”Sunt în lucru avem două variante. OUG 114 este în dezbaterea Camerei Deputaţilor şi avem două variante: să ne înţelegem cu partenerii se degajăm o majoritate, astfel încât să trecem pe cale parlamentară – asta este soluţia care, din punctul meu de vedere este cea mai bună. Dacă nu vom putea conveni să punem în practică această discuţie cât mai repede posibil, ne gândim cel mai probabil la o angajare a răspunderii, dar preferăm, încă o dată vă spun, să stabilim cu partenerii noştri care au votat învestirea Guvernului o formulă comună pe care să o sprijinim şi să reuşim să o trecem prin Camera Deputaţilor”
Ludovic Orban:
În cazul în care se ajunge la asumarea răspunderii Guvernului, Opoziția are 3 zile la dispoziție în care poate depune moțiune de cenzură.
Efecte grave
Ordonanța 114, supranumită ”Ordonanța lăcomiei”, a modificat mai multe acte normative din 6 domenii și a fost criticată extrem de mult.
Aceasta a plafonat prețurile la gaze, motiv pentru care România a ajuns să importe mai mult de la Gazprom, iar Exxon a decis să nu mai continue cu proiectul din Marea Neagră.
Concomitent, a introdus o taxă de 2% pe cifra de afaceri în energie și una de 3% în telecomunicații.
De asemenea, a introdus o taxă specială în domeniul bancar și cerințe de capital în domniul pensiilor de la Pilonul II.
Ulterior, aceste prevederi au fost modificate, însă cele din sectorul energetic nu au fost eliminate.
România a ajuns importator net de energie electrică în acest an.
Combinatele metalurgice, afectate de prețurile mari din energie
Orban a precizat că, din cauza prețurilor mari la energie, combinate precum Alro Slatina, Sidex Galați și Combinatul Siderurgic Hunedoara au acum probleme din cauza prețurilor mari la energie.
Orban a mai spus că dorește să opereze schimbari ”cât mai repede”și în privința taxei bancare.