Raportul se numește „Digitalizarea: o oportunitate pentru Europa” și analizează cinci indicatori-cheie: conectivitatea, capitalul uman, utilizarea serviciilor de internet, integrarea tehnologiei digitale și serviciile publice digitale.

Acești indicatori sunt măsurați de Indicele Economiei și Societății Digitale (DESI) al Comisiei Europene.

Conform studiului întocmit pe baza datelor colectate din toate cele 27 de țări ale UE și din Marea Britanie în perioada 2014-2019, o creștere de 10% a scorului general DESI pentru un stat membru este asociată cu o creștere de 0,65% a PIB-ului pe cap de locuitor, presupunând că alți factori rămân constanți, cum ar fi forța de muncă, investițiile în economie, capitalul și
consumul guvernamental.

Prioritate pentru viitor

În cazul României, creșterea scorului înregistrat în 2019 cu doar 5 puncte, de la 36,5 la 41,5 pe o scală de 100 de puncte, ar genera un avans al PIB-ului pe cap de locuitor de 0,89% și al productivității pe termen lung de 4,30%.

Însă, dacă alocarea bugetară pentru digitalizare din pachetul de redresare
al UE, în special Facilitatea de Redresare și Reziliență (RRF), ar fi concentrată în ariile care ar permite României să atingă un scor DESI de 90 până în 2027, când este sfârșitul ciclului bugetar al UE, atunci PIB-ul ar putea crește cu 16,48%.

Raportul menționează că dacă fiecare stat membru ar atinge ținta de
90, „PIB-ul pe cap de locuitor în UE ar fi cu 7,2% mai mare la sfârșitul perioadei, țările cu un PIB pe cap de locuitor mai mic în 2019 fiind cei mai mari beneficiari”.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene trebuie să prezinte noul Plan Național de Redresare și Reziliență (PNRR), după ce versiunea anterioară a fost respinsă de Comisia Europeană.

 
 

Urmărește-ne pe Google News