În timp ce granițele vor rămâne cel mai probabil închise în următoarele săptămâni, Uniunea Europeană propune realizarea Certificatului Verde Digital, cunoscut la nivelul populației sub numele de pașaport de vaccinare.

Acesta va permite celor vaccinați cu seruri aprobate sau care au anticorpi după ce au trecut prin boală să călătorească liber. Testele negative ar putea fi și ele folosite.

Este o măsură mult anticipată de destinațiile turistice principale, printre care Portugalia, Spania și Grecia, unde absența vizitatorilor de anul trecut a lăsat găuri în bugetele băncilor naționale.

Dar va fi corect?

În timp ce sectorul turistic este încântat de plan, care este așteptat să fie votat în Uniunea Europeană la final de martie, există temeri că întârzierea vaccinărilor și a furnizării de doze în Europa ar putea face ca unele țări să beneficieze de mai multe libertăți decât altele.

Cum anumite categorii demografice sunt vaccinate mai devreme față de altele, o parte dintre cetățeni ar putea fi forțați să rămână acasă, uitându-se cu gelozie cum cetățenii mai în vârstă, mulți care vor fi primit ambele doze înainte de sfârșitul primăverii, vor putea să meargă la plajă, notează CNN.

Un profesor universitar din Sibiu e acuzat de mai multe forme de abuz asupra studenților. Reacția Universității
Recomandări
Un profesor universitar din Sibiu e acuzat de mai multe forme de abuz asupra studenților. Reacția Universității

În timp ce Comisia Europeană, executivul comunitar, spune că certificatul va fi doar un simplu document de călătorie care să permită tranzitul cetățenilor de-a lungul frontierelor europene, există îngrijorări că acesta va fi cerut pentru intrarea în restaurante, baruri sau la evenimente.

Marea Britanie nu este în program, dar având în vederea succesul programului său de vaccinare, am putea vedea acorduri cu anumite țări europene pentru a permite britanicilor să evite nevoia certificării.

Cetățenii europeni care nu se califică încă pentru vaccinare, sau care nu se pot califica, ar putea fi trași pe dreapta odată cu revenirea la normalitate dacă nu doresc să își facă teste frecvente.

Cei mai mulți dintre noi nu vom putea fi inoculați până la vară

Deja putem vedea un vestitor al acestui fenomen pe mare. Anumite companii mari de croazieră fac reclamă la călătorii care vor fi deschise pasagerilor ce pot dovedi că au fost vaccinați.

Furia este inevitabilă, susțin comentatorii. „Numai cei peste 50 de ani vor fi vaccinați până la vară, astfel că vor putea avea loc proteste ale tinerilor”, spune Kaye McIntosh, fost editor al revistei Health Which? și WI Life.

„Aceasta se adaugă la senzația de incorectitudine generațională creată de austeritate, prețurile locuințelor și creditele pentru studenți. Nu aș blama Generația Z pentru furie”, a spus ea.

Anul 2024, cel mai cald din istoria măsurătorilor meteorologice. Ziua în care 24 de stații meteo din România au arătat peste 40 °C
Recomandări
Anul 2024, cel mai cald din istoria măsurătorilor meteorologice. Ziua în care 24 de stații meteo din România au arătat peste 40 °C

Generația Z include populația născută de la mijlocul anilor 90 până în 2010.

Norbert Hidi, un student de 24 de ani din Budapesta, este unul dintre cei care se așteaptă să nu poată merge nicăieri.

Ca să o spunem pe șleau, nu este corect. Cei mai mulți dintre noi nu vom putea fi inoculați până la vară, iar asta înseamnă că nu putem călători sau, posibil, să mergem în baruri și restaurante. Generația în vârstă se poate vaccina prima, deoarece sunt în risc mare, dar asta nu înseamnă că trebuie să aibă mai multe drepturi din cauza asta.

Student din Budapesta:

Cei din turism îl contrazic. Brian Young, directorul G Adventures, o companie de turism din Marea Britanie, care oferă o serie de opțiuni pentru tinerii între 18 și 30 de ani, este încrezător că pașapoartele de vaccinare vor ajuta la revigorarea turismului din lumea largă, chiar dacă unii vor rata acest an.

„Cum călătoriile internaționale au fost aproape complet blocate pentru un an, este esențial ca guvernele să lucreze împreună pentru a găsi o soluție uniformizată de a deschide granițele și pentru a permite petrecăreților să zboare din nou”, a pus Young.

Deși anunțul privind vaccinul a dus la o creștere a încrederii pentru cei de peste 50 de ani, iar pașaportul de vaccinare vine ca o soluție bună pentru cei care au primit deja vaccinul, acesta lasă o mare parte a călătorilor neacoperită, mai spune el.

