Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a propus instituirea unei taxe de solidaritate, care să se aplice atât asupra salariilor, cât și altor venituri, banii urmând să fie direcționați în Sănătate, pentru lupta contra noului coronavirus.

El a dat ca exemplu colecta realizată pentru opera lui Brâncuși, scrie Newsweek.ro.

“Eu am făcut o propunere, nu sunt singurul. Am făcut o propunere, de pildă, ca să se aplice, cel puţin temporar o taxă de solidaritate. Am avut o taxă pentru a achiziţiona ceea ce face parte din patrimoniul românesc, când a fost vorba despre Brâncuşi. De ce să nu facem cu atât mai mult acum, când este vorba de patrimoniul uman al României, să salvăm vieţi omeneşti, o taxă? De fapt, aici am testa sentimentul de solidaritate. O taxă de solidaritate care să fie acceptată de societatea românească, de la un anumit nivel al veniturilor. Nu mă refer numai la salarii. Să se aplice această taxă temporar, care să suplimenteze resursele alocate pentru primul front de luptă. Ar avea şi o încărcătură simbolică mare. Am putea să creăm un fond de solidaritate”

Daniel Dăianu a declarat la Digi24

El a vorbit de potențiala taxă în contextul în care Ministerul Finanțelor lucrează la un proiect de ordonanță pentru o rectificare bugetară.

Exemple din trecut

Proiectul unei taxe de solidaritate a existat și în 2017, când premier era Mihai Tudose, dar aceasta a fost abandonată. Proiectul respectiv menționa taxarea salariilor mai mari de un anumit nivel.

De asemenea, o taxă specifică a avut loc în domeniul petrolier. Numită “centul pe litru”, aceasta presupunea plata unei taxe de un cent la fiecare litru de carburant achiziționat de români. Banii au fost strânși în perioada 2001-2011, pentru a acoperi datoriile Companiei Române de Petrol.

Mai nou, au existat o serie de accize suplimentare de 4 eurocenți pe litrul de carburant, cu scopul de a finanța construirea de autostrăzi. Ultima dintre acestea a fost eliminată în decembrie.

Cresc cheltuielile, crește și deficitul

Un raport al BCR arăta că România s-ar putea confrunta cu o scădere economică de 4,7% în acest an, iar deficitul bugetar ar urma să ajungă la 7,3% din Produsul Intern Brut (PIB).

Dăianu a spus că România poate avea o creștere a deficitului de 2-3 procente, însă este important să fie o cheltuială rațională, dedicată luptei contra coronavirusului.

Amânarea ratelor, doar pentru cine nu-și permite

În privința posibilității amânării ratelor, Dăianu a spus că aceasta să fie destinată numai persoanelor și firmelor care au nevoie.

Urmărește-ne pe Google News