mică a energiei solare.
Deoarece cremele de protecție solară se uzează și devin mai puțin eficiente în timp, frecvența cu care sunt reaplicate este esențială pentru limitarea absorbției radiației solare.
Frecvența de reaplicare a cremei cu factor de protecție
Frecvența de reaplicare este, de asemenea, influențată de activitățile în care suntem implicați. De exemplu, cei care înoată în timp ce poartă protecție solară trebuie să aplice din nou crema de protecție solară mai des, deoarece apa poate spăla crema de protecție solară de pe corp. În plus, nivelurile ridicate de activitate fizică necesită reaplicare mai frecventă, deoarece activitatea poate elimina fizic crema de protecție solară și transpirația puternică poate spăla crema de protecție solară. În general, reaplicarea mai frecventă este asociată cu absorbția scăzută a radiației solare.
Din cauza diferiților factori care influențează cantitatea de radiație solară, SPF nu reflectăa, așadar, timpul cât putem sta în soare. Cu alte cuvinte, SPF-ul de pe etichetă nu informează consumatorii despre timpul care poate fi petrecut la soare fără a suferi arsuri solare. Mai degrabă, SPF este o măsură relativă a cantității de protecție împotriva arsurilor solare oferită de cremele de protecție solară. Permite consumatorilor să compare nivelul de protecție împotriva arsurilor solare oferit de diferite creme de protecție solară. De exemplu, consumatorii știu că cremele de protecție solară SPF 30 oferă mai multă protecție împotriva arsurilor solare decât cele de protecție solară SPF 8.
Ingrediente permise în cremele de protecție solară
Fiecare cremă are ingrediente active și ingrediente inactive. În cazul cremelor ce conțin factorul de protecție solată SPF, ingredientele active sunt cele care vă protejează pielea de razele UV dăunătoare ale soarelui. Ingredientele inactive sunt toate celelalte ingrediente care nu sunt ingrediente active, cum ar fi apa sau uleiul care pot fi utilizate în formularea cremelor de protecție solară.
În Europa și în alte țări, cremele de protecție solară sunt reglementate ca produse cosmetice, nu ca medicamente, așa cum sunt în SUA și sunt supuse unor cerințe de marketing diferite. Orice cremă de protecție solară vândută în Statele Unite este reglementată ca medicament, pentru că ajută la prevenirea arsurilor solare sau pentru a reduce riscurile de cancer de piele și de îmbătrânire precoce a pielii cauzate de soare.
Mai jos este o listă de ingrediente active acceptabile, potrivit FDA, în produsele care sunt etichetate ca protecție solară:
- Acid aminobenzoic
Avobenzonă
Cinoxat
dioxibenzonă
Homosalate
Meradimat
Octocrilenă
Octinoxat - Octisalate
Oxibenzonă
Padimate O
Ensulizolul
sulisobenzonă
Dioxid de titan
salicilat de trolamină
Oxid de zinc
Deși acțiunea protectoare a produselor de protecție solară are loc pe suprafața pielii, există dovezi că cel puțin unele ingrediente active de protecție solară pot fi absorbite prin piele și pot pătrunde în organism. Acest lucru face importantă efectuarea de studii pentru a determina dacă și în ce măsură utilizarea produselor de protecție solară conform instrucțiunilor poate duce la expunerea neintenționată, cronică, sistemică la ingredientele active de protecție solară.
Cum se aplică crema solară
Aplicați cu 15 minute înainte de a ieși afară. Acest lucru permite cremei de protecție solară (cu SPF 15 sau mai mare) să aibă suficient timp pentru a oferi beneficii maxime.
Utilizați suficientă cremă pentru a vă acoperi toată fața și corpul (evitând ochii și gura). Un adult sau un copil de talie medie are nevoie de 20 de grame protecție solară pentru a acoperi uniform corpul din cap până în picioare.
O protecție solară SPF 30 aplicată corect va oferi o protecție mai bună decât o protecție solară SPF 50+ aplicată în strat prea subțire.
Toate acestea înseamnă că SPF-ul unei creme de protecție solară este mai degrabă o indicație a cât de bine ai putea fi protejat, mai degrabă decât o garanție.
Deci, când vine vorba de SPF-ul unei creme de protecție solară, este mai mare cu adevărat mai bine?
Din punct de vedere matematic, răspunsul este da. O protecție solară cu spectru larg SPF 50+ filtrează 98% din radiațiile UV, puțin mai mult decât cele 96% din UV care sunt filtrate de cremele solare SPF 30+. Dar, în practică, efectele aplicării în strat prea subțire a cremei de protecție solară (sau dacă nu reaplicați după ce ați transpirat sau înotat) pot inversa protecția relativă a acestora.
De ce nu există, de fapt, cremă solară ”rezistentă la apă”
Potrivit dermatologilor, oamenii ar trebui să fie conștienți de faptul că nicio cremă de protecție solară nu este „impermeabilă”. Toate cremele de protecție solară se vor spăla în cele din urmă. Cremele de protecție solară etichetate drept „rezistente la apă” trebuie testate conform procedurii de testare SPF cerute. Etichetele trebuie să precizeze dacă crema de protecție solară rămâne eficientă timp de 40 de minute sau 80 de minute atunci când înot sau transpirați și toate cremele de protecție solară și trebuie să ofere instrucțiuni cu privire la momentul în care să solicite din nou. Totuși, nu există cremă care să fie complet rezistentă la apă, pe tot parcursul zilei și care să nu necesite reaplicare.
Este nevoie ca adulții și copii să foloseacă loțiuni diferite pentru protecție solară?
Este limpede că atât copiii, cât și adulți au nevoie de pritecție solară și este bine să folosească loțiuni cu un factorul de protecție solară SPF cât mai potrivit tipului de piele și orelor de expunere.
Totuși, potrivit FDA, cremele de protecție solară nu sunt recomandate sugarilor. FDA recomandă ca bebelușii să fie feriți de soare în orele 10 a.m. și 4 p.m. și să folosească îmbrăcăminte de protecție dacă trebuie să fie expuși la soare.
Sugarii prezintă un risc mai mare decât adulții de a prezenta efecte secundare de protecție solară, cum ar fi o erupție cutanată. Cea mai bună protecție pentru sugari este să-i ferești complet de soare în orele în care acesta este puternic. Adresați-vă unui medic înainte de a aplica protecție solară copiilor sub șase luni.
Surse- fda.gov, science.org.au