Strategia iubitei lui Sorin Oprescu pentru recuperarea vilei din Primăverii cumpărate pe numele ei. Statul a confiscat proprietatea
Recomandări
Strategia iubitei lui Sorin Oprescu pentru recuperarea vilei din Primăverii cumpărate pe numele ei. Statul a confiscat proprietatea

Nevoia de teste ieftine

Decizia de a-i lăsa pe cei nevaccinați să se califice cu teste negative va ajuta, dar tot ar putea fi o barieră pentru unii.

„Dezvoltarea de opțiuni mai ieftine de testare este, de asemenea, esențială dacă aceste costuri vor fi suportate de consumator”, spune el. „Costul curent al testelor PCR va descuraja anumiți călători, în special dacă li se cere să facă teste multiple atunci când călătoresc”, mai arată el.

Dacă va fi aprobat, Certificatul Verde Digital va fi valid în toate statele membre ale Uniunii Europene, dar și în Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.

Va folosi un cod QR cu o semnătură digitală ca protecție împotriva falsificării. Poate fi emis de spitale, centre de testare și autorități sanitare, dar datele vor trebui să fie verificabile în întreaga Uniune Europeană.

Certificatele vor fi emise pentru vaccinurile aprobate, dar oamenii inoculați înainte de apariția certificatului sau în afara UE se vor califica și ei. Se speră că aceste certificate vor fi valide și în țările din afara UE.

Pare ca un bilet de aur, dar în realitate multe națiuni europene ar putea să le emită pe bandă rulantă. Pandemia de coronavirus intră și ea în al treilea val, iar țări precum Franța și Italia introduc noi restricții.

Disputele privind siguranța au încetinit vaccinarea

Disputele privind furnizarea de vaccinuri și suspiciunile legate de siguranța serului AstraZeneca – despre care autoritățile medicale spun că sunt nefondate – au făcut ca rata de vaccinare să fie mică, mult sub Marea Britanie sau Israel.

În Ungaria, unde rata de vaccinare este mai mare decât media UE, oficialii cred că timpul Comisiei Europene ar fi mai bine petrecut dacă ar lucra la procurarea de vaccinuri pentru întregul bloc comunitar.

„Vedem această dezbatere privind certificatele drept una falsă, deoarece nimeni nu așteaptă certificate de la Bruxelles; de la Bruxelles așteptăm vaccinuri”, spune Gergely Gulyás, șeful Cancelariei premierului Viktor Orban.

Planul privind certificatul trebuie să fie susținut de toate cele 27 de state pentru a fi trecut săptămâna viitoare și introdus în iunie.

Certificatul va standardiza redeschiderea în UE

State precum Belgia și Germania sunt îngrijorate că ar putea introduce discriminări, astfel că acum Comisia Europeană încearcă să crească încrederea.

Noi propunem o abordare comună a UE care ne va duce pe drumul nostru de a redeschide Uniunea Europeană într-o manieră sigură, sustenabilă și predictibilă.

Stella Kyriakides, comisar european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară:

„Situația privind virusul în Europa este încă foarte provocatoare, iar încrederea în măsurile luate este crucială. Numai printr-o abordare comună putem să ne întoarcem în mod sigur la libertatea de mișcare în UE, bazată pe măsuri transparente și încredere mutuală”, a mai arătat Kyriakides.

OMS are propriul „certificat digital inteligent”

Organizația Mondială a Sănătății, care și-a exprimat îngrijorarea că pașapoartele de vaccin vor crea o societate pe două niveluri, a propus propriul său „certificat digital inteligent”, despre care spune că nu este un permis pentru călătorii.

Hans Kluge, directorul OMS Europa, afirmă că există o penurie globală de vaccinuri, astfel că legarea vaccinării de turism ar crește inegalitatea. Și dacă este ceva ce am învățat din COVID, este că oamenii vulnerabili suferă disproporționat, mai arată el.

Lipsa informațiilor privind perioada în care rezistă imunitatea face ca și certificatul să nu fie o garanție pentru călătorii, la fel cum sunt și incertitudinile dacă cei vaccinați pot transmite virusul.

Israelul folosește deja „permisul verde”

Aceste îngrijorări nu au oprit anumite țări să vină cu propriile scheme de certificate și pașapoarte.

Israelul, una dintre țările cu cele mai mari rate de vaccinare din lume, folosește deja „permisul verde” pentru a deschide restaurante, baruri și locurile de petrecere a timpului liber.

Danemarca a propus ceva similar, oficialii din turism afirmând că este esențial pentru a asigura o „vară de bucurie”.

