Zeci de angajați din cele două țări verifică anumite clipuri video captate de aceste camere, scopul fiind ”antrenarea” algoritmilor pentru a putea distinge între o amenințare reală (cum ar fi cineva care vrea să spargă casa) sau o alarmă falsă (cum e cazul unei pisici care sare).
În anumite momente, un singur auditor ajunge să vizioneze și să adnoteze aproximativ 150 de clipuri video, fiecare de câte 20-30 de secunde.
Clipurile sunt trimise de către angajați-testeri, dar și de către proprietarii Amazon Cloud Cam, care se plâng de notificări greșite sau de calitatea video-ului.
Cu excepția faptului în care clipurile sunt trimise expres de către consumatori, aceștia sunt singurii care le pot vedea, susține un purtător de cuvânt al Amazon.
Oamenii nu sunt anunțați direct
Nicăieri în termenii de utilizare a Cloud Cam nu se specifică faptul că oamenii ajung să ”antreneze” algoritmii din spatele softurilor de detecție. Totuși, Amazon menționează că își rezervă dreptul de a procesa imaginile, filmulețele și clipurile audio captate pentru a-și îmbunătăți serviciile.
Chiar dacă Amazon spune că oamenii furnizează voluntar clipurile, este improbabil ca oamenii să fie de acord cu partajarea unor momente private. Potrivit Bloomberg, au fost vizionate inclusiv scene de sex.
Angajații și-au trimis imagini între ei
Compania a impus condiții stricte cu privire la analizele făcute cu privire la înregistrările Cloud Cam. În India, angajații care fac adnorările lucrează pe un etaj separat și n-au voie sa intre cu telefoanele mobile. Dar acest lucru nu a oprit angajații să trimită poze și filmulețe către alte persoane care nu sunt parte a echipei, potrivit surselor.
Ce este Amazon Cloud Cam
Cloud Cam a fost lansată în 2017, odată cu boxele inteligente Echo. Dispozitivul costă 120 de dolari și le oferă clienților acces gratuit la filmări pentru 24 de ore. Cei care plătesc între 7 și 20 de dolari pe lună pot primi acces pentru o lună și vor primi notificări specifice, de la plânsul unui bebeluș la alarme de incendiu.
Informațiile vin în contextul unor investigații mai largi la nivel mondial în privința protejării vieții intime a consumatorilor.
Problema vieții private
O știre asemănătoare a apărut recent legată tot de către Amazon și tot despre angajații din România. Aceștia ascultă conversațiile utilizatorilor cu asistentul virtual Alexa, scopul fiind îmbunătățirea acestuia.
Ulterior, presa a scris că și în cazul Google și Apple se întâmplă același lucru, respectiv faptul că o serie de angajați și contractori ascultă conversații private.
De asemenea, Microsoft ascultă conversații în Skype și folosirea assistentului digital Cortana.
În fine, Facebook plătește contractori externi pentru a transcrie convorbiri ale utilizatorilor de Messenger.
În urma știrilor, Apple și Google au anunțat suspendarea programelor de ascultare a conversațiilor.
Amazon a decis atunci să ofere consumatorilor posibilitatea de a fi excluși de la acest proces.