UPDATE: Joi, leul și-a revenit puțin, iar cursul oficial al Băncii Naționale arată un nivel de 4,7788 lei pentru un euro și 4,3394 lei pentru un dolar.
“Creşterea cursului nu face decât să facă mai dificilă finanţarea deficitului bugetar”, a afirmat guvernatorul BNR.
”Corecţia deficitului extern trebuie făcută, în principal, printr-o corecţie a deficitului public. (…) Corectarea nu se va putea face doar din deprecierea cursului de schimb”, a mai precizat guvernatorul BNR.
Mugur Isărescu:
Deficitul mare pune presiune pe curs
Acesta a mai spus că deficitul bugetar de 4,4% din Produsul Intern Brut (PIB), anunțat de Guvern prin proiectul de rectificare, produce cea mai mare parte din deficitul de cont curent.
În acest sens, o depreciere a leului nu ar ajuta Guvernul, ci dimpotrivă, deoarece acesta ar trebuie să ofere mai mulți lei pentru plata datoriei în euro.
Leul a depășit mai multe recoduri în ultima perioadă, după ce Florin Cîțu – ministrul de Finanțe – a anunțat că există o diferență de 21 de miliarde de lei între veniturile bugetare prognozate și cele încasate.
Problema pensiilor în 2020
Pentru anul viitor se estimează o problemă și mai mare, deoarece din septembrie 2020 intră în vigoare creșterea cu 40% a pensiilor.
În schimb, premierul Ludovic Orban a spus că va respecta legea în vigoare.
Un curs slab înseamnă scumpiri
Scăderea leului în fața euro înseamnă scumpirea alimentelor importate din zona euro, dar și a autoturismelor produse în Vestul Europei.
De asemenea, românii cu credite în euro vor trebui să dea mai mulți lei când achită ratele. La fel și cei cu chirii.
Același fenomen se întâmplă și cu abonamentele de telefonie, care sunt tot în euro.