Companiile aeriene cer și ele certificate digitale

Între timp, anumite companii aeriene adoptă certificarea pentru a se asigura că pasagerii nu au virusul. Grupul australian Qantas a început un proiect-pilot al sistemului CommonPass, care va fi necesar când călătoriile peste hotare vor fi disponibile.

Alți operatori aerieni se alătură unui pașaport digital creat de IATA (Asociația pentru Transport Internațional Aerian – n.r.). Acesta ar trebui să permită o trecere mai lină prin aeroporturi.

În acest labirint confuz grămadă de hârțogărie digitală, puterea Uniunii Europene ar putea duce la impunerea unei uniformități și clarități asupra modului în care granițele globale pot fi deschise în viitorul apropiat.

„Dreptul de a nu fi expus prevalează”

Dar experți precum Kaye McIntosh spun că acest lucru va crea cel mai probabil câștigători și pierzători și că nu există garanții, în special pe termen lung.

Dreptul de a nu fi expus unei boli mortale prevalează asupra drepturilor celor nevaccinați.

Kaye McIntosh:

„Este posibil ca acest lucru să se schimbe, dacă vaccinarea va face ca eventual (boala) COVID-19 să devină mai comună, precum gripa sezonieră, cu toate că și aceasta omoară mii de oameni an de an”, spune ea.

„Dar niciun vaccin nu este 100% eficient, astfel că inclusiv oamenii inoculați pot fi la risc”, punctează aceasta.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Firma românească unde un simplu șofer are un salariu mai mare decât un prefect face angajări. Ce meserii se caută
Știrileprotv.ro
Firma românească unde un simplu șofer are un salariu mai mare decât un prefect face angajări. Ce meserii se caută
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Viva.ro
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Trecutul secret al Monicăi Bîrlădeanu. Cum arăta când era chelneriță, în Iași. Care au fost bărbații cu care s-a iubit
Libertateapentrufemei.ro
Trecutul secret al Monicăi Bîrlădeanu. Cum arăta când era chelneriță, în Iași. Care au fost bărbații cu care s-a iubit
Satul de poveste din România în care locuiau cei mai tari tăietori de lemne. I se spunea Valea Ungurului, dar aici s-au așezat slovacii. Ei fac sarmale din cartofi și pălincă din cireșe amare
FANATIK.RO
Satul de poveste din România în care locuiau cei mai tari tăietori de lemne. I se spunea Valea Ungurului, dar aici s-au așezat slovacii. Ei fac sarmale din cartofi și pălincă din cireșe amare
Fostul lider WTA s-a căsătorit » Cum a cucerit-o printr-o abordare pe stradă: „Este un film total! Am știut din prima”
GSP.RO
Fostul lider WTA s-a căsătorit » Cum a cucerit-o printr-o abordare pe stradă: „Este un film total! Am știut din prima”
Animalul pe care românii știu cum să-l crească, dar de care nu se bucură mai deloc. E prea scump pentru buzunarele noastre și ajunge pe mesele bogaților. S-a dat liber la export anul acesta și fermierii sunt sfătuiți să vândă cu banii jos
FANATIK.RO
Animalul pe care românii știu cum să-l crească, dar de care nu se bucură mai deloc. E prea scump pentru buzunarele noastre și ajunge pe mesele bogaților. S-a dat liber la export anul acesta și fermierii sunt sfătuiți să vândă cu banii jos
'În biserică, cu cununiile pe cap, telefoanele sunau și amanta urla'. Anamaria Prodan, noi dezvăluiri despre separarea de Laurențiu Reghecampf. A făcut publice detalii intime din relația lor!
Unica.ro
'În biserică, cu cununiile pe cap, telefoanele sunau și amanta urla'. Anamaria Prodan, noi dezvăluiri despre separarea de Laurențiu Reghecampf. A făcut publice detalii intime din relația lor!
Horoscop financiar 14 – 20 octombrie 2024. Află cine are câștiguri în plus săptămâna aceasta!
Financiarul.ro
Horoscop financiar 14 – 20 octombrie 2024. Află cine are câștiguri în plus săptămâna aceasta!
România, sub avertizare de ploi şi vânt. Zonele lovite de valul de frig săptămâna viitoare
Observatornews.ro
România, sub avertizare de ploi şi vânt. Zonele lovite de valul de frig săptămâna viitoare
Horoscop 13 octombrie 2024. Fecioarele ar putea fi mai interesate de problemele legate de starea de sănătate sau cele de la muncă
HOROSCOP
Horoscop 13 octombrie 2024. Fecioarele ar putea fi mai interesate de problemele legate de starea de sănătate sau cele de la muncă

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI