Relatarea Libertatea LIVETEXT a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 576 |
Capacitatea Ucrainei de a se apăra singură este esențială, i-a spus Biden lui Zelenski
Președintele american Joe Biden i-a urat bun venit la Casa Albă omologului său ucrainean Volodimir Zelenski și a declarat că SUA își menține angajamentul de a oferi sprijin pentru eforturile Kievului de a se apăra împotriva invaziei Rusiei, relatează CNN.
„La începutul acestei săptămâni, la Adunarea Generală a ONU, am spus clar că nicio națiune nu poate fi cu adevărat sigură în lume dacă (…) nu ne ridicăm și nu apărăm libertatea Ucrainei în fața acestei brutalități și agresiuni rusești”, a declarat Biden în Biroul Oval, la începutul întâlnirii cu Zelenski.
„De aceea am reunit o coaliție de peste 50 de țări – 50 de țări pentru a ajuta Ucraina să se apere. Este esențial”, a punctat liderul american.
Biden a mai declarat că SUA au început procesul „de formalizare a angajamentului nostru pe termen lung față de securitatea Ucrainei”, alături de colegii din G7 și de alți parteneri internaționali, „și de aceea susținem o pace justă și durabilă, una care să respecte suveranitatea Ucrainei și integritatea sa teritorială”.
Biden a lăudat „curajul enorm” al poporului ucrainean. „A inspirat lumea, a inspirat cu adevărat lumea cu o determinare de a apăra aceste principii. Și împreună cu partenerii și aliații noștri, poporul american este hotărât să facă tot posibilul pentru a se asigura că lumea este alături de voi”, a mai spus el.
Mai multe informații: Joe Biden l-a primit pe Volodimir Zelenski, la Casa Albă. „Capacitatea Ucrainei de a se apăra singură este esențială”, i-a transmis liderul american
5.000 de oameni au rămas fără curent electric în orașul Tula din Rusia, după ce s-a raportat o explozie
Cel puțin 5.000 de locuințe au rămas fără curent electric în orașul Tula din Rusia, anunță agenția rusă de presă RIA, potrivit Sky News.
Aceasta de stat precizează că o „întrerupere de curent de urgență” a avut loc în districtul Zarechensky din oraș.
Publicația pro-Kremlin SHOT a adăugat că o explozie produsă în jurul orei locale 22:00 a provocat întreruperile de curent.
Corespondentul The Kyiv Post, Jason Jay Smart, a distribuit o fotografie de la fața locului, menționând, de asemenea, că s-a auzit o explozie.
Relatările privind producerea exploziei nu au putut fi verificate în mod independent, iar în prezent nu este clar ce a cauzat întreruperea de curent, deoarece autoritățile locale încă nu au recunoscut public acest lucru.
Biden îi spune lui Zelenski că se va „asigura că lumea este alături” de Ucraina
Președintele american Joe Biden i-a spus liderului ucrainean Volodimir Zelenski, la Casa Albă, că se va „asigura că lumea va fi alături de voi” împotriva invaziei ruse, relatează AFP.
Zelenski i-a spus lui Biden în Biroul Oval că poporul ucrainean „apreciază foarte mult sprijinul oferit de Statele Unite pentru combaterea terorii ruse”.
Dicuțiile cu Biden vor pune un „accent special pe apărarea antiaeriană”, afirmă Zelenski
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care are în aceste momente o întâlnire cu Joe Biden, la Casa Albă, i-a spus președintelui american că așteaptă cu nerăbdare discuțiile lor, cu un „accent special pe apărarea antiaeriană”, scrie jurnalistul Ken Thomas, de la The Wall Street Journal.
Zelenski a publicat o înregistrare video de la întâlnirea de la Pentagon
Volodimir Zelenski a distribuit o înregistrare video de la întâlnirea pe care a avut-o cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, cu generalul Mark Milley, șeful Statului Major Interarme al SUA, și cu alți oficiali la Pentagon, în cursul zilei de joi, scrie Al Jazeera.
„Am discutat despre livrările de sisteme de artilerie și capacități cu rază lungă de acțiune, precum și despre consolidarea apărării antiaeriene”, a afirma Zelenski, pe platforma de socializare X.
A început întâlnirea de la Casa Albă dintre Biden și Zelenski
Președintele american Joe Biden și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, se întâlnesc acum la Casa Albă, relatează CNN.
Când Zelenski și soția lui, Olena Zelenska, au sosit pentru întâlnirea bilaterală, un reporter a strigat, întrebându-l: „Domnule președinte, cât de importantă este această vizită?”.
„Foarte importantă”, a spus Zelenski, înainte de a intra la Casa Albă.
În timpul întâlnirii, se așteaptă ca Biden să anunțe un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina, în valoare de peste 325 de milioane de dolari. Pachetul va include noi muniții cu dispersie, potrivit a doi oficiali americani.
În mod notabil, SUA nu vor furniza Ucrainei în acest pachet sisteme de rachete tactice ale armatei americane (ATACMS), a anunțat anterior consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, în ciuda cererilor repetate din partea Kievului.
SUA urmează să anunțe un nou pachet de ajutor de 325 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv noi muniții cu dispersie
Un nou pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 325 de milioane de dolari urmează să fie dezvăluit cu ocazia vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă, relatează CNN.
Se așteaptă ca acesta să includă mai multe muniții cu dispersie, potrivit a doi oficiali americani. Va fi pentru doua oară când SUA furnizează această armă controversată Kievului.
Coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat la sfârșitul lunii iulie că forțele ucrainene folosesc aceste arme „eficient” și „corespunzător” împotriva pozițiilor defensive rusești. Comentariile au fost făcute la scurt timp după ce SUA au furnizat pentru prima dată muniții cu dispersie Ucrainei.
Soldații ruși ucid în mod deliberat copii ucraineni, potrivit unui documentar realizat de The Kyiv Independent
Armata rusă a ucis peste 500 de copii în Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă, în februarie 2022, afirmă procurorii ucraineni, potrivit Politico.
Într-un nou documentar, intitulat „Bullet holes” („Găuri de gloanțe”), jurnaliștii de la The Kyiv Independent – un site ucrainean de știri în limba engleză – spun poveștile a trei copii uciși de trupele ruse în Ucraina: Katerina Vinarska, în vârstă de 10 ani, Vladislav Mahdik, în vârstă de 12 ani, și Mihailo Ustianivski, de 15 ani.
Toți trei au fost împușcați mortal de ruși de la mică distanță, potrivit reporterilor de la The Kyiv Independent.
Mai multe informații: Soldații ruși ucid în mod deliberat copii ucraineni, reiese dintr-un film documentar realizat de o publicație ucraineană independentă
Forțele aeriene ucrainene publică imagini cu doborârea rachetelor rusești în timpul nopții
Generalul-locotenent Mikola Oleșciuk, comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, a postat joi o înregistrare video care arată cum apărătorii ucraineni doboară ținte rusești în timpul atacului de noaptea trecută, scrie Ukrainska Pravda.
„Activitatea de luptă a unităților forțelor de rachete antiaeriene din cadrul Forțelor Aeriene în noaptea de 20-21 septembrie 2023. Le mulțumesc tuturor celor care apără cerul!”, a scris Oleșciuk, într-o postare pe Telegram care însoțește imaginile.
Rusia a interzis temporar exporturile de carburanţi, pentru a echilibra piaţa internă
Rusia a interzis temporar exporturile de benzină şi motorină către toate ţările din afara unui cerc de patru state ex-sovietice, cu efect imediat, pentru a stabiliza piaţa internă, a anunţat joi guvernul de la Moscova, potrivit Reuters.
Executivul rus a precizat că interdicţia nu se aplică combustibilului furnizat în baza acordurilor interguvernamentale membrilor Uniunii Economice Eurasiatice, organizație condusă de Moscova, care include Belarus, Kazahstan, Armenia şi Kârgâzstan.
„Restricţiile temporare vor ajuta la saturarea pieţei combustibililor, ceea ce, la rândul său, va reduce preţurile pentru consumatori”, a transmis guvernul rus, într-un comunicat de presă.
Ministerul Energiei a precizat că măsura va împiedica exporturile neautorizate, „gri”, de carburanţi.
În ultimele luni, Rusia a suferit penurii de benzină şi motorină.
Statul Major General al Ucrainei anunță că 38 din cele 44 de rachete lansate de ruși în timpul nopții au fost doborâte
Apărătorii ucraineni au doborât în cursul nopții 38 din cele 44 de rachete de croazieră rusești. De asemenea, rușii au atacat Ucraina cu șase rachete ghidate S-300, a anunțat joi Statul Major General al forțelor armate ucrainene, potrivit Ukrainska Pravda.
Potrivit informațiilor actualizate, în noaptea de 20 spre 21 septembrie, Federația Rusă a lansat un nou atac masiv cu rachete asupra infrastructurii energetice, industriale și civile a Ucrainei cu 44 de rachete de croazieră Kh-101/Kh-555/Kh-55 și șase rachete antiaeriene ghidate S-300.
38 de rachete de croazieră au fost distruse, a precizat conducerea armatei ucrainene, în actualizarea zilnică privind evoluția conflictului.
Rusia a folosit 10 avioane strategice Tu-95MS, care au decolat în timpul nopții din zona de vest a aerodromului Engels, pentru a lansa rachetele, mai susține Statul Major General.
Anterior, oficialii ucraineni anunțaseră că 36 din 43 de rachete au fost doborâte.
Erdogan spune că nu este de acord cu abordarea negativă a altor lideri față de Putin
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că nu este de acord cu abordarea negativă pe care alți lideri o manifestă față de omologul său rus Vladimir Putin, relatează Al Jazeera și Sky News.
Erdogan a declarat că Rusia nu este o țară care poate fi ignorată și a repetat că speră că se poate găsi o soluție pentru reluarea acordului de la Marea Neagră privind cerealele, din care Moscova s-a retras în iulie.
„Atât liderii, cât și premierii au abordări negative față de Putin. Bineînțeles, noi nu avem și nu reflectăm această poziție. De asemenea, nu consider că aceste abordări sunt corecte, deoarece Rusia nu este o țară obișnuită”, a declarat Erdogan, citat de posturile turcești de televiziune.
„Fie că este vorba de suprafața sau de poziția sa în lume, Rusia are un loc clar. În ceea ce privește producția de cereale, Rusia este una dintre puținele țări din lume în prezent (care exportă, n.r.). Acum, nu poți să nu iei în considerare o astfel de țară”, a spus liderul de la Ankara.
„Voi dați bani, noi salvăm vieți”, le-a spus Zelenski senatorilor americani când și-a prezentat argumentele în favoarea continuării sprijinului pentru Ucraina
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a spus joi senatorilor americani că, dacă banii americani pentru război se vor opri, acest lucru va avea un efect în cascadă și va determina în cele din urmă țările europene să facă același lucru, relatează CNN.
Zelenski a avertizat că Rusia va câștiga dacă SUA își retrage sau diminuează sprijinul pentru Ucraina.
„Voi dați bani, noi salvăm vieți”, a spus Zelenski în mesajul său adresat senatorilor americani, potrivit participanților.
Liderii republicani din Congresul SUA iau acum în calcul tăierea asistenței pentru Ucraina din proiectul lor de lege privind cheltuielile pe termen lung pentru finanțarea Pentagonului, au declarat două surse pentru postul american de televiziune.
SUA nu vor furniza Ucrainei sisteme de rachete ATACMS, dar „nu le exclud din discuție”, anunță Casa Albă
SUA nu vor furniza sisteme de rachete tactice ale armatei armatei americane (ATACMS) în cadrul noului pachet de ajutor militar pentru Ucraina, a anunțat joi consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, potrivit The Guardian.
În cadrul unui briefing cu jurnaliștii, Sullivan a declarat că președintele Joe Biden va anunța joi un nou pachet care va include sisteme de apărare antiaeriană și alte tipuri de armament pentru Ucraina.
Liderul american „discută în mod constant” cu omologii săi militari și europeni, precum și cu ucrainenii, despre „ceea ce este necesar pe câmpul de luptă în orice fază a războiului”, a precizat Sullivan.
Biden a stabilit că SUA nu vor furniza Ucrainei sisteme ATACMS, dar nici nu le-au exclus din discuție pentru viitor.
Zelenski a sosit la Pentagon pentru discuții cu secretarul american al Apărării
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit joi la Pentagon pentru discuții cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, relatează The New York Times.
Sediul Pentagonului este doar una dintre etapele vizitei lui Zelenski la Washington, acesta sperând să asigure un sprijin suplimentar din partea SUA pentru lupta Ucrainei împotriva agresiunii rusești.
În timpul vizitei lui Zelenski, administrația Biden intenționează să prezinte un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 325 de milioane de dolari, care include muniții cu dispersie, rachete antitanc, rachete antiaeriene și alte echipamente militare.
Zelenski și Austin nu vor susține o conferință de presă după întâlnirea lor, precizează The New York Times.
Iohannis, despre dronele rusești căzute în România: „Reprezintă o problemă reală”
Dronele ruse nu atacă România, dar faptul că fragmente ale acestora cad pe teritoriul ţării noastre creează o „problemă reală” şi o situaţie „inacceptabilă”, a declarat joi, 21 septembrie, preşedinte Klaus Iohannis, la New York, șeful statului explicând că, în opinia lui, Rusia vrea să pericliteze tranzitarea cerealelor ucrainene, relatează Agerpres.
„De ce Rusia atacă aceste mici porturi? Apropo, avem o graniţă la Dunăre cu Ucraina care este destul de lungă. Prin urmare, de ce Rusia atacă aceste mici porturi? Explicaţia, în opinia mea, este că Rusia vrea să pericliteze tranzitarea cerealelor ucrainene. România a permis din prima să exporte cereal către cine doreşte, în principal ţărilor mai puţin dezvoltate şi exportă destule”, a spus șeful statului.
Mai multe informații: Klaus Iohannis transmite, de la New York, că „dronele ruse nu atacă România, dar, cum cad în România, reprezintă o problemă reală”
Biden va anunțat, la întâlnirea cu Zelenski, un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina
Președintele american Joe Biden va anunța un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina, care va include sisteme de apărare antiaeriană și alte tipuri de armament menite să ajute Kievul înaintea unei ierni grele, a anunțat joi consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, potrivit The Guardian.
În cadrul unui briefing de presă, Sullivan a declarat că momentul anunțării pachetului va coincide cu vizita la Casa Albă a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Serviciul de Securitate și Forțele Armate ale Ucrainei ar fi atacat o bază secretă din Melitopol a rușilor
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) și Forțele Armate ale Ucrainei au atacat o bază secretă a Rusiei din orașul Melitopol, aflat sub ocupație, scrie joi Ukrainska Pravda citând o sursă din SSU.
Sursa a precizat că, mai întâi, SSU a descoperit că rușii și-au organizat cartierul general la o uzină locală de motoare. Această informație a fost transmisă militarilor, iar apoi, împreună cu aceștia, baza rușilor a fost atacată cu rachete.
Conform aceleiași surse, în urma atacului cu rachete, comandantul Armatei 58 a Federației Ruse, care luptă pe frontul din Zaporojie, și șeful local al Statului Major au fost răniți.
Sursa precizează că au fost răniți câțiva zeci de ofițeri ruși, iar aproximativ 10 dintre ei au murit.
Data la care a fost efectuată operațiunea nu a fost dezvăluită, sursa Ukrainska Pravda menționând doar că aceasta a avut loc în urmă cu câteva zile.
Germania a livrat Ucrainei un nou pachet de sprijin militar
Germania a furnizat Ucrainei echipamente de comunicații prin satelit, camioane și piese de schimb pentru tancuri de deminare în cadrul celui mai recent pachet de ajutor militar, a anunțat joi guvernul de la Berlin, potrivit The Kyiv Independent.
Pachetul de ajutor include 17 terminale SatCom, o stație centrală de antene, patru autotrenuri 8×8 HX81, patru semiremorci, 12 camioane Zetros și piese de schimb pentru tancurile de deminare WISENT 1.
Site-ul web al guvernului menționează că unele dintre livrări, efectuate din stocurile din industrie, necesită modernizări suplimentare sau instruire.
Marți, publicația germană Der Spiegel a relatat că Ucraina a refuzat să accepte un lot recent de 10 tancuri Leopard 1A5 trimise de Germania, spunând că acestea au nevoie de reparații pe care armata ucraineană nu le poate efectua.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a anunțat anterior că Berlinul pregătește un nou pachet de asistență pentru Ucraina în valoare de 400 de milioane de euro (430 de milioane de dolari). Oficialul german a precizat că noua tranșă de sprijin militar va include muniție explozivă, muniții pentru mortiere, rachete, vehicule blindate și echipamente de deminare.
Iohannis: Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă, dar a calculat greşit
Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă atunci când a atacat Ucraina, dar „a calculat greşit”, a afirmat, joi, preşedintele Klaus Iohannis, la Universitatea Columbia din New York, relatează Agerpres.
Şeful statului a susţinut o alocuţiune în cadrul evenimentului World Leaders Forum cu tema „Perspectiva României asupra războiului împotriva Ucrainei şi impactul acestuia asupra securităţii la Marea Neagră”.
„Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă şi la o Ucraină care se conformează. Dar, prin ameninţările cu utilizarea forţei şi apoi folosirea acesteia, a obţinut exact opusul. Rusia a calculat greşit şi a subestimat răspunsul nostru, ca o comunitate de valori şi securitate, şi a calculat greşit răspunsul Ucrainei”, a declarat Iohannis.
Şeful statului a reiterat că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei nu a început pe 24 februarie 2022. „A început încă din 2008, atunci când Rusia a atacat Georgia. A continuat în 2014, când aşa-numiţii «mici omuleţi verzi» au ocupat ilegal Crimeea. Şi apoi a continuat în Donbas. România, fiind foarte aproape de toate aceste conflicte, a tot semnalat consecvent că este în curs o astfel de escaladare foarte brutală şi periculoasă, şi, din păcate, am avut dreptate”, a susţinut Iohannis.
11 oameni răniți, în orașul Cerkasî, în urma noului atac masiv al rușilor cu rachete
Cel puțin 11 persoane au fost rănite în atacul cu rachete efectuat joi de forțele ruse asupra orașului Cerkasî, a anunțat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina, potrivit The Kyiv Independent.
Numărul victimelor identificate poate crește, deoarece operațiunea de salvare este în desfășurare, a precizat Serviciul pentru Situații de Urgență.
La primele ore ale dimineții de joi, Rusia a lansat 43 de rachete spre Ucraina în cadrul atacului, dintre care 36 au fost distruse de apărarea antiaeriană, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene.
În întreaga Ucraină, două persoane au fost ucise și alte aproximativ 30 au fost rănite în urma atacului, a căderilor de fragmente de rachete și a avarierii unor clădiri.
Patru rachete au fost distruse deasupra regiunii Cerkasî, a anunțat guvernatorul regional Ihor Taburets, pe Telegram. Mai multe resturi de rachete au căzut pe un hotel local, ceea ce a declanșat izbucnirea unui incendiu, a adăugat oficialul.
Potrivit salvatorilor, o piață din apropiere a fost, de asemenea, avariată în urma bombardamentelor.
Operatorul energetic de stat al Ucrainei, Ukrenergo, a precizat că valul de atacuri cu rachete rusești din dimineața zilei de joi marchează primul atac masiv asupra infrastructurii energetice ucrainene din ultimele șase luni.
Biden reiterează sprijinul SUA pentru Ucraina
Președintele american Joe Biden a reiterat joi sprijinul pentru Ucraina, în timp ce omologul său ucrainean Zelenski s-a întâlnit cu mai mulți oficiali americani pentru a le solicita intensificarea sprijinului pentru contraofensiva în desfășurare a Kievului, scrie Al Jazeera.
„Statele Unite sprijină cu tărie Ucraina în timp ce își apără teritoriul și încearcă să ajungă la o rezoluție diplomatică care să asigure o pace dreaptă și durabilă”, a afirmat Biden, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X (fosta Twitter).
Referindu-se la cea de-a 78-a sesiune la nivel înalt a Adunării Generale a ONU, care a început pe 18 septembrie, Biden a precizat că „umbra unui război ilegal adus fără provocare de Rusia” a fost prezentă la sediul ONU din New York pentru al doilea an consecutiv.
„Dacă nu primim ajutorul, vom pierde războiul”, le-a spus Zelenski parlamentarilor americani de la Capitol Hill
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris întâlnirea sa cu senatorii americani de joi de la Capitol Hill drept un „dialog extraordinar”, relatează CNN și Sky News.
„Vă suntem recunoscători vouă, jurnaliștilor, senatorilor și tuturor celorlalți pentru că ne-ați ajutat”, a declarat liderul ucrainean la ieșirea de la întâlnirea cu legiuitorii americani. Zelenski a precizat că au „vorbit despre atât de multe detalii”, deși nu a dezvăluit care sunt acestea.
Liderul majorității din Senatul SUA, Chuck Schumer, le-a declarat reporterilor că Zelenski i-a avertizat cu privire la pericolele pe care le-ar putea reprezenta neacordarea sprijinului financiar suplimentar pentru Ucraina.
„A existat o singură frază care rezumă totul, și îl citez textual, domnul Zelenski a spus: «Dacă nu primim ajutorul, vom pierde războiul». Acesta este un citat din el”, a afirmat Chuck Schumer.
Liderul minorității din Senatul american, Mitch McConnell, a adăugat că a fost o „întâlnire bună”.
Anterior în cursul zilei de joi, Zelenski s-a întâlnit și cu parlamentari din Camera Reprezentanților din Congresul SUA. Șeful Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, nu a vrut să se angajeze să pună ajutorul pentru Ucraina pe ordinea de zi a Camerei până la sfârșitul anului, în ciuda a ceea ce a descris ca fiind o întâlnire productivă cu Zelenski, insistând că, în schimb, cheltuielile interne reprezintă o prioritate.
Președintele Joe Biden urmează să îl primească joi pe Zelenski la Casa Albă.
Kievul avertizează că urmează o iarnă „dificilă”
Ucraina a avertizat joi că urmează luni dificile de iarnă, după ce un nou val masiv de rachete rusești a vizat infrastructura civilă, scrie Al Jazeera.
„Urmează luni dificile: Rusia va ataca instalații energetice și de importanță critică”, a afirmat Oleksii Kuleba, șeful adjunct al cancelariei prezidențiale de la Kiev.
Iarna, care poate fi severă în unele părți ale Ucrainei, este la câteva săptămâni distanță. Operatorul energetic ucrainean Ukrenergo a anunțat că 398 de localități au rămas fără electricitate, deoarece atacurile rușilor au avariat situri energetice din întreaga țară.
„Există întreruperi parțiale de energie electrică în Rivne, Jîtomir, Kiev, Dnipropetrovsk și regiunea Harkov”, a precizat Ukrenergo, într-un mesaj publicat pe Telegram.
Dar operatorul a adăugat că este prea devreme pentru a spune dacă Rusia a lansat o nouă campanie asupra siturilor energetice din Ucraina.
Zelenski s-a întâlnit cu parlamentarii americani la Capitoliu
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit joi cu legiuitorii americani, la Capitoliul SUA, în contextul în care republicanii sceptici au îndoieli dacă Congresul ar trebui să aprobe o nouă rundă de ajutor pentru Ucraina, în ciuda progreselor lente în lupta împotriva invadatorilor ruși, relatează Reuters.
După ce a încercat să consolideze sprijinul internațional la Națiunile Unite, Zelenski a venit la Washington într-o vizită fulger care include întâlniri cu președintele american Joe Biden și cu lideri militari la Pentagon și un discurs seara, la muzeul Arhivelor Naționale.
Deși Biden și majoritatea liderilor din Congres susțin în continuare ajutorul pentru Ucraina, iar democrații lui Biden controlează Senatul, Zelenski se va confrunta cu o poziție mai dură decât atunci când a vizitat Washingtonul în urmă cu nouă luni.
Îmbrăcat în verde militar pentru a reflecta statutul său de lider pe timp de război, Zelenski s-a întâlnit cu liderii Camerei Reprezentanților și ai comisiilor de securitate națională ale Camerei Reprezentanților, conduse de republicani.
El a intrat apoi în vechea Cameră a Senatului de la Capitoliu, alături de liderul majorității, democratul Chuck Schumer, și de republicanul Mitch McConnell, unde urmează să se adreseze plenului Senatului SUA într-o sesiune cu ușile închise.
Casa Albă: Biden speră să audă, la întâlnirea cu Zelenski, „perspectiva de pe câmpul de luptă”
Președintele american Joe Biden speră să audă o „perspectivă de pe câmpul de luptă” din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în cadrul vizitei pe care o întreprinde joi acesta la Washington, a transmis Casa Albă, potrivit CNN.
Vizita are loc în contextul în care președintele ucrainean solicită ajutor suplimentar pentru țara sa devastată de război, iar Congresul american rămâne divizat în privința modului de acțiune.
Biden va reitera, de asemenea, hotărârea SUA „că vom continua să fim alături de ei atâta timp cât va fi nevoie”, a declarat coordonatorul Consiliului de Securitate Națională pentru comunicare strategică de la Casa Albă, John Kirby.
Biden va discuta cu Zelenski despre nevoile specifice de armament, a mai spus Kirby. Cu toate acestea, sistemele ATACMS – sistemele de rachete tactice cu rază lungă de acțiune ale armatei americane – ar putea să nu facă parte din noul pachet de armament.
Kirby a declarat că livrarea de sisteme ATACMS „nu este exclusă din discuție” și că „continuăm să avem discuții aici, între diferite agenții, cu privire la acest sistem de armament specific, dar nu s-a luat nicio decizie”.
Kirby a mai declarat că există o „nevoie critică” ca Congresul SUA să acorde solicitarea de finanțare suplimentară de 24 de miliarde de dolari solicitată de Casa Albă pentru Ucraina, fonduri menite pentru consolidarea capacităților de contraofensivă ale Kievului.
Ucraina revendică noi progrese pe frontul de luptă din sudul țării, în regiunea Zaporojie
Oficialii ucraineni au indicat că au fost înregistrate noi progrese pe frontul de sud din regiunea Zaporizhzhia, unele unități avansând „adânc în apărarea rusă”, relatează CNN.
La Melitopol: „Unitățile brigăzilor Gărzii ofensive îi împing pe (ruși) din pozițiile lor și își consolidează pozițiile în ciuda rezistenței puternice a rușilor”, a declarat colonelul Mykola Urshalovici, director adjunct de planificare în cadrul Gărzii Naționale, în cadrul unui briefing de presă ținut joi la Kiev. „În ciuda minării masive, precum și a rezistenței puternice din partea ocupanților, unitățile noastre au avut un succes parțial, au avansat atât în adâncurile apărării inamicului, cât și de-a lungul frontului”, a susținut Urshalovici.
Zona Robotîne-Verbove: Vladimir Rogov, membru al administrației instalate de ruși în teritoriile ocupate ale regiunii Zaporojie, a oferit o imagine diferită. „Dronele noastre de atac au lovit un grup de asalt al militanților ucraineni care au încercat să pătrundă pe pozițiile noastre pe direcția Orihiv, între satele Robotîne și Verbove”, a declarat el, potrivit agenției ruse de presă RIA Novosti. Ucrainenii au fost nevoiți să se retragă cu pierderi grele, a susținut el.
Cu toate acestea, Evgheni Balițki, guvernatorul interimar numit de Rusia la conducerea teritoriilor ocupate din regiunea Zaporojie, a afirmat pe Telegram că Ucraina „finalizează redistribuirea unităților sale în zona Robotîne, după care ne așteptăm ca situația din zona Robotîne-Verbove să se deterioreze”.
CNN precizează că nu este în măsură să verifice relatările de pe câmpul de luptă ale ambelor părți. Cu toate acestea, analiza din surse deschise a înregistrărilor video disponibile sugerează că unele unități ucrainene au străpuns o linie importantă defensivă rusă în apropierea satului Verbove.
Potrivit mai multor analiști, vehiculele ucrainene din Brigada 82 de asalt aerian au traversat un sistem de tranșee al rușilor.
Ucraina a primit 10 variante suedeze de tancuri Leopard
Zece variante suedeze de tancuri Leopard 2A5, cunoscute sub numele de Stridsvagn 122, au sosit în Ucraina, relatează Sky News.
Tancurile sunt manevrate de echipaje ucrainene instruite în Suedia.
Comandantul de operațiuni al Statului Major al armatei suedeze, Mats Ludvig, a declarat: „Le-am oferit tot ce am putut, adică un material excelent și cunoștințe bune. Le dorim tot norocul din lume și să reușească să-și elibereze țara”.
Decizia Suediei de a trimite Ucrainei aceste tancuri a fost anunțată în luna februarie.
Mai mulți aliați internaționali au furnizat Ucrainei tancuri Leopard 2, inclusiv Germania, Polonia, Spania, Portugalia, Canada și Danemarca.
Polonia precizează că va livra arme Ucrainei conform angajamentelor asumate
Polonia intenţionează să livreze arme Ucrainei în conformitate cu angajamentele sale, a precizat joi guvernul de la Varșovia, după confuzia iniţială provocată de declaraţiile făcute de premierul Mateusz Morawiecki miercuri seară, informează agenția germană de presă DPA, preluată de Agerpres.
„În legătură cu întrebările despre livrările de arme, aş dori să vă informez că Polonia doar efectuează livrările de muniţii şi armament convenite anterior, inclusiv pe cele rezultate din contracte semnate cu Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller.
Citeşte întreaga ştire: Guvernul polonez spune că își va respecta angajamentele asumate de livări de arme către Ucraina, în ciuda anunțului lui Morawiecki
Un oficial pro-rus din Crimeea neagă informațiilor privind un atac asupra bazei aeriane Sakî
Armata ucraineană a declarat joi că forțele sale au lovit o bază aeriană rusă din Crimeea, dar un consilier al unui oficial instalat de Rusia în peninsulă a declarat că niciuna dintre rachetele Ucrainei nu și-a atins ținta, relatează Reuters.
Într-un scurt comunicat, armata ucraineană a transmis că forţele sale au atacat baza aeriană Sakî din vestul Crimeei peste noapte, dar nu a oferit alte detalii.
O sursă din cadrul Serviciului ucrainean de securitate (SBU) a anunţat anterior pentru Pravda că atacul a fost efectuat de către SBU și Marina ucraineană cu drone și rachete de croazieră Neptun și că au fost provocate ”pagube grave materialului ocupanţilor”.
De cealaltă parte, un consilier al șefului administrației locale instalate de Rusia, Serghei Aksyonov, a declarat că forțele ruse de apărare antiaeriană au doborât toate rachetele trase asupra bazei aeriene.
5 morți în Herson în urma atacurilor ruse
Forțele ruse au lansat joi mai multe lovituri asupra regiunii Herson pe 21 septembrie, ucigând cinci civili și rănind alți 10, a anunțat guvernatorul Oleksandr Prokudin.
În cursul zilei, trupele ruse au lovit satul Bilozerka de lângă Herson, ucicând o persoană. Anterior, Procuratura Regională din Herson a anunțat că, în urma bombardamentelor asupra Herson în noaptea de joi, trei persoane au fost ucise și cinci au fost rănite.
Presa ucraineană: Ucraina a bombardat o bază aeriană rusă din Crimeea
Joi noapte, Serviciul de Securitate al Ucrainei și Marina au efectuat „o operațiune specială” în Crimeea, lovind aerodromul Saki cu drone, potrivit unor surse din cadrul SBU, citate de Pravda.
Potrivit surselor Pravda, serviciile speciale ucrainene au folosit drone care au supraîncărcat apărarea antiaeriană a Rusiei și apoi au lansat rachete Neptun.
La bază era staționate peste 12 avioane de luptă, inclusiv bombardiere supersonice Su-24 și avioane de luptă Su-30, precum și un sistem de rachete Pantsir.
Baza găzduiește, de asemenea, un centru de antrenament militar rus pentru operarea dronelor Mohajer fabricate iranian, potrivit surselor din cadrul SBU.
Întreruperi de curent în cinci regiuni ucrainene în urma atacurilor ruse
Rachetele rusești au afectat joi infrastructura energetică din centrul și vestul Ucrainei, a anunțat operatorul național de rețea ucrainean Ukrenergo.
„Din cauza consecințelor primului atac inamic în șase luni, există daune la instalațiile energetice din regiunile de vest și centrală”, a declarat operatorul de rețea Ukrenergo într-un comunicat pe Telegram.
„Au fost pene de curent parțiale în regiunile Rivne, Jîtomîr, Kiev, Dnipropetrovsk și Harkov”, se mai arată în comunicat.
Forțele aeriene ucrainene: 36 din 43 de rachete rusești lansate asupra Ucrainei au fost doborâte
Rusia a lansat 43 de rachete în timpul atacului masiv asupra Ucrainei în această dimineață, au anunțat joi Forțele Aeriene ucrainene.
Potrivit armatei ucrainene, avioanele de luptă ucrainene și sistemele de apărare aeriană au distrus 36 dintre rachete.
Potrivit Kievului, Rusia a folosit 10 avioane Tu-95 pentru a lansa rachetele de croazieră, începând cu ora 03.40.
Rachetele au fost lansate în valuri multiple, pătrunzând în spațiul aerian ucrainean din diferite direcții și apoi schimbându-și cursul în încercarea de a se sustrage sistemelor de apărare aeriană.
Rusia anunță că a doborât 22 de drone ucrainene peste noapte
Ministerul rus al Apărării susține că a doborât 19 drone lansate de Ucraina asupra Crimeea și alte trei drone lansate în regiunile ruse Belgorod, Kursk și Oryol, potrivit The Guardian.
„În noaptea de 20-21 septembrie, o tentativă a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu vehicule aeriene fără pilot de tip aeronave asupra obiectelor de pe teritoriul Federației Ruse a fost oprită”, a transmis Ministerul rus al Apărării.
Alerta de raid aerian, în continuare în vigoare în Ucraina după atacurile rușilor
Alertele de raid aerian rămân în vigoare joi în anumite zone ale Ucrainei, după ce forțele ruse au lansat lovituri mortale în toată țara, potrivit autorităților ucrainene, citate de CNN.
Forțele aeriene ucrainene au anunțat că amenințarea cu rachetă rămâne în vigoare, în timp ce ministrul Afacerilor Interne, Ihor Klymenko, i-a îndemnat pe ucraineni „să urmeze regulile de siguranță în regiunile în care este anunțată alarma repetată” și să se adăpostească.
Volodimir Zelenski se va întâlni cu Joe Biden
Președintele ucrainean va fi primit astăzi la Casa Albă de către Joe Biden. Cu ocazia acestei întâlniri, SUA vor anunța un nou pachet de sprijin oferit Ucrainei, a declarat un oficial american pentru CNN.
Pachetul va include capacități suplimentare de artilerie și muniție pentru apărarea antiaeriană, dar nu va include sisteme de rachete tactice ale armatei, cunoscute sub numele de ATACMS, care le-ar oferi soldaților ucraineni capacitatea de a lovi ținte cu rază mai lungă de acțiune.
Tot joi, Volodimir Zelenski are planificată o discuție cu liderii din Congresul american, dar și o deplasare la Pentagon pentru discuții cu secretarul apărării, Lloyd Austin și principalul comandat al armatei americane, Mark Milley.
Rusia anunță că a doborât 19 drone în Crimeea
Ministerul rus al Apărării a anunțat în cursul nopții un atac de amploare cu drone în peninsula Crimeea. Potrivit informațiilor oferite de partea ruse, 19 drone au fost doborâte și s-au auzit explozii la Novofedorivka, Saki, Evpatoria, Dzhankoi și Balaklava.
Atacurile au fost relatate și pe canale Telegram din Rusia, unde utilizatorii au spus că un număr mare de drone lovesc ținte în jurul peninsulei. Potrivit acestor surse, 20 de explozii ar fi fost înregistrate în diferite orașe din peninsula anexată ilegal de Rusia în 2014.
Crimeea găzduiește o serie de instalații militare rusești care au fost atacate în repetate rânduri în condițiile în care Ucraina încearcă să degradeze logistica și echipamentele rusești.
Rușii au atacat Kiev, Harkov și Cerkasî
Explozii au zguduit mai multe orașe ucrainene în cursul nopții, în urma unui atac masiv desfășurat de forțele ruse. Potrivit unui bilanț preliminar citat de Associated Press, cel puțin 21 de persoane au fost rănite și două au decedat în ceea ce a fost cel mai puternic atac al rușilor din 15 august.
Atacul coincide cu Ziua Internațională a Păcii și vine în timpul Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York, unde președintele ucrainean Volodimir Zelenskyi a ținut un discurs și a prezentat o „formula de pace” ucraineană.
Șapte persoane au fost rănite la Kiev, inclusiv o fetiță de 9 ani, a anunțat primarul Vitali Klitschko, iar unele clădiri rezidențiale și comerciale au fost avariate.
Cel puțin șase atacuri au lovit districtul Slobidski din Harkov, distrugând infrastructura civilă, a declarat guvernatorul regional Oleh Siniehubov. Primarul orașului a adăugat că două persoane au fost spitalizate.
De asemenea, cinci persoane au fost rănite, una fiind prinsă sub dărămături, în Cerkasî, unde a fost avariată o clădire de infrastructură socială, a declarat guvernatorul regional Ihor Tabureț.
Patru civili au murit în bombardamentele rusești din estul Ucrainei
Forțele ruse au bombardat miercuri orașul Torețk din estul Ucrainei și împrejurimile acestuia, ucigând patru persoane, a anunțat Procuratura Generală ucraineană, relatează Reuters.
„În Torețk, o fată de 19 ani și un bărbat de 20 de ani au murit din cauza rănilor. În momentul bombardamentului, ei se aflau într-o clădire rezidențială privată. Încă două persoane – o mamă în vârstă de 84 de ani și fiul ei în vârstă de 60 de ani – au fost răniți pe una dintre străzile din Severnogo”, a transmis Procuratura Generală ucraineană.
Potrivit autorităților ucrainene, celelalte două decese s-au înregistrat în orașul Pivnichne, din apropiere.
Zelenski spune că ONU că este ineficientă în apărarea granițelor suverane și cere eliminarea dreptului de veto al Rusiei
În discursul de miercuri din fața Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat „agresiunea criminală” a Moscovei împotriva ţării sale şi „blocarea” organismului ONU din cauza dreptului de veto al Rusiei.
Soldații ucraineni fac pe câmpul de luptă „cu sângele lor” ceea ce Consiliul de Securitate al ONU „ar trebui să facă prin votul său”, a declarat, miercuri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a cerut eliminarea dreptului de veto al Rusiei.
„Un drept de veto în mâinile unui agresor este ceea ce a condus ONU într-o fundătură. Aplicarea dreptului de veto este ceea ce are nevoie de reformă și poate deveni o reformă cheie. Cea care restabilește forța Cartei ONU”, a spus Volodimir Zelenski.
„Acesta va fi primul pas necesar. Este imposibil să oprești războiul pentru că toate eforturile sunt respinse de către agresor, sau de cei care îl acceptă pe agresor”, a continuat Volodimir Zelenski.
Pe direcțiile Melitopol și Bahmut, ucrainenii continuă ofensiva, iar pe direcția Marinka sunt în defensivă
Armata ucraineană a anunțat, miercuri, că și-a continuat ofensiva în direcțiile Melitopol și Bakhmut, în timp ce în Marinka, din regiunea Donețk, a respins 10 atacuri ale rușilor, relatează Ukrainska Pravda.
„Forțele de apărare ale Ucrainei continuă operațiunea ofensivă în direcția Melitopol, acțiuni ofensive (de asalt) în direcția Bahmut, provocând pierderi de forță de muncă și echipament trupelor ocupante, epuizând inamicul”, se arată în comunicat.
Potrivit raportului, situația operațională în estul și sudul Ucrainei rămâne dificilă. De asemenea, armata ucraineană a anunțat că, în timpul zilei, „apărătorii noștri au respins cu succes 10 atacuri inamice în zona Marinka din regiunea Donețk”.
Ucrainenii susțin că au lovit postul de comandă rusesc din Sevastopol al Flotei Mării Negre
Armata ucraineană a anunțat, într-un comunicat, că miercuri dimineață, forțele armate au atacat cu succes postul de comandă al Flotei Mării Negre a Federației Ruse de lângă Sevastopol, informează Ukrainska Pravda.
„În dimineața zilei de 20 septembrie, Forțele Armate ucrainene au lovit cu succes postul de comandă al Flotei Mării Negre a ocupanților de lângă Verhnesadovoie, lângă Sevastopolul ocupat temporar. Slavă Forțelor Armate ale Ucrainei!”, se arată în mesaj.
Mihail Razvozhaev, guvernatorul Sevastopolului instalat la Moscova, a confirmat că, miercuri, a avut loc un atac cu rachete asupra orașului, dar că acesta a fost împiedicat, relatează agenția rusă de presă TASS.
„Ca urmare a funcționării sistemelor de apărare aeriană în Verhnesadovoie și în Kacea, UAV-urile au fost doborâte. Nu au fost victime. A fost un mic incendiu de vegetație în Verhnesadovoie. În Kacea, un UAV a căzut pe teritoriul podgoriilor. Iarba arde. Toate serviciile operaționale sunt la fața locului”, a scris Mihail Razvozhaev pe Telegram.
Potrivit oficialului rus din Sevastopol, monitorizarea situației aeriene continuă. În plus, în zona golfului Sevastopol sunt utilizate mijloace standard de camuflaj cu aerosoli.