Patronii români au transmis o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis și partidelor politice să încheie rapid criza politică pentru a nu pune în pericol revenirea economică.
„Așteptările cetățenilor, pe care și mediul de afaceri le împărtășește deopotrivă, sunt ca reprezentanții lor în Parlamentul și Guvernul României să pună în plan secund problemele de partid, cât și agendele politice imediate atunci când mize sociale și economice cu impact major asupra vieților tuturor reclamă unitate și colaborare”, se arată în scrisoarea deschisă.
Autorii acesteia arată că prelungirea crizei politice ar putea duce la o serie de probleme economice.
„Presiunea pe cursul valutar, inflația, punerea în pericol a țintei de reducere a deficitului, posibile sincope în implementarea PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență – n.r.) sau absorbția de fonduri europene ar putea deraia România din procesul de dezvoltare în care se află”
Concordia:
Mai mult, transformarea digitală și tranziția la economia verde, ca și alte reforme, „vor fi greu de dus la capăt într-un climat de instabilitate și fără o viziune comună de dezvoltare națională”.
Membrii Concordia fac un apel la toți liderii politici pentru a găsi o „cale rapidă de a ajunge în cel mai scurt timp la numitorul comun”.
Aceasta mai spune că încrederea românilor și interesele lor sociale și economice „se află mai presus de mize și calcule politice imediate”.
Reunește 15 sectoare economice
Concordia reprezintă 15 dintre cele mai importante sectoare economice din România și grupează atât companii străine, cât și românești.
Președintele său este Steven van Groningen, președinte și director al Raiffeisen Bank.
Din consiliul său director mai fac parte oameni de afaceri precum:
- Eric Stab – șeful ENGIE și președintele Federației Patronale a Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie
- Cristophe Dridi – șeful Dacia și directorul Groupe Renault Romania
- Dan Șucu – fondatorul Mobexpert și președintele Federației Patronale a Rețelelor de Comerț
- Doina Ciomag – directorul executiv al Consiliului Investitorilor Străini
- Constantin Isac – președintele Federației Patronale a Transportatorilor din România
- Bogdan Preda – secretarul general al Federației Patronale a Serviciilor Financiare.
De unde a pornit criza
Criza politică a început în data de 1 septembrie, când premierul Florin Cîțu l-a demis pe Stelian Ion, ministrul justiției, pe motiv că nu a avizat Programul de investiții Anghel Saligny.
Ulterior, USR PLUS s-a retras de la guvernare, iar miniștrii săi și-au dat demisia.
USR a depus o moțiune de cenzură alături de AUR, dar aceasta a fost contestată de către Guvern la Curtea Constituțională. Moțiunea va fi votată după decizia CCR.
În data de 15 septembrie începe congresul USR PLUS. Candidați la șefia formațiunii sunt Dan Barna, Dacian Cioloș și Irineu Darău.
În data de 25 septembrie are loc congresul PNL, unde candidați sunt premierul Florin Cîțu și Ludovic Orban.