„Suntem într-o situație extrem de dificilă, politic și economic. Nu cred că avem resurse că să mai rezistăm încă un an și jumătate, până ce un nou guvern, rezultat din alegeri la termen, să poată începe să repare ce este acum stricat rău de tot”, a scris Rădulescu, pe un grup specializat, potrivit Hotnews.

Scenariul lui Rădulescu

Acesta vine și cu o analiză proprie pentru perioada următoare.

”Dacă totuși se va ajunge acolo, eu aș spera să se poată contura următorul scenariu: Un nou guvern, condus de PNL, dar format din oameni cu adevărat pricepuți, eventual din mai multe sau chiar toate partidele parlamentare și PLUS, să preia conducerea.

Primul pas ar trebui să fie asumarea răspunderii pentru o lege care să abroge toate porcăriile promovate din ianuarie 2016: în primul rând, cele din justiție și alinierea riguroasă la recomandările Comisiei de la Veneția; cele care au ciuntit cu nerușinare puterile președintelui; cele economice, care au permis jefuirea banului public.

Asumarea răspunderii pe o asemenea lege pune la zid pe cei care ar dori să se modifice, dar să nu se schimbe nimic: dacă votează împotrivă și guvernul cade, jocul poate fi repetat de trei ori, până se declanșează alegeri anticipate, undeva în iarnă. Dacă nu se ajunge aici, măcar legislația devine mai puțin toxică, deși problema imensă a deficitului bugetar rămâne”, a scris Rădulescu.

Bancherul susține că după alegerile prezidențiale ar putea fi organizate alegeri anticipate, ”pentru însănătoșirea cadrului politic și pentru redresarea economiei”.

Secția pentru magistrați și OUG 114

Atât Comisia de la Veneția, cât și GRECO și Comisia Europeană au criticat modificările legilor justiției și au cerut desființarea Secției de Investigare a Magistraților.

Un alt act normativ extrem de criticat a fost OUG 114, adoptată în decembrie 2014. Aceasta introducea plafonarea prețurilor la energie, măsură ce a dus la creșterea importurilor de gaze din Rusia și la periclitarea investițiilor în Marea Neagră.

De asemenea, OUG 114 a impus o taxă pe activele bancare, a crescut accizele la țigări și a adus o serie de facilități constructorilor.

Aceasta a mai impus o taxă de 2% pe cifra de afaceri în energie și telecomunicații.

Ordonanța se află în dezbatere în comisiile parlamentare. Comisia de Industrii din Camera Deputaților a avizat eliminarea prețurilor plafonate și a taxei de 2%. Dacă va fi votată de plen, măsura ar duce la creșterea prețurilor la gaze pentru populație.

VIDEO – Subiectul a fost dezbătut în emisiunea „Adriana Nedelea LA FIX”, alături de jurnalistul Libertatea Daniel Ionașcu

 
 

Urmărește-ne pe Google News