Cuprins:
De unde vine expresia de „zgârie-brânză”
Limba română este o limbă bogată în expresii și zicale care mai de care mai amuzante sau bizare. Expresia zgârie-brânză este atât de cunoscută și utilizată, încât, în timp, s-a pierdut din vedere sursa ei.
Tocmai din acest motiv, nu se știe cu exactitate nici când a apărut această expresie, nici care a fost cu adevărat povestea din spatele ei.
Dar plecând de la definiția expresiei, se presupune că este vorba despre o persoană zgârcită care în loc să taie brânza pentru a consuma sau a o dărui, efectiv a zgâriat câteva firimituri, arătându-și astfel caracterul avar.
Descoperă și ce sunt arhaismele
Ce semnificație are expresia zgârie brânză
Potrivit dicționarului explicativ al limbii române, expresia zgârie brânză se atribuie unui om zgârcit, avar, calic.
Ex: Și moș Vasile era un cărpănos și-un pui de zgîrie-brînză, ca și mătușa Mărioara. – Ion Creangă.
Zgârie-brânză – sinonime și antonime
Sinonimele cele mai potrivite pentru această expresie sunt zgârcit, avar, calic, cărpănos. Ca și antonime se pot folosi cuvinte precum bogat, darnic, generos.
Despre limba română
Limba română este o limbă de origine latină. Mai exact, limba română este o limbă romanică, din grupul italic al familiei de limbi indo-europene, prezentând multe similarități cu limbile franceză, italiană, spaniolă, portugheză, catalană și reto-romană. Înainte de a deveni limba română, latina din Dacia s-a îmbogățit și cu unele cuvinte vechi grecești. Este vorba de cuvinte specifice latinei dunărene, transmise apoi limbii române, inexistente în celelalte limbi romanice.
Teritoriul de formare a limbii române a fost atât la nord, cât şi la sud de Dunăre, şi s-a încheiat aproximativ în secolul al VII-lea, moment de la care se poate vorbi de existenţa poporului român şi a limbii române. Printre limbile romanice, româna este a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei și italienei. Din motive de diferențiere tipologică, limba română mai este numită în lingvistica comparată limba dacoromână sau dialectul dacoromân. De asemenea, este înregistrată ca limbă de stat atât în România cât și în Republica Moldova.
Descoperă și câte dialecte are limba română.