Reamintim, plafonarea prețului la gazele de producție internă a fost prevăzută în Ordonanța 114, adoptată în decembrie 2018.
Comisia Europeană dă România în judecată
Comisia Europeană a spus însă că aceasta încalcă legislația comunitară și a cerut renunțarea la măsură.
În urma OUG 114, Comisia Europeană a demarat procedura de infringement împotriva României. Recent, Executivul comunitar a cerut ANRE un calendar de liberalizare a prețurilor.
Ce înseamnă ordinul ANRE
Noul ordin modifică un ordin precedent care transpunea în practică OUG 114 și care stabilea cantitățile de gaze pe care Petrom și Romgaz – cei doi mai producători interni – sunt obligați să le asigure pentru populație și termocentralelor din marile orașe.
Astfel, dacă Ordinul 52/2019 prevede alocarea cu prioritate pentru consumatorii casnici în perioada 1 mai 2019 – 28 februarie 2022, noul proiect limitează această perioadă la 1 mai 2019 – 31 martie 2020.
Vin scumpirile!
Comisia de Industrii din Camera Deputaților a avizat săptămâna trecută eliminarea prețurilor plafonate la gaze și a taxei de 2%. Dacă măsura va fi adoptată și de plen, acest lucru ar duce la scumpirea gazelor și electricității pentru populație.