Ce este preparatul „Furnici în copac”

Furnici în copac – cu denumirea originală Mayishangshu – este un fel de mâncare clasic din bucătăria chineză.

Numele preparatului în chineză, Mayishangshu, a fost tradus în engleză ca ”ants climbing a tree”- „furnici care se cațără în copac” – și în română ca „furnici în copac”. Se numește așa pentru că are bucăți de carne mărunțită agățate de tăiței, evocând o imagine a furnicilor mergând pe crengi.

Felul de mâncare este compus din carne mărunțită, de obicei de porc, dar poate fi și pui, gătită într-un sos și turnată peste noodles. Alte ingrediente pot include oțet de orez, sos de soia, ulei vegetal, ulei de susan, ceapă verde, usturoi, ghimbir și pastă de chili.

Originile rețetei sunt încă neclare. Chiar dacă Ma Yi Shang Shu este un fel de mâncare popular în bucătăria chineză, nu a fost descoperit cine l-a creat sau când a fost făcut pentru prima dată.

O teorie este că felul de mâncare își are originea în provincia Sichuan din China, cunoscută pentru aromele sale picante și pentru utilizarea ardeiului iute.

Cum se prepară furnici în copac

Numele preparatului „ants climbing a tree” sau ”furnici în copac, vine, așa cum am văzut, de la aspectul final al preparatului, care presupune bucățele subțiri de carne (care seamănă cu furnicile) încolăcite printre firele subțiri de paste de orez (care seamănă cu crengile copacilor).

De obicei, preparatul se face din carne de porc, dar produsul a fost adaptat și se poate face și cu carne de pui sau vită, existând astfel o varietate de rețete de furnici în copac.

Pentru a face „furnicile”, carnea se va marina pentru scurt timp la temperatura camerei in timp ce tăițeii sunt inmuiați. Într-un wok, se încinge ulei. Ceapa, usturoiul și ghimbirul sunt gătite ușor în wok înainte de a adăuga carnea marinată. Apoi, tăițeii înmuiați se adaugă în wok pentru a absorbi aroma și sucurile.

Se pot păstra și câțiva tăiței uscați, care pot fi prăjiți în ulei încins, pentru a adauga textura preparatului.

Rețete de furnici în copac

Iată unele dintre delicioase rețete de furnici în copac din care să te inspiri pentru a pregăti un preparat delicios pentru întreaga familie:

Rețeta originală de furnici în copac

Rețete de furnici în copac

Ingrediente

  • 150 g noodles de orez
  • 2 lingurițe ulei de susan
  • 3 lingurițe ulei de rapiță
  • 400 g carne de porc tocată
  • 4 cătei de usturoi, tocați
  • O bucățică mică de ghimbir, decojit și tocat
  • 3 linguri douban jiang (pastă de fasole chinezească roșie)
  • 2 linguri sos de soia light
  • 3 lingurițe vin chinezesc de orez
  • 1 1⁄2 căni de supă de pui
  • 2 lingurițe sos de soia dark
  • 3 suan miao (arpagic chinezesc)

Mod de preparare

Puneți tăițeii și 4 căni de apă clocotită într-un castron; se lasă să stea până se înmoaie, aproximativ 4 minute. Scurgeți și amestecați tăițeii cu ulei de susan. Puneți deoparte.

Încălziți ulei de rapiță într-un wok cu fund plat, la foc mediu-mare. Adăugați carnea de porc, gătiți până se rumenește, 5–7 minute.

Adăugați usturoi și ghimbir, gătiți, amestecând, aproximativ 1 minut. Adăugați pasta, soia light, vinul și supa. Adăugați tăițeii, amestecând din când în când, până când lichidul se reduce la jumătate, încă 8-10 minute și apoi amestecați soia dark și arpagicul.

Furnici în copac cu pui

Furnici în copac cu pui

Ingrediente:

  • 250 g fidea de orez
  • 250 g piept de pui tăiat cubulețe mici
  • 2 linguri ulei vegetal
  • 2 căței de usturoi, mărunțiți
  • 1 bucată mică de ghimbir proaspăt, mărunțită
  • 2 linguri sos de soia
  • 1 lingură pastă de ardei iute sau sos iute (opțional)
  • 2 cepe verzi, tocate
  • Sare și piper după gust (dacă mai este cazul)

Mod de preparare:

Pune fideaua de orez într-un bol și acoper-o cu apă fierbinte. Las-o să stea timp de aproximativ 10-15 minute, până când devine moale. Scurge-o și clătește-o sub apă rece.

Într-o tigaie mare sau wok, încinge uleiul la foc mediu. Adaugă usturoiul și ghimbirul și călește-le timp de aproximativ 1 minut. Adaugă cubulețele de pui în tigaie și prăjește-le până când devin aurii și sunt gătite complet.

Adaugă sosul de soia și, dacă folosești, pasta de ardei iute sau sosul iute. Amestecă bine. Adaugă fideaua de orez în tigaie și amestecă pentru a o combina cu ingredientele.

