Este vorba de Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC). Acesta este echivalentul chinezesc al Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), cel mai mare producător de cipuri din lume.

SMIC a derulat recent o plasare de acțiuni pe bursa din Shanghai, în urma căreia a primit o injecție financiară de 7,5 miliarde de dolari.

SUA vs China

SUA se află într-o dispută mai largă cu China, disensiunile dintre cele două părți pornind de la comerț, furt de tehnologie și ajungând și la situația Hong Kong-ului sau construirea de către China a unor insule artificiale în Marea Chinei de Sud.

SUA au decretat producătorii chinezi de echipamente telecom Huawei și ZTE drept amenințări la adresa securității naționale și fac presiuni asupra statelor aliate pentru a nu folosi tehnologia 5G de la Huawei.

Aceasta este acuzată că spionează pentru Beijing, însă compania neagă.

Huawei a rămas fără cipuri

Recent, SUA au impus o nouă rundă de sancțiuni, tăind practic accesul Huawei la cipuri.

HiSilicon, divizia de semiconductori a Huawei, producea cipuri la TSMC, iar acestea erau folosite pentru smartphone-urile companiei.

În urma sancțiunilor, Huawei nu mai poate produce cipuri la TSMC, astfel că nu va mai avea deloc în curând, după terminarea rezervelor. În consecință, afacerile cu smartphone-uri ale Huawei vor fi în picaj.

Însă China dorește să producă cipuri în fabricile SMIC. Aceasta nu este însă la fel de avansată ca TSMC în privința tehnologiei.

Banii strânși de pe bursă ar putea ajuta însă SMIC la cumpărarea de echipamente de top.

Includerea SMIC pe listă forțează companiile americane să obțină o autorizație specială în cazul în care vor să vândă echipamente sau softuri către aceasta. Cum această licență este greu de obținut, rezultă că practic SMIC nu va mai putea cumpăra nicio tehnologie americană.

SMIC a anunțat sâmbătă că vestea este un ”complet șoc”.

275 de companii chinezești pe lista neagră

Până acum, SUA au inclus pe lista de sancțiuni nu mai puțin de 275 de companii din China, potrivit cotidianului japonez Nikkei.

Pe lângă Huawei și ZTE, pe aceasta se mai află și Hikvision – cel mai mare producător de camere de supraveghere din lume, aceasta fiind acuzată că a furnizat tehnologie Beijingului pentru a ajuta la represiunea minorității uighure din nord-vestul Chinei.

De asemenea, SUA au ordonat companiei chineze ByteDance să vândă divizia americană a aplicației TikTok și fondului de investiții Kunlun să vândă aplicația de dating gay Grindr.

 
 

Urmărește-ne pe Google News