Cuprins:
De ce este dăunător pentru unele lucruri oțetul
Ingredientul din cămară este o modalitate fiabilă de a curăța multe lucruri din casă, iar curățarea cu oțet este adesea inclusă în sfaturile de curățenie, deoarece este non-toxic și ieftin, precum și eficient.
Dar oțetul este un acid, așa că, deși este ideal pentru unele lucruri, cum ar fi îndepărtarea calcarului, aceeași acțiune poate dăuna altor suprafețe.
Când vine vorba de curățenia casei, oțetul este aliatul tău natural. De exemplu, oțetul este, probabil, cel mai bun lucru de folosit pentru a îndepărta petele de apă dură. Dar doar pentru că este natural, nu înseamnă că este lipsit de riscuri. Există excepții în care folosirea oțetului poate provoca mai mult rău decât bine.
Ce nu trebuie curățat cu oțet
Mașina de spălat vase
Te gândești să folosești oțetul pentru a curăța mașina de spălat vase? Acest lucru a devenit o metodă populară pentru a curăța mașina de spălat vase, dar nu este deloc în regulă, cu excepția în care îl folosești pe podeaua de sub sertarele mașinii de spălat, unde se adună calcarul.
Motivul este că oțetul poate deteriora cauciucul, care este folosit pentru unele dintre piesele mașinii de spălat vase, inclusiv pentru garnitura ușii. În schimb, folosește periodic un detergent special formulat pentru mașina de spălat vase pentru a o păstra impecabilă.
Blaturi din marmură sau piatră
Dacă blaturile din bucătăria ta sunt făcute din piatră naturală, renunță la oțet pentru a le curăța.
Evită să folosești oțetul pe pietrele naturale, cum ar fi granitul și marmura, deoarece acidul din oțet ar putea nu numai să opacifieze piatra, ci și să facă ca deversările să pătrundă pe suprafața pietrei lăsând pete permanente și gravuri, deoarece oțetul poate deteriora cu ușurință orice sigilant aplicat pe suprafața pietrei.
Fierul de călcat
Da, este adevărat că în interiorul unui fier de călcat cu aburi se poate acumula calcar, dar, chiar și așa, nu pune mâna pe oțet pentru a-l curăța. Motivul este că, de obicei, în interior există un strat de acoperire pe care oțetul îl poate eroda, împreună cu alte materiale folosite în construcția fierului de călcat.
Dacă nu se autocurăță, este timpul să scoți manualul sau să îl găsești online și să urmezi instrucțiunile de curățare oferite de producător.
Podele din lemn masiv
Stai departe de oțet atunci când vine vorba de curățarea podelelor din lemn masiv. Acidul ar putea de fapt să distrugă finisajul și să facă lemnul mai predispus la deteriorări, pe lângă faptul că îi dă un aspect tern și tulbure.
Este posibil ca producătorii de parchet din lemn masiv să stipuleze că podeaua lor nu trebuie curățată cu oțet și, astfel.
Și dacă tot vorbim de lemn, oțetul nu ar trebui folosit nici pe mobila din lemn.
Pardoseli din piatră
Ceea ce este valabil pentru blaturile din piatră este valabil și pentru curățarea podelelor din piatră. Oțetul nu este detergentul care trebuie folosit pe pietre precum calcarul, granitul și marmura.
Pardoseala ta își va pierde în cele din urmă strălucirea din cauza oțetului, chiar dacă este diluat cu apă.
Mașina de spălat
Mașinile noastre de spălat au nevoie să se curețe și ele din când în când, iar folosirea oțetului pentru curățarea mașinii de spălat este o recomandare de care te vei lovi cu siguranță de multe ori.
Dar, la fel ca și în cazul mașinii de spălat vase, garniturile de cauciuc și furtunurile pot fi deteriorate – iar rezultatul pot fi scurgeri – așa că folosește un produs recomandat de producător.
Reține, de asemenea, că oțetul nu ar trebui să fie folosit nici ca balsam de rufe sau pentru a scăpa de pete, exact din același motiv.
Ecranele televizoarelor sau ale tabletelor
Modul de a curăța ecranul unui televizor, dar și pe cele de pe smartphone-uri, tablete și așa mai departe nu este cu oțet. Acoperirile lor protectoare pot fi deteriorate. În schimb, șterge cu o cârpă din microfibră pentru a scăpa de praf, iar dacă este nevoie de mai multă curățare, asigură-te că folosești un produs special.
Oglinzi
Curățarea unei oglinzi cu oțet ar putea părea o idee bună – la urma urmei, este excelent pentru curățarea ferestrelor. Totuși, nu este recomandat. Oțetul poate pătrunde până la suportul oglinzii – care este ceea ce o face să strălucească.
Limitează-te la un produs de curățare potrivit pentru oglinzi și folosește o cârpă din microfibră pentru a-l aplica.
Cuțite
Ține oțetul departe de cuțitele de bucătărie dacă vrei ca acestea să dureze. Acesta ar putea deteriora finisajul. Detergentul de vase în apă caldă este soluția dacă vrei să le păstrezi în stare bună.
Anumite cafetiere
Aparatele de cafea pot suferi din cauza acumulării de calcar, iar curățarea unei cafetiere cu oțet este o opțiune pentru a o detartra.
Mulți dintre noi nu cumpără soluții de decalcifiere pentru a-și curăța aparatele de cafea și apelează la oțet.
Deși aceasta este o soluție mai ieftină, există câteva dezavantaje importante. Majoritatea soluțiilor de decalcifiere folosesc acid citric, deoarece oțetul are un miros și un gust pătrunzător. Așadar, cu oțet, va trebui să faci mai multe cicluri de clătire pentru a elimina urmele persistente.
Sursa foto: 123rf.com