Ultimul deceniu a fost vital pentru inteligența artificială, iar anul 2020 a dus la creșterea impactului acesteia asupra lumii, în plină pandemie, arată raportul.
Statele Unite au consemnat pentru prima oară o scădere a numărului angajărilor în domeniul inteligenței artificiale, ceea ce indică o maturizare a sectorului. Spre comparație, în restul lumii, acestea au crescut.
China a depășit Statele Unite în privința lucrărilor publicate în domeniu. Cercetătorii chinezi au fost citați de mai multe ori în jurnalele de specialitate decât cei americani. Cu toate acestea, SUA au în mod consistent și semnificativ mai multe documente prezentate în conferințe decât China în ultimii zece ani.
Concomitent, tot mai multe fonduri guvernamentale merg spre utilizarea inteligenței artificiale, în vreme ce universitățile oferă acum studenților un număr dublu de cursuri specializate în domeniu față de anii din urmă.
Ce mai arată raportul:
- Investițiile private în inteligența artificială au crescut, în ciuda faptului că pandemia de COVID a afectat economia.
- Fenomenul Deepfake este în creștere. Progresele în generarea de texte sintetice, imagini și clipuri video demonstrează potențialul pentru folosirea periculoasă a acestora.
- Problemele etice ale Inteligenței Artificiale au intrat mai mult în atenția cercetătorilor, existând o creștere între 2015 și 2020.
- Diversitatea în domeniu este mică. În 2019, 45% dintre doctoranzii în inteligență artificială erau albi, doar 2,5% de culoare și 3,2% hispanici. Totuși, există grupuri care încearcă să echilibreze balanța.
- După ce Canada și-a publicat strategia privind inteligența artificială în 2017, mai multe state au urmat-o. În acest moment, 32 de țări au strategii în domeniu, iar 22 lucrează la ele.
- Mai mulți doctori în inteligență artificială au intrat în privat decât în domeniul academic, în vreme ce profesorii au început să lase catedrele pentru funcții în companii.
- Corporațiile au devenit dominante în privința uneltelor folosite de cercetători. Este vorba de softuri de la Google și Facebook în principal.
- Interesul guvernelor în privința inteligenței artificiale rămâne semnificativ, Statele Unite cheltuind miliarde de dolari anual pentru a cerceta utilizarea civilă și militară a inteligenței artificiale. În mandatul actualului Congres, termenul „inteligență artificială” a fost utilizat de trei ori mai mult decât în cel precedent.
Unde este folosită: medicamente noi, dar și supraveghere
Documentul mai precizează că cercetarea de medicamente noi cu ajutorul inteligenței artificiale a primit cea mai mare parte a investițiilor făcute în domeniul AI.
Suma alocată în 2020 a fost de 13,8 miliarde de dolari, de 4,5 ori mai mult decât în anul 2019.
Următoarea destinație o constituie mașinile autonome, iar podiumul este completat de domeniul edtech, care combină educația cu tehnologia.
De asemenea, tehnologiile de supraveghere sunt rapide, ieftine și din ce în ce mai prezente. Acestea se maturizează rapid și includ recunoaștere facială, clasificare de imagini, analiză video și identificare după voce.
Raportul arată că progresul în procesarea limbajului a fost atât de mare, încât a depășit benchmark-urile folosite la teste.
Inclusiv guvernele folosesc acum tehnici din domeniul inteligenței artificiale pentru detectarea spălării banilor și detectarea fraudelor.
Următoarele locuri sunt ocupate de shopping, fashion și domeniul cosmeticelor; apoi, jocuri video și cipuri și centre de date.
Investiții de 68 de miliarde de dolari în 2020
Mai multe investiții private sunt realizate în mai puține companii. Față de 2019, creșterea investițiilor este de 9,3%, însă numărul companiilor în care au ajuns banii a scăzut cu o treime. Suma totală investită în sector în anul 2020 a fost de 67,9 miliarde de dolari, în creștere cu 40% față de anul 2019.
Cele mai mari sume au fost investite în SUA (23,6 miliarde de dolari), China (9,9 miliarde) și Marea Britanie (1,9 miliarde).
În domeniul economic, cele mai multe implementări ale inteligenței artificiale au fost realizate în regiunea Asia-Pacific (China, Coreea de Sud, Japonia, Taiwan, Singapore), urmată de India, America de Nord (SUA și Canada) și Europa.
În privința domeniilor unde inteligența artificială este implementată cel mai mult, pe primul loc avem domeniile IT și telecom. Pe locurile următoare sunt domeniul auto, servicii financiare, avocatură și servicii profesionale, sănătate/pharma și retail/bunuri de larg consum.
Principalele riscuri identificate de societăți în privința adoptării AI sunt securitatea cibernetică, respectarea prevederilor legale, explicarea și viața privată.
Scad instalările de roboți
După șase ani de creștere, instalările de roboți industriali au scăzut cu 12%, de la 422.271 de unități instalate în anul 2018 la 373.240 de unități instalate în 2019.
Scăderea a venit în contextul tensiunilor comerciale dintre China și SUA și al provocărilor pe care le au domeniile auto și electronicelor, principalele domenii unde sunt folosite instalații automate. Acestea înglobează 28% din totalul de roboți folosiți, respectiv 24%.
Mai puține angajări în SUA
SUA au consemnat și prima scădere a numărului de anunțuri de angajare în domeniul inteligenței artificiale în șase ani.
Acesta a coborât de la 325.724 în 2019 la 300.999 în 2020.
Brazilia, India, Canada, Singapore și Africa de Sud sunt țările cu cele mai multe angajări în domeniu între 2016 și 2020.
India vine din urmă
Studiul arată că rata de penetrare a aptitudinilor în domeniul inteligenței artificiale a crescut cel mai mult în India, aceasta fiind urmată de SUA, China, Germania, Canada, Coreea de Sud, Singapore, Marea Britanie, Franța și Australia.
Pe domenii, noile aptitudini sunt regăsite în educație, finanțe, hardware și rețea, producție industrială, software și servicii IT.
Germania, campioană europeană
În domeniul academic, Uniunea Europeană are 1.032 de programe educaționale în domeniul inteligenței artificiale, majoritatea la masterat.
Germania, Olanda, Franța și Suedia au cele mai multe, în vreme ce România este pontată cu mai puțin de zece.
România nu are o strategie privind inteligența artificială
Țara noastră nu are o strategie în domeniu și nu lucrează la una, arată raportul realizat de Universitatea Stanford.
Cu toate acestea, România are un Minister al Cercetării, Inovării și Digitalizării și o Autoritate pentru Digitalizare.
De asemenea, în România va fi deschis Centrul pentru Securitate Cibernetică al Uniunii Europene, un organism european cu un buget de un miliard de euro.
De asemenea, țara noastră a atras companii IT, precum Microsoft, Oracle, IBM, HP, Amazon sau Harman.
Investitor: România trebuie să investească puternic în matematică și IT
George Haber, unul dintre cei mai puternici români din Silicon Valley, spune că România trebuie să investească masiv în matematică și IT pentru ca mai târziu școlile să poată ține pasul cu piața forței de muncă, potrivit Ziarului Financiar.
„Cât timp sistemul creează oameni bine educaţi în matematică, cât timp în spaţiul public se discută de astfel de lucruri şi vedem cât de importante sunt, cât de cool e să faci ceva în acest domeniu, oamenii tineri sunt inspiraţi şi vor inventa lucruri noi”, a spus Haber.
Acesta a mai spus că prin automatizare, peste 90% din joburi vor fi înlocuite în următorii 10-20 de ani, dar că nu este nimic rău, deoarece asta înseamnă evoluţie.