Continuă să gătești timp de aproximativ 2-3 minute, până când fideaua este încălzită și a absorbit aromele.

Presară ceapa verde tocată deasupra și servește imediat.

Descoperă și alte rețete cu paste de orez.

Furnici în copac cu vită

Rețete de furnici în copac cu vită
  • 300 g carne de vită mărunțită
  • 200 g ciuperci proaspete, tăiate felii subțiri
  • 250 g noodles de orez
  • 3 linguri ulei susan sau arahide
  • 3 căței de usturoi, mărunțiți
  • 1 bucățică mică de ghimbir proaspăt răzuită
  • 3 linguri sos de soia
  • 2 linguri sos de stridii (opțional)
  • 2 cepe verzi, tocate
  • Pastă de ardei iute -optional, după gust.

Mod de preparare

Pune pastele în apă fiartă, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Apoi scurge-le și pune-le deoparte.
Încinge 2 linguri de ulei într-o tigaie sau wok la foc mediu-mare. Adaugă carne de vită mărunțită și prăjește-o până când se rumenește și este complet gătită. Scoate carnea din tigaie și las-o deoparte.

În aceeași tigaie, adaugă încă o lingură de ulei și călește usturoiul și ghimbirul mărunțite timp de aproximativ 1 minut, până când devin aromate.

Adaugă ciupercile tăiate felii și gătește-le timp de aproximativ 5-7 minute, până când devin moi și încep să lase lichid. Întoarce carnea de vită în tigaie și amestec-o cu ciupercile.

Adaugă sosul de soia și, dacă folosești, pasta de ardei iute sau sosul iute. Dacă dorești, adaugă și sosul de stridii pentru un plus de savoare. Amestecă bine pentru a combina toate ingredientele.

Adaugă fideaua de orez în tigaie și amestecă continuu pentru a o încălzi și a o combina cu celelalte ingrediente. Dacă este necesar, poți adăuga puțină apă pentru a menține umiditatea.

Gătește amestecul timp de aproximativ 2-3 minute, până când fideaua este încălzită complet și a reușit să absorbă aromele.

Presară ceapa verde tocată deasupra și servește caldă.

Furnici în copac de post

  • 130 g tăieței de orez transparenți
  • 200 g granule de soia
  • 2 linguri ulei (de susan sau de alune, dacă aveți)
  • 1 lingură ghimbir pisat
  • 1/2 linguriță de zahăr
  • 2 căței de usturoi pisați
  • 1 ardei chilli tocat mărunt / pastă de ardei iute
  • 2 cepe roșii mici, tocate
  • 2 cepe verzi tocate
  • 4 linguri sos de soia
  • 1/8 linguriță piper (sichuan, de preferat)
  • 2 lingurițe amidon de porumb
  • 120 ml apă/supă de legume
  • sare și piper după gust
  • Opțional: 1/2 linguriță condimente chinezești

Pregătiți tăiețeii conform instrucțiunilor de pe pachet. Scurgeți-i, dați-i printr-un jet de apă și lăsații deoparte.
Amestecați jumătate din sosul de soia cu 1 lingură de ulei, amidonul, usturoiul și ceapa roșie. Combinați cu granulele fierte de soia.

Într-un wok (sau o cratiță obișnuită care nu lipește) căliți ușor ghimbirul în 1 lingură de ulei, pentru aproximativ 1 minut. Adaugă combinația mai devreme obținută peste și amestecă ușor. Lasă la călit 3-4 minute. Adaugă zahărul, supa de legume, restul de sos de soia și adu totul la fierbere. Când începe să fiarbă și să se „împrietenească” aromele, adaugă ceapa verde și tăiețeii. Amestecă ușor și mai lasă totul pe foc încă 2 minute. Surse – retete.unica.ro.

Rețetă vegetariană de furnici în copac

Rețetă vegetariană de furnici în copac

Ingrediente:

  • 200 g ciuperci tăiate felii subțiri
  • 250 g paste subțiri de orez
  • 1 morcov mare, tăiat julienne sau ras
  • 1 ardei gras roșu, tăiat felii subțiri
  • 2 linguri ulei de susan
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • 1 bucată mică de ghimbir proaspăt, mărunțită
  • 2 linguri sos de soia
  • 2 cepe verzi, tocate
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

Fierbe fideaua de orez conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Scurge-o și clătește-o sub apă rece.
Într-o tigaie mare sau wok, încinge uleiul la foc mediu. Adaugă usturoiul și ghimbirul și călește-le timp de aproximativ 1 minut.
Adaugă ciupercile și legumele (morcovul și ardeiul gras) și gătește-le timp de aproximativ 5-7 minute, până când devin moi.
Adaugă sosul de soia. Amestecă bine.
Adaugă fideaua de orez în tigaie și amestecă pentru a o combina cu ingredientele.
Continuă să gătești timp de aproximativ 2-3 minute, până când fideaua a absorbit aromele.
Presară ceapa verde tocată deasupra și servește imediat.

Sursă foto – Shutterstock.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News