Despre Sfântu Gheorghe, Tulcea

Este o veche așezare de pescari și a fost atestat în documentele istorice din secolul XIV-lea, când a început să se dezvolte economia datorită rolul negustorilor genovezi mai ales în jurul brațului Sfântu Gheorghe. 

La vărsare se formează insulele Sacalin, care sunt considerate un început de deltă secundară. Rezervația integrală Sacalin-Zatoane se întinde din sudul comunei cam 21.000 de hectare limitrofe litoralului.

Comuna are o populație de aproximativ 800 de locuitori.

Istoria comunei Sfântu Gheorghe

Comuna Sfântu Gheorghe este atestată în documentele istorice încă din secolul XIV-lea. În acea perioadă, genovezii aveau monopolul apelor Mării Negre, făcând comerț cu pește la gurile Dunării. 

Acesta este și motivul pentru care localitatea San Giorgio apare și pe harta lui Visconti din anul 1318.

Potrivit unei legende, în anul 1821 a venit în sat o corabie turcească de război, în care era și un pașă. Se întâmpla chiar în ziua de Sfântul Gheorghe, când în sat răsuna cavalul ciobanilor. În cinstea acestei sărbători, pașa a botezat satul Katariez.

Localitatea a purtat cele două nume: San-Giorgio și Katariez, apoi a ajuns la denumirea actuală, care vine de la hramul bisericii vechi. Potrivit documentelor de împroprietărire, denumirea oficială a fost preluată mai târziu, după 1883.

Bătrânii spun că satul este format în mare parte din refugiați politic veniți din Rusia pe timpul împărătesei Ecaterina cea Mare. Pescari și vânători s-au așezat la gura canalului Sfântu Gheorghe și făceau schimburi cu negustorii greci. 

Cum ajungi la Sfântu Gheorghe și ce poți face aici

Cei care au ajuns în Tulcea, la Sfântu Gheorghe, spun că este un loc magic aici. Brațul se unește cu marea, combinându-și culorile.

Plaja sălbatică este cea mai lungă din România și are aproximativ 30 de kilometri. Există peste 300 de varietăți de păsări, poți găsi pelicanul comun și cel creț. 

Ca să ajungi aici o poți face doar pe apă sau prin aer. Îți poți lăsa mașina la Portul Mahmudia, la 30 de kilometri de Tulcea într-o parcare privată chiar în port pentru 10 lei pe zi.

Până la Sfântu Gheorghe se ajunge cu șalupa rapidă, al cărei traseu durează cam o oră, iar prețul este în jur de 50-60 de lei de persoană. Poți ajunge și cu vaporul de la Tulcea sau din Portul Mahmudia. 

Pe malul Dunării vei găsi multe plăcuțe cu numere de telefon la care poți suna pentru o rezervare de cursă. Lunea și sâmbăta circulă și catamaranul, iar în restul zilelor, nava clasică. Cu nava clasică durează cam patru ore și jumătate călătoria.

Găsești cazare în complexe turistice de patru stele, la localnici sau în camping. Îți poți amplasa cortul și ai acces la dușuri și toaletă, în plus există zone de luat masa, bar și restaurant tip autoservire. Campingul este situat la marginea dinspre mare a satului.

Poți face excursii cu barca prin împrejurimi și multă plajă pe una dintre cele mai sălbatice plaje din țară. Poți merge la Pădurea Caraorman sau în inima Deltei, la Crișan ori la Pădurea Letea.

În plus, poți zbura cu motodeltaplanul sau poți merge în perioada festivalului de film Anonimul. 

Obiective turistice în Sfântu Gheorghe

Dacă mergi în Sfântu Gheorghe, cel mai probabil o faci pentru peisajul spectaculos și experiența de a te conecta cu natura. Dacă vrei să vizitezi câteva obiective turistice, iată o listă cu locuri din apropiere în care poți să faci o plimbare. 

Biserica din Sfântu Gheorghe

A fost ridicată în anul 1896 din donația lui Iany Melano, cel care era stăpânul satului în acea vreme. 

Farul din localitate

Este unul dintre cele mai înalte faruri de la nivelul mării de pe tot litoralul Mării Negre. A fost construit în 1968, din fier și sticlă.

Cimitirul

Aici vei găsi mormintele familiei Skadovschi, o familie bogată ucraineano-germană, care a influențat viața locuitorilor de aici.

Resortul Green Village

Aici poți găsi construcții tip safari din materiale ecologice moderne. 

Miniportul

Un loc extrem de frumos unde te poți relaxa și poți face fotografii superbe. 

Vărsarea Dunării în Marea Neagră

Este singurul loc din lume unde se poate vedea cum se varsă Dunărea în Mare în mod natural și aparține României. 

Plaja Sfântu Gheorghe

Se află la 35 de kilometri de plaja sălbatică și este extrem de frumoasă. 

Locuri de vizitat din România – Top 45 obiective turistice de văzut neapărat

Sursa foto: 123rf.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News