Reducerea ar putea veni din cauză că acordurile între Rusia și Ucraina pentru tranzitul de gaze încetează la 31 decembrie 2019.
Încă din anul 2014, de când Rusia a anexat Ucraina și a sprijinit cu arme rebelii din Donbass, Rusia anunța că va opri tranzitul de gaze prin Ucraina la finele lui 2019.
”Având în vedere că pentru iarna 2019-2020 sunt suspiciuni rezonabile ca furnizarea gazelor naturale pe direcţia Ucraina să fie redusă, există riscul neasigurării cu gaze naturale pentru toţi consumatorii, motivat de asemenea de capacitatea redusă a celorlalte puncte de interconectare. În aceste condiţii, ar putea fi necesară întreruperea unor categorii de consumatori şi trecerea unor grupuri termoenergetice la funcţionarea pe păcură”, se arată într-un document postat pe site-ul ANRE.
Este prima oară când autoritățile avertizează asupra acestui fapt.
Nu ar prima oară când Rusia închide robinetul
Anterior, Rusia a mai tăiat de două ori gazele, în anii 2006 și 2009.
Până acum, Transgaz afirma, în documentele publice, că partea română nu a primit nicio informare cu privire la fluxul de gaze din Rusia via Ucraina.
”În cazul apariţiei unei asemenea situaţii întreruperea furnizării gazelor naturale din direcţia Ucraina va afecta întreaga regiune, atât Ungaria cât şi Bulgaria fiind nevoite să declanşeze mecanismele de securitate pentru a-ş proteja proprii consumatori. Ca urmare nu vor mai fi disponibile gaze naturale pe punctele de interconectare cu cele două ţări”, se mai arată în document.
Autoritățile zic că stăm bine
Preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, a declarat, luni, că până în prezent obligaţia de înmagazinare a gazelor naturale pentru iarnă a fost îndeplinită în proporţie de 97%.
Totuși, chiar dacă România are înmagazinate gaze, în perioadele de consum mare este nevoie și de importuri.
Foto: Arhiva Libertatea