Potrivit lui Lazea, creșterea pensiilor se face cu bani pe care statul nu îi are, iar toate măsurile pentru creșterea veniturilor nu aduc destui bani pentru a acoperi deficitul generat de legea pensiilor, scrie Digi24.
Potrivit legii pensiilor, acestea cresc cu 40% într-un singur an. 40% este o cifră care în Europa nu există. Avem ca efect 3,6% PIB în acest an, 4,5% din PIB în 2020, 5,7% din PIB în 2021. Este numai efectul aplicării legii pensiilor, toate acestea în ipoteza că nu va fi recesiune și vom avea o creștere robustă. Mai e ceva, în 2021 e prevăzută recalcularea pensiilor, o altă bombă cu fitil aprins, încă 1% din PIB. Asta e curată aritmetică.
Valentin Lazea:
”Sunt bani pe care statul român pur și simplu nu îi are”
Economistul-șef al BNR spune că nu există alternativă la amânarea creșterii de pensii, potrivit Agerpres.ro.
Prorogarea creşterii cu 40% a punctului de pensie din septembrie 2020 poate avea loc urmând ca bugetul să ofere o creştere mult mai mică, de ordinul a câtorva procente, deci o creştere totuşi, care oricum va reprezenta o creştere, şi nu o reducere a pensiilor actuale, care oricum va duce la depăşirea deficitului de 3%, dar cu puţin peste această valoare, nu cu două sau trei procente, care oricum va fi finanţată din bani pe statul român nu îi are. Adică din împrumuturi din ce în ce mai scumpe, pentru că toată această Lege a pensiilor se bazează pe bani pe care statul român nu îi are pur şi simplu.
Lazea a continuat:
Orban e decis să aplice legea
În schimb, premierul Orban susține că Guvernul aplică legea votată deja.
La ora actuală există o lege în vigoare pe care intenționăm să o aplicăm. De altfel e și puțin probabil ca în an electoral un parlament să modifice legea. Normal că vor crește (pensiile cu 40% – n.r.).
Ludovic Orban:
Impact de 24,8 de miliarde în 2020
Noua lege a pensiilor, care prevede majorarea cu 40% a pensiilor din septembrie 2020, are un impact bugetar de 24,8 miliarde de lei anul viitor, urmând ca acesta să crească la 51 de miliarde de lei în 2021 și 81 de miliarde de lei în 2022.
Guvernul PSD și fostul ministru al Finanțelor Eugen Teodorovici au susținut tot timpul că există bani pentru plata pensiilor majorate în conformitate cu actul normativ.
Avertismentul FMI
Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat anterior că legea pensiilor și legea salarizării unitare vor face să existe mai puțini bani pentru investiții în infrastructură, Educație și Sănătate.
Deficit de 4,3% în 2019
România va încheia anul 2019 cu un deficit de 4,3%, potrivit proiectului de rectificare bugetară.
Florin Cîțu, ministrul de Finanțe, a dat vina pe Guvernul PSD, afirmând că există o diferență de 21 de miliarde de lei la între veniturile prognozate și cele efectiv realizate.
Dăianu: Dacă facem un deficit de 3,5% în 2020 ar fi o performanță
Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a declarat că dacă România ar scoate un deficit bugetar de 3,5% din Produsul Intern Brut (PIB) anul viitor ar fi o performanță, însă o reducere până la 3% este ”imposibilă”.
Oameni buni, aici nu te joci! Bagi ţara în şanţ! O bagi! Nu este în şanţ, o băgăm în şanţ. Pieţele oricum vor reacţiona. Pieţele nu aşteaptă să treacă alegerile la noi. Nu putem să spunem pieţelor: ”Domnilor, doamnelor, îngheţaţi, pentru că noi trebuie să terminăm alegerile în România”.
Daniel Dăianu a afirmat: