Relatarea Livetext a războiului din Ucraina continuă aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 877.

18 iul. – Acum 3 luni
18-07-2024

Armata ucraineană a pierdut capul de pod din Krînkî

Forțele Armate ale Ucrainei au părăsit satul Krînkî, regiunea Herson, au declarat pentru Ukrainska Pravda surse din armata ucraineană. Avanpostul pe care luptătorii îl dețineau pe malul stâng al Niprului a căzut. Informația a fost confirmată indirect de purtătorul de cuvânt al grupului operațional-strategic de trupe „Tavria” Dmitro Lihovi, relatează The Moscow Times.

„Într-adevăr, majoritatea pozițiilor principale ale trupelor ucrainene din acest sat au fost complet distruse ca urmare a focului intens combinat și prelungit al inamicului. Satul s-a transformat într-un morman de pietre”, a spus Lihovi, adăugând că „menținerea apărării” în Krînkî este „practic imposibilă”.

În același timp, Lihovia menționat că armata ucraineană continuă să desfășoare misiuni de luptă pe malul stâng al Niprului și să mențină acolo „alte capete de pod”. El a adăugat că rușii au pierdut de 4-5 ori mai mulți luptători în această direcție decât armata ucraineană, dar nu a furnizat cifre precise.

18 iul. – Acum 3 luni
18-07-2024

Viktor Orban va publica un rezumat al pretinsei sale misiuni de pace

Prim-ministrul ungar Viktor Orban va da publicităţii un rezumat al vizitelor pe care le-a efectuat recent în Ucraina, Rusia, China şi Turcia, precum şi la fostul preşedinte american Donald Trump, împreună cu recomandările sale către Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a anunțat şeful biroului său de presă, Bertalan Havasi, pentru MTI, potrivit Agerpres.

Părţi din raport „au văzut lumina zilei deja”, iar premierul va publica întregul document „în interesul înţelegerii şi transparenţei”, a declarat Havasi.

Prim-ministrul Ungariei speră că raportul şi propunerile sale ar putea contribui la posibile viitoare iniţiative pe care Michel „le-ar putea înainta liderilor UE la momentul potrivit şi în formatul adecvat”, a mai spus purtătorul de cuvânt al lui Orban.

Documentul va fi disponibil pe site-ul şefului guvernului ungar, la adresa miniszterelnok.hu, precizează MTI.

18 iul. – Acum 3 luni
18-07-2024

Presa loială Kremlinului le transmite rușilor că războiul din Ucraina poate dura încă zece ani

Presa aflată sub controlul Kremlinului a început să le inoculeze rușilor ideea că războiul din Ucraina ar putea dura până în 2034. Această concluzie a fost făcută de analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în baza felului în care presa de stat de la Moscova a interpretat o serie de presupuneri lansate recent de vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, transmite The Moscow Times.

Mai multe detalii aici: Presa loială Kremlinului le transmite rușilor că războiul din Ucraina poate dura încă zece ani

18 iul. – Acum 3 luni
18-07-2024

Guvernul ucrainean propune prima majorare de taxe pe vreme de război

Guvernul ucrainean a propus joi prima majorare de taxe pe timp de război pentru a strânge noi fonduri de miliarde de dolari pentru arme şi salariile militarilor, în timp ce conflictul cu Rusia intră în a 29-a lună, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

În şedinţa săptămânală, guvernul a aprobat modificări la legea bugetului pentru 2024, crescând cheltuielile pentru apărare cu 495,3 miliarde de grivne (11,9 miliarde de dolari). Până acum, Ucraina planificase un buget militar de circa 1.700 mii de miliarde de grivne pentru 2024.

Modificările mai trebuie aprobate de parlament şi promulgate de preşedintele Volodimir Zelenski pentru a intra în vigoare.

Guvernul a propus, de asemenea, o creştere a impozitelor şi a altor taxe, de la o taxă de război plătită de rezidenţi până la introducerea de taxe suplimentare la unele importuri şi creşterea accizelor la combustibil.

Potrivit Ministerului de Finanţe, modificările propuse sunt „opţiunea cea mai blândă” pentru a finanţa nevoile militare suplimentare, precizând că doar o treime dintre acestea vor fi acoperite prin creşteri de taxe.

18 iul. – Acum 3 luni
18-07-2024

Bază a pazei ruse de coastă lovită în timpul atacului din Crimeea

O bază a pazei de coastă a Rusiei a fost atacată în noaptea de miercuri spre joi în timp ce forțele navale prezente acolo efectuau exerciții de protejare a apelor lacului Donuzlav, din peninsula Crimeea, relatează Interfax-Ukraine, care citează o sursă apropiată dosarului.

Conform surselor, baza de lângă lacul Donuzlav a fost atacată cu drone navale și aeriene ale Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). Atacul a avut loc în timpul unor exerciții ale rușilor, care nu au reușit să-și apere baza, darămite apele lacului.

Partea ucraineană afirmă că inamicul a suferit pierderi importante, fiind lovite un centru de comandă, muniții, echipamente, o substație electrică, structuri tehnice și poziții de tragere.

SBU a efectuat acest atac împreună cu marina ucraineană.

Mai devreme, Ministerul rus al Apărării a susținut că a doborât 33 de drone și a distrus zece ambarcațiuni fără pilot în largul Crimeei.

18 iul. – Acum 3 luni
18-07-2024

Volodimir Zelenski, discurs cu săgeți către Viktor Orban

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat joi, 18 iulie, la summitul Comunității Politice Europene, că premierul ungar Viktor Orban nu este un vecin de încredere și a pledat pentru menținerea unității europenilor în susținerea Ucrainei, care se confruntă cu o agresiune militară din partea Rusiei.

În deschiderea celui de-al patrulea summit al Comunităţii Politice Europene (CPE), la Palatul Blenheim, lângă Oxford, locul de naştere al fostului premier britanic Winston Churchill, Zelenski a evocat că tocmai curajul a fost trăsătura distinctă a acestui om de stat britanic şi, în acest spirit, este important ca europenii să fie „uniţi”, transmit agențiile de presă EFE și AFP, preluate de Agerpres.

Președintele ucrainean a subliniat că liderul de la Kremlin Vladimir Putin a „eșuat” până acum în tentativa sa de a destabiliza Europa. Cu toate acestea, Putin va încerca în continuare să semene dezbinare în Europa, iar „unii ar putea fi tentaţi să-şi trădeze şi să-şi slăbească vecinii”, a avertizat Zelenski, într-o referire clară la adresa lui Viktor Orban.

Mai multe detalii aici: Volodimir Zelenski, discurs cu săgeți către Viktor Orban. „De ce ar trebui să ţinem cont de această persoană?”

18 iul. – Acum 3 luni
18-07-2024

Volodimir Zelenski a ajuns în Regatul Unit, unde s-a întâlnit cu Valeri Zalujnîi

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a aterizat joi, 18 iulie, în Regatul Unit, unde a fost întâmpinat de Valeri Zalujnîi, fost comandant suprem al armatei Ucrainei și recent numit ambasador în la Londra, relatează The Kyiv Independent.

Cei doi au fost fotografiați strângându-și mâna imediat după aterizarea avionului președintelui.

Zelenski se află în Marea Britanie pentru a participa la summitul Comunității Politice Europene de la Blenheim Palace, lângă Oxford.

„Un program separat este prevăzut pentru relațiile noastre cu Regatul Unit. Mă voi întâlni cu Majestatea Sa Regele Charles al III-lea, cu prim-ministrul Keir Starmer, cu oficiali guvernamentali și cu directori ai companiilor de apărare”, a precizat Zelenski într-o postare pe rețeaua X.

Potrivit liderului de la Kiev, Ucraina și Regatul Unit vor semna „un acord interguvernamental privind sprijinul pentru complexul industrial și de apărare ucrainean, vor discuta despre cooperarea viitoare în domeniul apărării și vor extinde capacitățile noastre de apărare”.

Zelenski l-a demis oficial pe Zalujnîi din serviciul militar la 8 mai, printr-un decret în care se menționa că generalul a fost lăsat să plece „din motive de sănătate” și și-a păstrat „dreptul de a purta uniforma militară”.

Zalujnîi, care a fost înlocuit cu Oleksandr Sîrskîi, a preluat funcția de ambasador al Ucrainei în Regatul Unit pe 11 iulie.

18 iul. – Acum 3 luni
18-07-2024

Forțele ucrainene s-au retras din satul Urojaine din regiunea Donețk

Retragerea forțelor ucrainene din satul Urojaine din regiunea Donețk a fost confirmată de locotenent-colonelul Nazar Voloșin, purtătorul de cuvânt al grupului de forțe Hortiția, pentru Interfax-Ukraine, relatează The Kyiv Independent.

Informațiile apărute anterior în presă sugerau că Urozhaine, un sat situat pe linia frontului sudic din regiunea Donețk care se învecinează cu regiunea Zaporojie, a fost capturat de forțele ruse.

Forțele ucrainene s-au retras „din cauza faptului că inamicul a distrus aproape totul în Urozhaine”, a declarat Voloșin, adăugând că decizia a fost luată „pentru a păstra viețile și sănătatea personalului nostru care se apăra acolo”.

„Așezarea în sine a fost, de asemenea, aproape complet distrusă de bombardamentele inamice. Pozițiile apărătorilor ucraineni au fost distruse și menținerea personalului acolo a reprezentat o amenințare la adresa vieții soldaților noștri”, a mai precizat oficialul.

Satul Urojaine a fost eliberat de Ucraina în august 2023, fiind sub ocupație rusă din martie 2022. Ministerul rus al Apărării a afirmat la 14 iulie că a recucerit satul.

18 iul. – Acum 3 luni
18-07-2024

Ucraina anunță că a doborât 16 drone și două rachete lansate de Rusia noaptea trecută

Toate cele 16 drone și două din cele trei rachete lansate de Rusia în timpul nopții de miercuri spre joi au fost doborâte, potrivit raportului de dimineață al Forțelor Aeriene Ucrainene, publicat pe canalul oficial Telegram, relatează BBC Rusia.

Anterior, șeful administrației militare regionale din Dnipropetrovsk, Serghii Lîsak, a precizat că două persoane, în vârstă de 51 și 60 de ani, au fost rănite în orașul Nikopol ca urmare a unui atac cu drone.

În regiunea Zaporojie, autoritățile a raportat trei victime ale atacurilor rusești, inclusiv doi copii.

De asemenea, o femeie a fost rănită în regiunea Harkov de o muniție căzută dintr-o dronă, a scris șeful regiunii, Oleh Sinehubov.

Și autoritățile din regiunile Kiev și Poltava au raportat un atac cu dronă în urma căruia nicio persoană nu a fost rănită.

18 iul. – Acum 3 luni
18-07-2024

Crimeea, atacată cu peste 40 de drone în timpul nopții, anunță Ministerul rus al Apărării

Ministerul rus al Apărării a anunțat că 33 de drone ucrainene au fost doborâte deasupra Crimeei anexate în noaptea de miercuri spre joi, iar 10 ambarcațiuni fără pilot au fost distruse în largul coastelor peninsulei, relatează BBC Rusia.

„În cursul nopții trecute, în timpul unei tentative a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu ajutorul unor vehicule aeriene fără pilot asupra unor ținte de pe teritoriul Federației Ruse, sistemele de alertă ale apărării aeriene au distrus și interceptat 33 de vehicule aeriene fără pilot deasupra Republicii Crimeea și două deasupra regiunii Briansk.

În plus, sistemele de alertă de foc din Marea Neagră au distrus zece ambarcațiuni fără pilot care se îndreptau spre Peninsula Crimeea”, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova.

Canale de Telegram din Crimeea și șeful autorităților ruse din Sevastopol au raportat lovirea uneia sau mai multor drone navale în apropiere de Sevastopol. De asemenea, a fost declanșată alarma în Novorossiysk în legătură cu amenințarea unui atac al dronelor navale în timpul nopții.

18 iul. – Acum 3 luni
18-07-2024

Luptele continuă în zona Krînkî din Herson, dar pozițiile ucrainene sunt „complet distruse”

Forțele ucrainene continuă să lupte în Krînkî, un sat-cheie din Herson, dar pozițiile lor sunt „complet distruse”, au declarat Forțele de apărare din sudul Ucrainei pe 17 iulie, relatează The Kyiv Independent.

Precizările vin după apariția unor informații neconfirmate potrivit cărora forțele ucrainene s-au retras din sat.

„Forțele de apărare ale Ucrainei continuă să desfășoare misiuni de luptă pe malul stâng al Niprului, în special în zona așezării Krînkî. Cu toate acestea, este adevărat că majoritatea pozițiilor principale ale trupelor ucrainene din satul Krînkî, ca urmare a focului inamic intens, combinat și prelungit, au fost complet distruse”, au anunțat Forțele de apărare ale Ucrainei de Sud într-o postare pe Facebook.

Satul în sine a fost „aproape complet distrus”, dar forțele ucrainene „vor continua să se afle în pozițiile desemnate și în capetele de pod de pe malul stâng al râului Nipru”, au mai transmis Forțele de apărare.

Krînkî este un mic sat din regiunea Herson, aflat pe malul estic al râului Nipru, predominant ocupat. Înainte de începerea războiului, acolo locuiau mai puțin de 1.000 de persoane.

În luna octombrie a anului trecut, pușcașii marini ucraineni au traversat pentru prima dată râul și au obținut un punct de sprijin pe partea ocupată de ruși. În următoarele două luni, ei au reușit să asigure un cap de pod de-a lungul coastei. Pușcașii marini au obținut cel mai mare succes în Krînkî în decembrie, reușind să avanseze la aproximativ 2,5 kilometri de coasta râului.

17 iul. – Acum 3 luni
17-07-2024

Comisia Europeană a aprobat plata unei noi tranşe din ajutorul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

O nouă tranşă, de 4,2 miliarde de euro, din ajutorul macrofinanciar de 50 de miliarde de euro oferit Ucrainei până în anul 2027 a fost aprobată, miercuri de Comisia Europeană, considerând că guvernul de la Kiev a îndeplinit condiţiile cerute, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Este vorba despre implementarea a 69 de reforme şi 10 investiţii stabilite în planul convenit între Ucraina şi UE, ce include măsuri din procesul de aderare la blocul comunitar.

Mai multe detalii aici: Comisia Europeană a aprobat plata unei noi tranşe din ajutorul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

Urmărește-ne pe Google News